7 dingen die je MOET meenemen op huttentocht met je gezin
4 min. leestijd

7 dingen die je MOET meenemen op huttentocht met je gezin

Wat moet je allemaal meenemen als je op huttentocht gaat met je kinderen? Zeker als je nog nooit op huttentocht geweest is, zal dit een van je belangrijkste vragen zijn. 

Uiteraard neem je een vooraf uitgestippelde route mee. En achterin onze huttentocht met kinderen-ebooks vind je een complete paklijst, zodat je niets hoeft te vergeten. En in dit blog deel ik graag 7 items die in ieder geval onmisbaar zijn als je in Oostenrijk op huttentocht gaat met je kinderen.

huttentocht-met-kinderen-maken-in-oostenrijk-tips

1. Goede wandelschoenen

Echt, goede wandelschoenen maken het wandelen in de bergen zoveel plezieriger dan op je gympjes naar boven klimmen. Als het pad niet te stijl is en het is droog, kom je best een eind. Maar als je een paar dagen in de bergen wandelt met een goed gevulde rugzak en hier en daar steil bergpaden, dan zijn wandelschoenen een must. En dan heb ik het nog niet eens over het weer. Want niets zo veranderlijk als het weer. Als het gaat regenen, kunnen sommige stukken best glad zijn.

>> Lees ook dit blog:
Wat te doen tijdens je huttentocht met regen, kou, onweer, mist of sneeuw

We krijgen wel eens de vraag: 'Kunnen de kinderen op gympen wandelen of adviseren jullie wandelschoen te kopen?' Ook voor kinderen zijn wandelschoenen belangrijk. Waarom? Om voldoende grip te hebben met wandelen. Belangrijk is vooral dat het profiel onder de schoenen goed is, zodat ook kinderen tijdens het wandelen - stijgen en dalen op steilere stukken - veel minder snel vallen of uitglijden. Gympjes volstaan wat ons betreft niet.

beschrijving-route-ebook-boek-huttentocht-met-kinderen-oostenrijk-wandelschoenen

2. Comfortabele rugzak

De huttentochten die wij beschrijven in onze ebooks zijn allemaal 3 of 4 dagen. Om je spullen comfortabel mee te kunnen nemen,  volstaat een klein wandelrugzakje niet. Als je een huttentocht met je kinderen gaan lopen, heb je als volwassene een rugzak van minimaal 60 liter nodig. En liefst eentje die echt goed zit, want er zit nogal verschil tussen het comfort van de rugzakken.

En waarom zo'n grote rugzak? Omdat je best wat spullen nodig hebt en waarschijnlijk draag je ook nog wat spullen van de kinderen.

huttentocht-met-kinderen-in-oostenrijk-lopen-salzburgerland-kleinarl-grossarl-week

3. Voldoende water

Tijdens het wandelen, en vooral tijdens het lopen van een pad dat flink omhoog gaat, verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk om voldoende water op huttentocht mee te nemen.

Je hoeft niet 10 liter water mee te nemen voor 3 dagen; onderweg kom je regelmatig beekjes tegen en ook in de hutten kun je water bijvullen. In de ebooks geven we aan waar op de route water bij kunt vullen.

4. Lakenzak

In veel hutten lig je niet in een fris opgemaakt bedje, maar is het de bedoeling dat je je eigen lakenzak / huttenslaapzaak meeneemt om in te slapen. In de hutten zijn dekens aanwezig die je dan over je lakenzak kunt leggen als je dat fijn vindt.

Waarom is een lakenzak nodig is berghutten? Omdat er in hutten hoog in de bergen mensen vaak maar 1 nacht overnachten en dan weer verder trekken naar een volgende hut. Al het beddengoed dagelijks wassen is logistiek niet haalbaar en ook een wasservice is niet in de buurt. Dit is hoe berghutten van oorsprong met beddengoed omgaan.

huttentocht-met-kinderen-oostenrijk-slapen-lager-matratzernlager

5. Regenkleding

De meesten onder ons hopen op mooi weer tijdens hun huttentocht met het gezin. Ik word in ieder geval heel blij van de zon. Alleen: we hebben het weer niet in de hand. Daarom is het belangrijk om regenkleding mee te nemen in je rugzak, voor het hele gezin.

>> Deze huttentochtblogs gaan over het weer:
Wat je moet doen als de weervoorspellingen niet goed zijn
Wat te doen bij regen, mist, sneeuw, onweer en kou tijdens julle huttentocht met de kinderen.

6. Ehbo-set

Ook een kleine EHBO-set mag niet ontbreken in je rugzak tijden een huttentocht in Oostenrijk. Een ongelukje zit in een kleine hoekje. Als je het zelf niet blijkt nodig te hebben, kun je er mogelijk iemand anders mee helpen.

7. Wandelkleding

En, last but not least, is wandelkleding natuurljk essentieel, zoals een broek, shirt en wandelsokken. Het voordeel van wandelkleding is dat het vaak van materiaal gemaakt is dat snel droogt. Vooral voor een t-shirt is dat fijn. En zelf vind ik een afritsbroek ideaal. Je hoeft er niet volgens de laatste outdoormode bij te lopen, maar gun jezelf wel een beetje comfort. Én zorg voor voldoende wandelkleding voor als het koud is.

Materiaal aanschaffen voor een huttentocht

Misschien weet je nog niet of je vaker een huttentocht zal gaan lopen met je gezin en vind je het een grote extra investering om speciaal spullen voor de huttentocht aan te schaffen. Ons advies is om de genoemde dingen echt mee te nemen. Beknibbel daar niet op. Lekker zittende schoenen en fijne rugzak is de helft van je huttentochtplezier.

Weet dat er ook winkels zijn waar je heel goed betaalbaar materiaal kunt aanschaffen. Of misschien heb je familie of vrienden bij wie je iets kunt lenen. Neem het in ieder geval serieus. In 'onze' huttentochtshop vind je verschillende benodigdheden voor jullie huttentocht.

>> Hoe kies je nu een huttentocht als je deze met je gezin wilt maken?
Meer daarover lees je in dit blog:

Zo kies je een geschikte huttentocht om met je kinderen te maken


Ik hoop dat je weer inspiratie heb opgedaan voor een (volgende) huttentocht. Veel voorpret gewenst!

Zonnige groet,
Nel

Hier vind je een overzicht van al onze huttentochten die je je kinderen in Oostenrijk kunt lopen

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.