7 redenen om een huttentocht te maken met je kinderen
2 min. leestijd

7 redenen om een huttentocht te maken met je kinderen

Als wij in 2013 onze eerste huttentocht maken in Oostenrijk en ik besluit om de route die wij lopen beschikbaar te stellen, heb ik nog geen idee dat zoveel gezinnen zo enthousiast gaan zijn over het maken van een huttentocht met hun kinderen.

Wat maakt het eigenlijk zo leuk om als gezin een huttentocht te lopen? Wat is die ‘magie’?

1. 24/7 genieten van de kracht van de natuur 

Tijdens een huttentocht kun je niet alleen overdag genieten van de bergen, maar ook op momenten waarop je anders niet zo snel in de bergen bent: ’s morgens vroeg de eerste zonnestralen over de bergtoppen heen zien komen of ’s avonds laat intens genieten van de volle maan.

2. Even geen schermen en ander digitaal gedoe

“Hier ligt de kamer inmiddels vol met bergschoenen die worden ingelopen, rugzakken/slaapzakken/poncho’s en VANDAAG heb ik jullie E-boek geprint en ingebonden als voorpret! Hutten zijn geboekt en de 14 jarige wordt langzaam voorbereid op 3 dagen zonder wifi!”

Dit mailtje kregen we op een gegeven moment van een enthousiaste moeder die kort daarna met haar gezin een van ‘onze’ huttentochten gaat lopen. Want op veel huttentochten is geen telefoonbereik. Een zegen voor veel ouders! (en wellicht ook voor henzelf ;-)). En erachter komen dat je de apparaten eigenlijk helemaal niet hebt gemist.

3. Tijd hebben met elkaar

En als die apparaten niet tevoorschijn komen, zijn er opeens zeeën van tijd over hebt om te genieten, met elkaar te kletsen en spelletjes te doen.

>> Lees hier een blog over
De 12 leukste spelletjes om mee te nemen op jullie huttentocht 

4. Ontdekken dat bergwandelen leuk is!

Misschien vraag  je je af wat je kinderen aandoet als je een huttentocht wilt maken met je gezin. Want “in Nederland zijn ze niet vooruit te branden als we gaan wandelen.” Dat snappen we!

En weet je wat we heel veel terughoren? “We weten niet wat we meemaakten: de kinderen renden de berg op!” Die bergen brengen kids in beweging.

5. Oog voor de kleine dingen

Op een of andere manier hebben onze kinderen nog meer oog dan wij voor bijzondere beetjes op de grond, spotten ze die ene marmot of dat hert  in de verte en kijken ze vol verwondering naar konijnenhollen. Ze geven ons nieuwe perspectieven mee.

6. Met elkaar bergen verzetten

Heerlijk eerlijk: een huttentocht is ook bikkelen. Wat te denken van die klim waar geen eind aan komt, regen die met bakken uit de hemel valt, het gevoel dat je die berghut nooit lijkt bereiken of een snurkende kamergenoot (om maar even iets te noemen…).

En toch voelt het elke keer weer als een gezamenlijke overwinning als het lukt. Jullie hebben bergen verzet met elkaar!

7. Ervaren hoe weinig je eigenlijk nodig hebt

Als je al eens een huttentocht hebt gemaakt, zul je gemerkt hebben hoe weinig je eigenlijk nodig hebt voor een onvergetelijke ervaring!

Zonnige groet,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten.

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.