Ik heb een vraag

Hieronder vind je een overzicht van vragen die wij in onze mailbox krijgen. Grote kans dat het antwoord op jouw vraag er ook bij staat! Je krijgt antwoord op vragen over:


 • reserveren & boeken
 • leeftijd van de kinderen
 • duur & periode van de huttentochten
 • eten & drinken
 • kosten, betaling & annulering
 • de meest passende huttentocht kiezen
 • wat mee te nemen
 • aanvullende overnachtingsadresjes
 • lidmaatschappen bergsportvereniging & verzekeringen
 • huttentocht met hond maken
 • diversen

Alle huttentochten in een notendop naast elkaar


overzicht huttentocht met kinderen in Oostenrijk kiezen

*Zwemmeer Lienzer Dolomieten: er mag niet altijd in dit meer gezwommen worden.
*Huttentocht Ötztal: dit hangt er ook vanaf of je de tocht in 3 of 4 dagen doet. Als je dat tocht in 3 dagen doet, is dag 2 de langste route.

Reserveren / boeken

"Moeten we de hutten zelf reserveren of doen jullie dat voor ons?" - John

Reserveren doe je rechtstreeks bij de betreffende hutten; daar zitten wij niet tussen. We hebben een handige reserveringsinstructie opgenomen in de ebooks. Wij hebben de route voor jullie uitgestippeld en weergegeven in het ebook. Verder regeen jullie de trip helemaal zelf. :-)

"Vanaf welk moment zijn de hutten te reserveren? Of kun je er gewoon terecht?" - Pascal

Bij sommige hutten kun je al vroeg reserveren en bij anderen pas laat vanaf 1 maart. Dit verschilt per hut en ook per jaar. Ons advies is om te reserveren zodra je weet dat jullie gaan en dan hoor je vanzelf of de hutten de reserveringen al aannemen of nog niet. Bekijk daarbij ook in het ebook de reserveringsinformatie over de betreffende hut.

Het prettigst is eigenlijk om te kunnen reserveren als je een beetje zicht hebt op het weer. De kans dat een hut dan vol is, is aanwezig. Vooraf reserveren is overigens echt aan te bevelen als je er in de zomervakantie wilt overnachten. Het zou jammer zijn als je een paar uur gelopen hebt met bepakking en kids en niet terecht kunt. Dus: reserveer van tevoren. En het kan inderdaad zijn dat het weer niet top is.

"Hoe weten we of er in de hutten nog plek is als ik het ebook koop?" - Mirjam

Dat is inderdaad de vraag. We hebben zelf geen inzicht in de beschikbaarheid. In het ebook staan de telefoonnummers van de hutten zodat je zelf kunt navragen of er nog plek is. Wij faciliteren de gegevens en verder kunnen jullie alles zelf regelen zoals jullie het willen. Mocht de door jullie gekozen hut geen plek meer hebben, dan kun je kijken naar een ander tijdstip of naar een alternieve route binnen de tocht [bijvoorbeeld door de tocht andersom te lopen]. Als er gen plek meer is kunt je een ebook van een andere tocht kopen.

"Wij willen graag een huttentocht boeken, maar wij vragen ons af of het überhaupt nog kan lukken om de hutten te reserveren. Het is nu mei en we willen in juli of augustus gaan. Is dit nog een realistisch plan?"- Brigitte

Dit is lastig in te schatten. Wij hebben zelf geen zicht op het aantal boekingen en beschikbare plekken. Dus er zit niet anders op dan de tocht van jullie keuze aan te schaffen en het na te vragen. Mocht het dit jaar niet lukken, dan hebben jullie volgend jaar wat in het verschiet. ;-)

"Wat kunnen we doen als bij reservering blijkt dat één van de hutten geen plek meer heeft?" - Anita

Dat is inderdaad een lastige situatie. De ene hut op een route heeft soms meer slaapplaatsen dan de andere hut. Er zijn verschillende mogelijkheden. Heb je ruimte om een andere datum voor de tocht te kiezen? Misschien is er dan wel plek. Je kunt ook kijken of er plek is in de alternatieve hutten die we per tocht hebben opgenomen. Misschien kun je de tocht andersom lopen? Of je kunt ook de tocht een nachtje langer maken. Succes met puzzelen...

Leeftijd kinderen

"Wij hebben een kindje van 4 jaar. Kan zij ook de huttentocht lopen?" - Erwin

Dit is lastig in te schatten. Het hangt heel erg van het karakter van jullie kindje af. Onze jongste was bijna 5 jaar toen we de eerste tocht liepen. Met veel pauzes en geduld ging het goed. We moesten vooral zelf geen haast hebben en de weg als het doel zien :-). Jullie weten zelf het beste of het kan! Je hebt in principe tussen 9.00 uur en 17.00 uur - gedurende 8 uur - tijd om te lopen. Het ergste wat er kan gebeuren als jullie kindje niet meer wil lopen, dat jullie ‘m moeten tillen. Maar jullie kunnen zelf het beste bepalen wat jullie willen doen. Hou er in ieder geval rekening mee dat je met meerdere onbekende mensen op een kamer slaapt en probeer te voelen of je dat aandurft. En kies een van onze lichtste tochten: bij voorkeur Tauplitz, of Kleinarl.

"Is de tocht ook geschikt voor oudere kinderen?" - Deborah

Zeker! Als ze het leuk vinden ;-). Je kunt dan meer kilometer op een dag lopen. We hebben per ebook ook alternatieve routes opgenomen.

"Kunnen we onze baby en peuter meenemen op de tocht, in een ruggedrager of buikdrager? En is er ook slaapgelegenheid voor hen?" - Belinda

Dat is mogelijk. De hutten van de Tauplitztocht zijn erg kindvriendelijk, dus de Tauplitztocht is heel geschikt voor met jonge kinderen. In een lager kan dat prima; dat zijn allemaal matrassen naast elkaar. Weet dat er in een hut op een klein oppervlak veel mensen zijn. Mocht jullie baby onrustig slapen, dan houden jullie daarmee mogelijk andere mensen uit hun slaap. Dus mocht je het overwegen: denk er goed over na, voor jezelf en voor anderen.

Duur & periode

"We willen graag 1 nacht in een hut overnachten in plaats van 2 of 3 nachten. Kan dat ook?" - Marco

Ja, dat kan zeker! Je kunt op basis van de routes die we beschreven hebben in het ebook heel goed bepalen welke route en hut je het beste kunt kiezen als je 1 nacht wilt overnachten. Het is evengoed een avontuur om 1 nacht in een hut te overnachten.

"Wij willen graag in de meivakantie een huttentocht doen. Kan dat?" - Githa

Het zou super zijn als dat kan. De tochten zijn echter van half juli tot en met half/eind september te lopen. Helaas ligt er in mei meestal nog te veel sneeuw voor een huttentocht. Wil je hier meer over lezen? We hebben er eerder een blog over geschreven: www.huttentochtmetkinderen.com/blog. We zijn overigens wel bezig te onderzoeken welke tocht geschikt is, maar we hebben nog geen geschikte tocht gevonden. Hou onze website en social media in ieder geval in de gaten.

"We willen graag een huttentocht doen in de herfstvakantie, maar daar vinden we weinig informatie over. Hebben jullie een huttentocht die we in de herfstvakantie kunnen doen?" - Pieter

De herfst is in Oostenrijk schitterend met de gekleurde bomen en het kan zo nog 20 graden zijn met een heerlijk zonnetje. Maar er kan op hoogte ook al sneeuw vallen. Dus de meeste hutten zijn eind september/begin oktober dicht. We hebben echter 1 tocht waarbij het mogelijk is om deze in de herfst te doen en dat is de schitterende Millstätter See-tocht. Informeer echter wel altijd vooraf naar het weer en daarmee samenhangende openingstijden.

"We willen graag een tocht van 4 nachten maken, maar die bieden jullie niet aan. Wat kunnen we het beste doen?" - Nancy

Ja, dat kan. We hebben per ebook een basistocht uitgezet. We beschrijven ook mogelijkheden om de tocht langer te maken. Dat kan bijvoorbeeld blij de Kleinarltocht heel goed. En als jullie veel ervaring hebben met wandelen in de bergen met het gezin, kan dat ook bij de tocht van het Rauriserdal.

"Ik lees dat je de huttentochten maximaal 3-4 wandeluren per dag bevatten. Is dat niet heel kort? Gaan we ons dan niet vervelen?" - Edith

We snappen je vraag. We zullen 'm zo goed mogelijk proberen toe te lichten. De aangegeven tijdens zijn netto tijden, dus zonder bepakking, zonder fotomomenten en zonder pauzes. Met een flinke rugzak lopen kan best pittig zijn. En als de kinderen zich vermaken bij een beek, ben je ook zo een uur verder. Onze kinderen vinden het heerlijk om stenen te zoeken of een dammetje te bouwen als ze een watertje of beek zien. Dat maakt het voor hen extra leuk. Dus wij vermaken ons altijd wel. :-) In de ebooks geven we bij elke hut nog suggesties voor een extra wandeling vanuit de hut. En wij maken de tochten zelf vaak met mooi weer. Maar mocht het weer minder goed zijn, dan hebben jullie door de 'beperkte' looptijd altijd wel ergens op de dag de mogelijkheid om de route naar de volgende hut te lopen.

Eten & drinken

"Bij welke tochten kunnen we onderweg lunchen?" - Hester

Bij de meeste tochten kun je onderweg bij (alm)hutten lunchen. Waar en op welke dag, beschrijven we in de afzonderlijke ebooks.

"Kun je in de hutten een lunchpakketje maken tijdens het ontbijt? Of hebben jullie vanaf beneden genoeg brood meegenomen?" - Esther

In diverse hutten kun je lunchpakketjes maken tegen betaling. Bij welke hutten dat kan, beschrijven we in de afzonderlijke ebooks. Verder nemen we zelf altijd wel wat mee om te kunnen lunchen. De notecake doet het bij ons heel goed [zie onder 'tips' voor het recept]. Verder tref je in de ebooks een paklijst aan met lekkere, gezonde knabbels voor onderwerp.

"Kun je in de beekjes die je onderweg tegenkomt goed je waterfles vullen? Zo niet, hoeveel water nemen jullie mee?" - ook een vraag van Esther

Ja, in harder stromende beekjes kun je je water heel goed bijvullen. Als je tijdens een tocht geen bijvulmogelijkheden hebt, vermelden we het erbij. Vul in ieder geval in elke overnachtingshut bij vertrek je water weer even goed bij. Ideaal gezien heb je een in ieder geval een liter per persoon bij je; bij warm weer meer.

"Is het mogelijk om glutenvrij en lactosevrij te eten in de hutten?" - Wendela

Ja, dat is een goeie vraag. Zelf hebben wij glutenvrije én lactosevrije gezinsleden. De hutten hebben geen speciale glutenvrije producten op voorraad, zoals glutenvrije spagetti of glutenvrij brood. Bij het ontbijt is er meestal de mogelijkheid om te kiezen tussen brood en yoghurt en is er vaak jam of honing beschikbaar. Geef je dieetwensen in ieder geval door bij je reservering en neem voor de zekerheid altijd zelf iets extra's mee.

Kosten, betaling en annulering

"Wat kost een huttentocht van 3 dagen?" - Sibylle

Het is lastig om een exacte prijs te geven. Ga, bij een gezin met twee volwassenen en twee kinderen van bijvoorbeeld 6 en 8 jaar, uit van ongeveer 80,00-120,00 euro overnachtingskosten per hut, inclusief ontbijt. Dit hangt ook af van het type kamer dat jullie kiezen. In berghutten krijg je korting als je lid bent van de bergsportverenigingen in Nederland en België. En reken 35,00-50,00 euro voor het avondeten per gezin met 2 kinderen, exclusief drankjes. Dus ga voor overnachting, ontbijt en avondeten uit van 150-200 euro per dag. Wil je ook lunchen in de hut of een drankje doen bij aankomst of vertrek, dan komt dat er nog bij. Zorg ervoor dat je GENOEG GELD CONTANT bij je hebt! Je kunt in vrijwel geen enkele hut pinnen. Het kan zijn dat je nog spullen moet aanschaffen thuis. Een goeie rugzak, een lakenzak, drinkflessen? Je kunt voor heel goed en duur materiaal kiezen of wat goedkoper. Daarover geven je in elk ebook tips.

"Kun je in de hutten ook pinnen?" - Agnes

Nee, je kunt in de hutten helaas niet pinnen. Dus neem voldoende cash geld mee!

Huttentocht kiezen

"Het lijken me prachtige boekjes en tochten die jullie gemaakt hebben, en erg leuk om met mijn kinderen (nu 8 en 10) te doen. Alleen: mijn man houdt van wandelen en ook in de bergen, maar heeft hoogtevrees. Welke tocht kunnen we het beste kiezen?" - Anke

Ja, goed punt. De routes zijn veelal niet hoogtevreesgevoelig en als ze dat wel zijn, zijn het vaak een paar korte lastige passages. Om voor safe te gaan, adviseren we de Tauplitz-, Millstätter See- of de Hochkönigtocht. De Kleinarltocht heeft een hele korte hoogtevreesgevoelige passage, maar dit is een paar stappen, dus ook deze is geschikt.

Wat mee te nemen?

"Is het mogelijk om de hutten te reserveren inclusief beddengoed? Of moet dit altijd zelf meegenomen worden?" - Hilly

In hutten is het verplicht om in een slaapzaak of lakenzaak te slapen. Onderlakens, kussens met slaap en dekens zijn aanwezig in de hut.

"Wat moet je allemaal meenemen op een huttentocht?" - Karin

We hebben in de ebooks een uitgebreide paklijst opgenomen op 1 A4-tje zodat je niets hoeft te vergeten!

Aanvullende overnachtingsadresjes

'Hebben jullie tips voor overnachtingsadresjes vóór en na de huttentocht?'

Zeker! In elk ebook hebben we tips opgenomen voor accommodaties in de omgeving: campings, hotels, pensions en appartementen. We hebben ze niet allemaal zelf getest, maar dan heb je in ieder geval een richting.

TIP: Vind je het leuk om bij ons te overnachten in Berghut Apartments in het Raurisertal? Dat kan ook! Je kunt bij ons terecht in de zomer- en winterschoolvakanties. Geniet met je gezin van kindvriendelijke 3- en 4-kamer chalet appartementen in berghutsfeer in het Raurisertal. Naast een eigen appartement staan ook een speekruimte voor kids, de Stube en een heerlijke tuin voor jullie ter beschikking #ontmoeten #inspiratie #bergbeleving

Lidmaatschappen bergsportvereniging & verzekeringen

"Moet ik voor het maken van een huttentocht een speciale verzekering afsluiten?" - Rick

Dat hoeft niet. Een normale reisverzekering zou voldoende dekking moeten bieden. Mocht je deze niet hebben, dan sluit je die voor vertrek af.

"Moet ik lid zijn van een bergsportvereniging om in een berghut te kunnen overnachten?"

Nee, dat hoeft niet. Je krijgt wel korting bij berghutten als je lid bent van een bergsportvereniging. In de almhutten krijg je geen korting met een bergsportlidmaatschap

"Hoe kan ik lid worden van een bergsportvereniging?"

Wil je meer weten over een lidmaatschap van een bergsportvereniging? • Nederland: nkbv.nl • België: klimenbergsportfederatie.be Het hangt van de tocht en de duurt af of een lidmaatschap financieel gezien loont. Tenzij je het leuk vindt om ook hun magazine te ontvangen, op de hoogte te blijven van bergnieuws én het leuk vindt om de bergsportvereniging te ondersteunen.

Vervoer & parkeren

"We hebben geen auto en reizen met het openbaar vervoer. Kunnen we met de bus of trein bij de start van de huttentocht komen?" - Diane

Zeker! Kies dan bij voorkeur voor de Tauplitztocht, de Raurisertaltocht en de Millstätter See-tocht: deze zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. De Kleinarltocht en Hochtkoningtocht zijn ook mogelijk, maar dit zijn iets lastiger met ov te bereiken. Ook de Ötztaltoct is me het openbaar vervoer te bereiken, maar deze tocht raden we alleen aan als je eerdere de Raurisertaltocht hebt gemaakt. Houd er wel rekening mee dat bussen in berggebieden niet elke 20 minuten rijden. ;-) In de betreffende ebooks staat een beschrijving hoe je met het openbaar vervoer bij het startpunt van de tocht komt.

"Na onze huttentocht rijden we met de caravan door naar Italië. Kunnen jullie iets vertellen over parkeergelegenheid?" - Joep

Als je voor de veiligste optie wilt kiezen, zorg er dan voor dat je je caravan laat overnachten op een nabij gelegen camping. In de ebooks geven we campingtips.

"Kunnen we de auto met onze vakantiebagage ergens veilig parkeren?" - Joost

Onze ervaring is dat je je auto prima kunt achterlaten op de parkeerplaats aan het begin/einde van de tocht. Leg wel even een kleed over je vakantiespullen. Heb je fietsen of aanhangers? Check dan even of je deze zolang op een nabijgelegen camping kunt achterlaten. Tips voor campings vind je in de ebooks.

"Bij veel huttentochten die ik op internet vind zie ik dat de tochten een verschillende start- en eindpunt hebben. Dit vinden we ingewikkeld. We willen graag een rondje lopen. Kan dat?" - Brigitte

Ja, we snappen het gevoel, wij vinden het ook ingewikkeld. We hebben al ons tochten zo gepland dat de startpunt en het einde op dezelfde plek ligt. Je loop bij vrijwel als onze huttentochten dus een rondje. Behalve bij de Hochkönigtocht; hier hebben we excact beschreven hoe je het beste weer bij de auto kunt aankomen. De route van de Millstätter See-tocht die wij gemaakt hebben, is ook geen ronde, maar kan met een aanvullende wandeling van 2 uur wel rond gemaakt worden.

Huttentocht met hond maken

"Kunnen we onze hond meenemen op de tocht?" - Piet Hein

We snappen dat het geweldig kan zijn om de huttentocht met hond te doen! In veel hutten is het echter niet toegestaan. Wel zijn er mogelijkheden bij de Raurisertal-, Millstätter See- en Tauplitztocht. Meer info erover vind je in de betreffende ebooks. LET OP: een hond moet vooraf aangemeld worden en reken erop dat deze niet in iedere kamer met verblijven.

Diversen

"We hebben geen e-reader. Kunnen we dan ook deze huttentochtroute lezen?" - Maaike

Jazeker! De ebook bestaat uit een pfd-bestand, dus je hebt geen ereader nodig om het boek te lezen. Zodra je het ebook besteld, krijg je 'm direct in je mailbox. Je krijgt van ons zoveel een versie met en zonder foto's. Een versie om tijd met z'n alles te bekijken op de computer vol met foto's. En een versie om desgewenst uit te draaien voor op de tocht, zonder foto's.

"We willen graag met z'n tweeën een huttentocht lopen, in september. Kan dat ook?" - Mike

Uiteraard! De tochten zijn ook zeker zonder kinderen heel geschikt om te lopen. Hou er rekening mee dat de netto looptijd voor volwassenen - zonder bepakking en zonder pauzes - 2 tot 4 uur per dag is. Dat is voor een huttentocht niet veel. En misschien dat helemaal genoeg en hou je graag tijd over voor een goed boek?

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij?
  Laat het het ons dan even weten.  


Zonnige groet,
Hans & Nel

overzicht van onze huttentochtroutes in Oostenrijk 

Huttentocht 

Tauplitz

Huttentocht
Kleinarl

Huttentocht
Millstätter See

Huttentocht
Raurisertal

 

Huttentocht
Lienzer Dolomieten

Huttentocht
Hochkönig

Huttentocht
Ötztal

Heb je tips voor een kidsproof huttentocht?

arrow_drop_up arrow_drop_down