Reserveren doe je rechtstreeks bij de betreffende hutten; daar zitten wij niet tussen. We hebben een handige reserveringsinstructie opgenomen in de ebooks. Wij hebben de route voor jullie uitgestippeld en weergegeven in het ebook. Verder regeen jullie de trip helemaal zelf. :-)
Bij sommige hutten kun je al vroeg reserveren en bij anderen pas laat vanaf 1 maart. Dit verschilt per hut en ook per jaar. Ons advies is om te reserveren zodra je weet dat jullie gaan en dan hoor je vanzelf of de hutten de reserveringen al aannemen of nog niet. Bekijk daarbij ook in het ebook de reserveringsinformatie over de betreffende hut.
Het prettigst is eigenlijk om te kunnen reserveren als je een beetje zicht hebt op het weer. De kans dat een hut dan vol is, is aanwezig. Vooraf reserveren is overigens echt aan te bevelen als je er in de zomervakantie wilt overnachten. Het zou jammer zijn als je een paar uur gelopen hebt met bepakking en kids en niet terecht kunt. Dus: reserveer van tevoren. En het kan inderdaad zijn dat het weer niet top is.
Dat is inderdaad de vraag. We hebben zelf geen inzicht in de beschikbaarheid. In het ebook staan de telefoonnummers van de hutten zodat je zelf kunt navragen of er nog plek is. Wij faciliteren de gegevens en verder kunnen jullie alles zelf regelen zoals jullie het willen. Mocht de door jullie gekozen hut geen plek meer hebben, dan kun je kijken naar een ander tijdstip of naar een alternieve route binnen de tocht [bijvoorbeeld door de tocht andersom te lopen]. Als er gen plek meer is kunt je een ebook van een andere tocht kopen.
Dit is lastig in te schatten. Wij hebben zelf geen zicht op het aantal boekingen en beschikbare plekken. Dus er zit niet anders op dan de tocht van jullie keuze aan te schaffen en het na te vragen. Mocht het dit jaar niet lukken, dan hebben jullie volgend jaar wat in het verschiet. ;-)
Dat is inderdaad een lastige situatie. De ene hut op een route heeft soms meer slaapplaatsen dan de andere hut. Er zijn verschillende mogelijkheden. Heb je ruimte om een andere datum voor de tocht te kiezen? Misschien is er dan wel plek. Je kunt ook kijken of er plek is in de alternatieve hutten die we per tocht hebben opgenomen. Misschien kun je de tocht andersom lopen? Of je kunt ook de tocht een nachtje langer maken. Succes met puzzelen...
Dit is lastig in te schatten. Het hangt heel erg van het karakter van jullie kindje af. Onze jongste was bijna 5 jaar toen we de eerste tocht liepen. Met veel pauzes en geduld ging het goed. We moesten vooral zelf geen haast hebben en de weg als het doel zien :-). Jullie weten zelf het beste of het kan! Je hebt in principe tussen 9.00 uur en 17.00 uur - gedurende 8 uur - tijd om te lopen. Het ergste wat er kan gebeuren als jullie kindje niet meer wil lopen, dat jullie ‘m moeten tillen. Maar jullie kunnen zelf het beste bepalen wat jullie willen doen. Hou er in ieder geval rekening mee dat je met meerdere onbekende mensen op een kamer slaapt en probeer te voelen of je dat aandurft. En kies een van onze lichtste tochten: bij voorkeur Tauplitz, of Kleinarl.
Zeker! Als ze het leuk vinden ;-). Je kunt dan meer kilometer op een dag lopen. We hebben per ebook ook alternatieve routes opgenomen.
Dat is mogelijk. De hutten van de Tauplitztocht zijn erg kindvriendelijk, dus de Tauplitztocht is heel geschikt voor met jonge kinderen. In een lager kan dat prima; dat zijn allemaal matrassen naast elkaar. Weet dat er in een hut op een klein oppervlak veel mensen zijn. Mocht jullie baby onrustig slapen, dan houden jullie daarmee mogelijk andere mensen uit hun slaap. Dus mocht je het overwegen: denk er goed over na, voor jezelf en voor anderen.
Ja, dat kan zeker! Je kunt op basis van de routes die we beschreven hebben in het ebook heel goed bepalen welke route en hut je het beste kunt kiezen als je 1 nacht wilt overnachten. Het is evengoed een avontuur om 1 nacht in een hut te overnachten.
Het zou super zijn als dat kan. De tochten zijn echter van half juli tot en met half/eind september te lopen. Helaas ligt er in mei meestal nog te veel sneeuw voor een huttentocht. Wil je hier meer over lezen? We hebben er eerder een blog over geschreven: www.huttentochtmetkinderen.com/blog. We zijn overigens wel bezig te onderzoeken welke tocht geschikt is, maar we hebben nog geen geschikte tocht gevonden. Hou onze website en social media in ieder geval in de gaten.
De herfst is in Oostenrijk schitterend met de gekleurde bomen en het kan zo nog 20 graden zijn met een heerlijk zonnetje. Maar er kan op hoogte ook al sneeuw vallen. Dus de meeste hutten zijn eind september/begin oktober dicht. We hebben echter 1 tocht waarbij het mogelijk is om deze in de herfst te doen en dat is de schitterende Millstätter See-tocht. Informeer echter wel altijd vooraf naar het weer en daarmee samenhangende openingstijden.
Ja, dat kan. We hebben per ebook een basistocht uitgezet. We beschrijven ook mogelijkheden om de tocht langer te maken. Dat kan bijvoorbeeld blij de Kleinarltocht heel goed. En als jullie veel ervaring hebben met wandelen in de bergen met het gezin, kan dat ook bij de tocht van het Rauriserdal.
We snappen je vraag. We zullen 'm zo goed mogelijk proberen toe te lichten. De aangegeven tijdens zijn netto tijden, dus zonder bepakking, zonder fotomomenten en zonder pauzes. Met een flinke rugzak lopen kan best pittig zijn. En als de kinderen zich vermaken bij een beek, ben je ook zo een uur verder. Onze kinderen vinden het heerlijk om stenen te zoeken of een dammetje te bouwen als ze een watertje of beek zien. Dat maakt het voor hen extra leuk. Dus wij vermaken ons altijd wel. :-) In de ebooks geven we bij elke hut nog suggesties voor een extra wandeling vanuit de hut. En wij maken de tochten zelf vaak met mooi weer. Maar mocht het weer minder goed zijn, dan hebben jullie door de 'beperkte' looptijd altijd wel ergens op de dag de mogelijkheid om de route naar de volgende hut te lopen.
Bij de meeste tochten kun je onderweg bij (alm)hutten lunchen. Waar en op welke dag, beschrijven we in de afzonderlijke ebooks.
In diverse hutten kun je lunchpakketjes maken tegen betaling. Bij welke hutten dat kan, beschrijven we in de afzonderlijke ebooks. Verder nemen we zelf altijd wel wat mee om te kunnen lunchen. De notecake doet het bij ons heel goed [zie onder 'tips' voor het recept]. Verder tref je in de ebooks een paklijst aan met lekkere, gezonde knabbels voor onderwerp.
Ja, in harder stromende beekjes kun je je water heel goed bijvullen. Als je tijdens een tocht geen bijvulmogelijkheden hebt, vermelden we het erbij. Vul in ieder geval in elke overnachtingshut bij vertrek je water weer even goed bij. Ideaal gezien heb je een in ieder geval een liter per persoon bij je; bij warm weer meer.
Ja, dat is een goeie vraag. Zelf hebben wij glutenvrije én lactosevrije gezinsleden. De hutten hebben geen speciale glutenvrije producten op voorraad, zoals glutenvrije spagetti of glutenvrij brood. Bij het ontbijt is er meestal de mogelijkheid om te kiezen tussen brood en yoghurt en is er vaak jam of honing beschikbaar. Geef je dieetwensen in ieder geval door bij je reservering en neem voor de zekerheid altijd zelf iets extra's mee.
Het is lastig om een exacte prijs te geven. Ga, bij een gezin met twee volwassenen en twee kinderen van bijvoorbeeld 6 en 8 jaar, uit van ongeveer 80,00-120,00 euro overnachtingskosten per hut, inclusief ontbijt. Dit hangt ook af van het type kamer dat jullie kiezen. In berghutten krijg je korting als je lid bent van de bergsportverenigingen in Nederland en België. En reken 35,00-50,00 euro voor het avondeten per gezin met 2 kinderen, exclusief drankjes. Dus ga voor overnachting, ontbijt en avondeten uit van 150-200 euro per dag. Wil je ook lunchen in de hut of een drankje doen bij aankomst of vertrek, dan komt dat er nog bij. Zorg ervoor dat je GENOEG GELD CONTANT bij je hebt! Je kunt in vrijwel geen enkele hut pinnen. Het kan zijn dat je nog spullen moet aanschaffen thuis. Een goeie rugzak, een lakenzak, drinkflessen? Je kunt voor heel goed en duur materiaal kiezen of wat goedkoper. Daarover geven je in elk ebook tips.
Nee, je kunt in de hutten helaas niet pinnen. Dus neem voldoende cash geld mee!
Ja, goed punt. De routes zijn veelal niet hoogtevreesgevoelig en als ze dat wel zijn, zijn het vaak een paar korte lastige passages. Om voor safe te gaan, adviseren we de Tauplitz-, Millstätter See- of de Hochkönigtocht. De Kleinarltocht heeft een hele korte hoogtevreesgevoelige passage, maar dit is een paar stappen, dus ook deze is geschikt.
In hutten is het verplicht om in een slaapzaak of lakenzaak te slapen. Onderlakens, kussens met slaap en dekens zijn aanwezig in de hut.
We hebben in de ebooks een uitgebreide paklijst opgenomen op 1 A4-tje zodat je niets hoeft te vergeten!
Dat hoeft niet. Een normale reisverzekering zou voldoende dekking moeten bieden. Mocht je deze niet hebben, dan sluit je die voor vertrek af.
Nee, dat hoeft niet. Je krijgt wel korting bij berghutten als je lid bent van een bergsportvereniging. In de almhutten krijg je geen korting met een bergsportlidmaatschap
Wil je meer weten over een lidmaatschap van een bergsportvereniging? • Nederland: nkbv.nl • België: klimenbergsportfederatie.be Het hangt van de tocht en de duurt af of een lidmaatschap financieel gezien loont. Tenzij je het leuk vindt om ook hun magazine te ontvangen, op de hoogte te blijven van bergnieuws én het leuk vindt om de bergsportvereniging te ondersteunen.
Zeker! Kies dan bij voorkeur voor de Tauplitztocht, de Raurisertaltocht en de Millstätter See-tocht: deze zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. De Kleinarltocht en Hochtkoningtocht zijn ook mogelijk, maar dit zijn iets lastiger met ov te bereiken. Ook de Ötztaltoct is me het openbaar vervoer te bereiken, maar deze tocht raden we alleen aan als je eerdere de Raurisertaltocht hebt gemaakt. Houd er wel rekening mee dat bussen in berggebieden niet elke 20 minuten rijden. ;-) In de betreffende ebooks staat een beschrijving hoe je met het openbaar vervoer bij het startpunt van de tocht komt.
Als je voor de veiligste optie wilt kiezen, zorg er dan voor dat je je caravan laat overnachten op een nabij gelegen camping. In de ebooks geven we campingtips.
Onze ervaring is dat je je auto prima kunt achterlaten op de parkeerplaats aan het begin/einde van de tocht. Leg wel even een kleed over je vakantiespullen. Heb je fietsen of aanhangers? Check dan even of je deze zolang op een nabijgelegen camping kunt achterlaten. Tips voor campings vind je in de ebooks.
Ja, we snappen het gevoel, wij vinden het ook ingewikkeld. We hebben al ons tochten zo gepland dat de startpunt en het einde op dezelfde plek ligt. Je loop bij vrijwel als onze huttentochten dus een rondje. Behalve bij de Hochkönigtocht; hier hebben we excact beschreven hoe je het beste weer bij de auto kunt aankomen. De route van de Millstätter See-tocht die wij gemaakt hebben, is ook geen ronde, maar kan met een aanvullende wandeling van 2 uur wel rond gemaakt worden.
We snappen dat het geweldig kan zijn om de huttentocht met hond te doen! In veel hutten is het echter niet toegestaan. Wel zijn er mogelijkheden bij de Raurisertal-, Millstätter See- en Tauplitztocht. Meer info erover vind je in de betreffende ebooks. LET OP: een hond moet vooraf aangemeld worden en reken erop dat deze niet in iedere kamer met verblijven.
Zeker! In elke ebook hebben we tips opgenomen voor accommodaties in de omgeving: campings, hotels, pensions en appartementen. We hebben ze niet allemaal zelf getest, maar dan heb je in ieder geval een richting.
Jazeker! De ebook bestaat uit een pfd-bestand, dus je hebt geen ereader nodig om het boek te lezen. Zodra je het ebook besteld, krijg je 'm direct in je mailbox. Je krijgt van ons zoveel een versie met en zonder foto's. Een versie om tijd met z'n alles te bekijken op de computer vol met foto's. En een versie om desgewenst uit te draaien voor op de tocht, zonder foto's.
Uiteraard! De tochten zijn ook zeker zonder kinderen heel geschikt om te lopen. Hou er rekening mee dat de netto looptijd voor volwassenen - zonder bepakking en zonder pauzes - 2 tot 4 uur per dag is. Dat is voor een huttentocht niet veel. En misschien dat helemaal genoeg en hou je graag tijd over voor een goed boek?
Tauplitz
Heb je tips voor een kidsproof huttentocht?