Huttentocht met kinderen sinds 2013: hoe het begon

Huttentocht met kinderen sinds 2013: hoe het begon

Eind augustus 2013. We maken onze eerste huttentocht in Oostenrijk. Onze kinderen zijn dan 4 en 6 jaar oud. Wat een belevenis! Onze oudste vliegt de berg op; onze jongste interesseert zich voor ieder beestje en besje, rondlopend met zijn vergrootglas. 

Je snapt dat we wel even onder weg zijn. Maar dat maakt helemaal niet uit, want we hebben de hele dag om bij de volgende hut te komen! We hadden toen niet kunnen bedenken dat dat het begin was van een huttentochtvirus in Nederland en Vlaanderen...

huttentocht-kleinarltal-oostenrijk-met-kinderen


Kindvriendelijke huttentocht uitstippelen is uitdagend

Ik weet nog hoe ik een aantal weken eerder met met gasten bij ons in de Berghut spreek over die altijd zo drukke reiszaterdag. Ook wij ontvangen onze gasten op zaterdag. Maar ik vraag me wel af of het niet mogelijk zou zijn dat gasten al een paar dagen eerder naar Oostenrijk komen, bijvoorbeeld door er een huttentocht te lopen. En zo komt van het ene idee het andere. 

In de voorbereidingen merk ik hoe lastig het is om een geschikte kindvriendelijke 3-daagste huttentocht in Oostenrijk te vinden: niet te lang, zonder gevaarlijke stukken. Dus hoe zou het zijn om de tocht die wij maken beschikbaar te stellen aan andere gezinnen, zodat zijn geen uren en dagen kwijt zijn om een route uit te stippelen en met onze route in de hand de huttentocht kunnen maken? Inclusief alle info die ze moeten hebben om de tocht te lopen.

In dit blog krijg je een kijkje in de keuken:
hoe komen we van het huttentochtidee naar een ebook?


9 huttentochtroutes om uit te kiezen

We hebben er zoveel lol in, dat we besluiten vaker een huttentocht te lopen met onze kinderen en de routes beschikbaar te stellen. Nu, 10 jaar later, hebben we 9 fantastische huttentochtroutes voor verschillende niveau's voor gezinnen om uit te kiezen!

10-jaar-huttentocht-met-kinderen-oostenrijk-tips-route-ebook

10 jaar huttentocht, dus waarom niet 10? Nou, de huttentocht die we in 2014 lopen, is prachtig. Alleen lopen we op dag 3 tegen een hoogtevreesgevoelig stuk aan. We vinden het niet verantwoord om deze tocht aan te bieden aan gezinnen, dus besluiten deze route niet te beschrijven. Wel willen we dit jaar nog kijken of er in dezelfde omgeving alternatieven zijn, waardoor we van deze regio toch nog een ebook kunnen maken. 

Hier vind je een overzicht van alle huttentocht ebooks
die we vanuit Huttentocht met kinderen hebben gelopen.


Duizenden huttentochtgezinnen

We hadden in 2013 nog niet kunnen bedenken dat we duizenden gezinnen blij zouden maken met een huttentocht in Oostenrijk. Gezinnen die het waarschijnlijk anders niet hadden aangedurfd. Want er komt best wat kijken bij het vinden van een kindvriendelijke huttentochtroute.


reacties-huttentocht-met-kinderen

En wat worden we blij van de vele enthousiaste reacties die we elk jaar weer in onze mailbox ontvangen! We vinden het zo geweldig om te lezen dat er een nieuwe wereld voor gezinnen open gaat: even weg van de bewoonde wereld samen de bergen beleven en zonder wifi.Als wij na het maken van een huttentocht voor gezinnen het ebook beschikbaar hebben gesteld en de pachters of eigenaren van de hutten spreken, weten ze niet wat ze overkomt met al die Nederlandse gezinnen. Dat hadden we niet voorzien!


Huttentochtebooks voor volwassenen

Rond 2018 filosoferen we over het idee om de huttentochtebooks ook aan te gaan bieden voor volwassenen. Zij kunnen dezelfde geweldige tochten maken, maar dan met een ‘eigen’ e-book en desgewenst buiten de zomermaanden om, in juni en september. Ook wetende dat onze kinderen op een gegeven moment niet meer op huttentocht zullen meegaan (ze zijn nu 16 en 14). 

Als wij in in 2018 bijvoorbeeld samen, zonder kinderen, de Kleinarl huttentocht wandelen in 1 hele lange dag, nemen we beide een grote rugzak mee met opvulling, zodat we ook van deze tocht volwassenenfoto's hebben. En van de tochten die volgen, maken we ook foto's zonder kinderen.

3-daagse-huttentocht-oostenrijk-kleinarl


Na de Coronajaren vinden we 2023 een mooi moment om HuttentochtOostenrijk.com stap voor stap in in de wereld te gaan zetten: huttentocht met kinderen’ 10 jaar. 

Dus vanaf nu maken we nog 1 nieuw huttentochtebook voor kinderen en kunnen gezinnen met oudere kinderen blijven putten uit geweldige huttentochten die we beschikbaar stellen via HuttentochtOostenrijk.com. Ondertussen kunnen gezinnen onze huttentochten voor gezinnen blijven maken en blijven genieten van de bergen.

Hier vind je een overzicht van alle huttentocht ebooks
die we vanuit Huttentocht met kinderen hebben gelopen.


3-daagse-4-daagse-huttentocht-maken-in-oostenrijk


1 huttentocht en 1 ebook per jaar

Dus we stoppen, maar we gaan ook door! Want huttentochten lopen vinden we veel te leuk: 1 per jaar. Want naast huttentochtmetkinderen en huttentochtOostenrijk hebben we houden we ons ook nog bezig met andere concepten, waaronder ons vakantieadresje voor gezinnen Berghut Appartementen. En we begeleiden mensen online bij hun gastenaccommodatie(droom), waar dan ook ter wereld. Voor meer info kijk op www.BergBeleving.com.


Warme groet,
Hans en Nel

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.