Als alleenstaande of alleengaande ouder een huttentocht met je kinderen maken: ervaringsverhalen en tips

Als alleenstaande of alleengaande ouder een huttentocht met je kinderen maken: ervaringsverhalen en tips

Als ik op social media vraag naar ervaringen van alleengaande of alleenstaande ouders die een huttentocht hebben gemaakt met hun kind / kinderen in Oostenrijk, krijg ik direct een aantal enthousiaste reacties:

'Het was een fantastische ervaring!’
‘Het was een super ervaring!’
‘Het is echt een fantastische belevenis.’
‘Echt heel fijn gehad.’

Te gek! Ik wil namelijk een blog maken met tips voor alleengaande of alleenstaande die heel graag een huttentocht willen met hun kind(eren) maken, omdat ik er vaker vragen over krijg. Zoals van deze moeder:

'Als moeder van twee jongens [7 en 9 jaar] zou ik toch eens een huttentocht willen doen. 
Ik heb dat zelf al enkele malen gedaan [voordat ik kinderen had]. [..]
Een georganiseerde reis vind ik niet prettig, 
want we houden van een tempo neus-achterna en zijn erg onderzoekend. 
Kun je een tocht aanraden die te doen is voor een alleenstaande? 
Wel een hooggebergte gevoel, maar zonder al teveel gevaar?'

In dit blog lees je een aantal tips én ervaringen van solo-ouders die een of meerdere van ‘onze’ huttentochten gelopen hebben.

Jan met zijn zoon [Raurisertaltocht]

Kies de huttentochtvorm die bij je past

Allereerst: waar begin je bij het vinden van een geschikte huttentochtroute in Oostenrijk? Het is in ieder geval goed om te weten dat je op verschillende manieren een huttentocht kunt lopen met je kinderen:

a. In een georganiseerde groep
Het voordeel van georganiseerd op pad gaan met een groep is dat je weinig hoeft na te denken: alles wordt voor je geregeld [behalve het wandelen dan ;-)]. Alleen moet je ervan houden om met een groep op pad te gaan, zoals de moeder die ons een email schreef.

b. Zelf een huttentocht uitstippelen
Je kunt ook zelf een route uitstippelen, maar dat is niet zo gemakkelijk hebben we zelf gemerkt. Je wilt toch een leuke, maar niet te spannende tocht. We merken dat meer mensen dat lastig vinden.

Rens liet weten: ‘Ik ben niet iemand die uren lang op het internet van alles wil uitzoeken. Ik zie vaak door de bomen het bos niet en verzand dan in allerlei details. Mijn zoontje heeft behoefte aan duidelijkheid en overzicht. Voor mij is het dus heel prettig dat iemand anders, jullie dus, dit al voor mij hebben gedaan.’

c. Een voor jou uitgestippelde route kiezen
De 3e optie is inderdaad: een huttentocht met je kinderen maken met de routes die wij uitgebreid in onze huttentocht met kinderen-ebooks hebben beschreven, inclusief gegevens van de hutten die je met een stap voor stap instructie kunt boeken. Je loopt de route met je eigen bagage. Alle beschreven routes hebben we met onze kinderen gelopen.

Rens: ‘Ik wilde niet tegen onaangename verassingen aanlopen. En voor mijn zoontje was het heel prettig om van te voren de route door te kunnen nemen. We vinden het ook leuk om die extra leuke plekjes voor kinderen te kennen.’

Rens met haar zoontje [Hochkönigtocht]

Inge: ‘Toen ik hoorde over wandelen van hut naar hut in Oostenrijk, ben ik gaan Googlen en kwam jullie site tegen. Ik ben jullie op Facebook gaan volgen en heb uiteindelijk 2 ebookes gekocht [ik wist namelijk niet welke ik wilde lopen]. Ik heb heel veel aan jullie ebook gehad; jullie tips in de boeken en op FB hebben mij zeker gemaakt dat ik dit kon doen. 

Wat staat er allemaal in het huttentocht ebook?
In de ebooks met huttentochtroutes staat alles wat je moet weten om de betreffende huttentocht te maken, zoals:

 • Wat moet je weten als je op huttentocht gaat met je kinderen, bijvoorbeeld wat je mee moet nemen en wat je moet weten over het weer.
 • De startplek en waar jet kunt parkeren
 • Een stap voor stap beschrijving van de huttentochtroute per dag.
 • Gegevens van de hutten waar je overnacht, zodat je die kunt boeken.
 • Een boekinstructie in het Duits.
 • Een paklijst met wat je nodig hebt.
 • Variaties op de route (eventueel korter of langer).
 • Tips voor verblijfsplekken voor en na de tocht.
 • In de meeste gevallen een beschrijving hoe je met het openbaar vervoer bij het beginpunt van de huttentocht komt.
 • Veel gestelde vragen en antwoorden.
 • En heel veel foto’s om als gezin in de stemming te komen!

 O ja, het ebook is een PDF, dus je hebt geen ereader nodig.

huttentocht-met-kinderen-in-oostenrijk-ebook-route

Twijfels vooraf

Als je nog nooit een huttentocht [met je kinderen] hebt gelopen, kunnen we ons voorstellen dat je vragen en twijfels hebt. Laat staan als alleenstaande ouder. Wat als er iets gebeurt onderweg? Wat als de kinderen het niet leuk vinden? Deze twijfels ervoeren verschillende ouders vooraf:

Diane: ‘Mijn twijfels waren vooral het gevaar. Wat als er iets gebeurt onderweg met mij. Mijn zoontje is nog te jong om zelf hulp te halen. Maar op een gegeven moment dacht ik “ tja dan kom ik nergens meer”. En op internet zei iemand dat je altijd mensen tegen komt die behulpzaam zullen zijn. Dus we gingen.’

De rugzakken van Diane en haar zoontje

C.: ‘Ik wilde heel graag een huttentocht met de kinderen maken, maar had zelf noch de kinderen ervaring met huttentrektochten. Wat als ik verdwaal? Achteraf nergens voor nodig, de routes waren super helder en ook helder beschreven. De uitgebreide info in het ebook is erg fijn.’

Marjolein: ‘Vooraf vroeg ik me af of de kinderen het wel leuk zouden vinden en of ze de afstanden wel aan zouden kunnen. Wat me zo is meegevallen is hoe makkelijk en leuk de kinderen het vinden. Wandelen vinden ze soms saai en doelloos, maar een huttentocht is iets wat ze echt leuk vinden en naar uit kijken.’

Marjolein met haar zoon en dochter [Raurisertal]


Jan: ‘Twijfels genoeg: hoe zwaar zal het zijn, zal hij het leuk genoeg vinden, wat doen we behalve wandelen om de dag te vullen. Ook het feit dat je overal alleen voor zal moeten zorgen, veiligheid incluus. Bagage dragen: mijn zoontje had nog nooit met een rugzak gewandeld.’

Rens: ‘Ik liep zelf ook als kind in de bergen met mijn ouders, maar dan ging er geregeld wat mis waardoor er bijvoorbeeld toch geen goede weg was en we nog uren extra moesten lopen. Dit wilde ik als alleenstaande ouder niet. Ik vond het best wel spannend als ouder alleen, omdat je dan de verantwoording niet kan delen en je alleen keuzes moet maken. Daarom sprak een tocht die al door een gezin met kinderen bedacht was mij erg aan.’

Inge: ‘Twijfels heb ik niet veel gehad, behalve dat we thuis niet vaak lopen (mijn kinderen waren toen 11 en 8), laat staan met een grote rugzak. Ik heb op tijd de hutten via email benaderd aangezien mijn Duits niet goed is. Dat werkte prima. Ik heb uiteindelijk 2 eboeken gekocht. Ik wist nl niet welke ik wilde lopen.'

>> Lees ook het blog: 
5 valkuilen bij het kiezen van een huttentocht met kinderen

Ervaringen tijdens de huttentocht

Ik heb een aantal allenstaande ouders ook gevraagd naar hun ervaring tijdens de tocht. Want na alle voorbereidingen gaat het uiteindelijk om het daadwerkelijk samen lopen van de tocht. En waren eventuele twijfels terecht?

C.: 'Achteraf waren mijn twijfels nergens voor nodig. De routes van de Millstätterseetocht waren super helder en ook helder beschreven. De uitgebreide info in ebook is erg fijn. Het was een super ervaring!’

Diane: ‘Ik had erg veel aan het ebook van de Kleinartocht in Oostenrijk. Ik heb alles vastgelegd: hutten, routes goed bekeken, hotel voor en na de tocht. Wat me meeviel was de zwaarte. Zelfs met bepakking. Ik had echt het hoognodige mee. Mjn zoontje had een eigen rugzakje. Het enthousiasme van mijn zoon viel me zo ontzettend mee. Het gemak waarmee hij in de hutten contact legde met iedereen en spelletjes speelde met andere wandelaars en personeel. Alles was magisch onderweg. Zingend en fluitend gingen we op pad van ‘s ochtends tot aan de hut. Zelfs de laatste dag, toen het flink regend en het hier en daar glad was op de route. We hebben het er nog vaak over. We gaan dit jaar ws weer een tocht doen.’

Diane met haar zoontje [Kleinarltocht]


Marjolein: ‘Het was een fantastische belevenis! Ik heb huttentochten met mijn kinderen gedaan toen ze 6 & 7 [de Kleinarltocht] waren en 9 & 10 jaar [de Raurisertaltocht]. Ze voelen zich stoer, willen het samen met elkaar doen, de oudste helpt de jongste op de zware momenten. Gedurende zo’n tocht voel ik zo’n sterke verbinding met zijn drietjes. 

Op de eerste tocht hadden de kids tijdens het spelen een botsing met elkaar, waardoor de ene een tand door de lip had en de ander echt een bloedende wond op het hoofd. Het viel achteraf mee, maar op dat moment voel je je toch even alleen en wil je er niet te veel bij stil staan als er “echt” iets mis zou gaan. Maar tegelijkertijd was er hulp van een ander gezin wat de tocht ook liep. In een hut ben je nooit echt alleen.  Mijn tip is: gewoon gaan! Ook al denk je dat je kinderen dit niet leuk vinden, gewoon doen.’

Marjolein met haar zoon en dochter [Kleinarl]

Jan: ‘In 2020 deed ik de Raurisertaltocht met mijn zoont. We kwam een aantal uitdagingen bij kijken als alleenstaande ouder, maar het was ook gewoon heel erg fijn om met ons tweetjes te zijn. Uitdagingen waren het tempo op elkaar afstemmen en de dag vullen naast wandelen. Zeker omdat ons zoontje alleen was. zonder broertjes of zusjes. Maar dat bleek allemaal goed mee te vallen. De "connectie" die je met elkaar maakt op die dagen is erg intens. Het was een van onze leukste vakanties samen en kijken er naar uit om weer de bergen in te trekken!


Jan met zijn zoon [Raurisertaltocht]


Inge: ‘We hebben de Kleinarltocht gedaan. Het was een fantastische ervaring! Toen ik zei tegen mijn kinderen inmiddels 16 en 13, dat ik jullie oproepje zag en zei dat ik er nog steeds zo’n mooie herinneringen aan heb, keken ze me wel wat raar aan. We zijn namelijk via een bootje een een goederenlift naar beneden gebracht vanwege enorme regenval. En dat terwijl ik zwanger was. Desondanks was het een toffe ervaring. Ooit gaan we nog een tocht lopen, misschien met z’n allen of misschien alleen met onze jongste dochter [nu bijna 4]. Ik zal dan weer zeker een tocht van jullie uitkiezen. Alle informatie staat duidelijk in het boek en dus hoef ik niet verder te zoeken. En dat is makkelijk voor mij, want ik kan namelijk moeilijk keuzes maken.’

Inge met haar zoon en dochter [Kleinarltocht]

Rens: ‘We hebben verschillende andere gezinnen ontmoet tijdens onze 2 huttentochten (de Raurisertaltocht en de Hochkönigtocht) en dat was heel gezellig. Op een dag zijn we in de mist terechtgekomen en samen met een paar andere gezinnen zijn we toch veilig bij de hut gekomen. We vonden het leuk dat de hutten zo van elkaar verschilden. Een huttentocht brengt je heel veel quality time met elkaar. Je bent echt met z'n tweëen en hebt de tijd elkaar echt goed te spreken. De ervaring geeft ons veel kracht: we hebben het toch maar gedaan als ouder in je eentje. Dit helpt me alleen maar om vaker gewoon te gáán, ook al ben je alleen. Zo'n ervaring neemt niemand ons meer af. Wij kijken nog vaak terug op momenten van de tocht. Andere ouders die wel samen waren, vonden mij ook maar stoer als moeder alleen.’ 

Nou, dat vind ik ook, heel stoer! Wat mooi om de ervaringen te lezen en om te merken. Genieten van de herinneringen en de opgedane kracht.

>> Lees ook het blog:
7 redenen om een huttentocht te maken met je kinderen

Ouder-kindtrip

Wat we ook zien, is dat er ouders zijn die van een huttentocht een ouder-kind-trip maken. De andere ouder en eventuele andere kinderen blijven gewoon thuis. Bewust qualitytime hebben in de bergen, met elkaar. Een onvergetelijke herinnering samen!

ouder-kind-huttentocht-met-kinderen-in-oostenrijk

Rens: ‘Ik denk ook dat als je als ouders wel samen bent, dat je ook heel goed los van elkaar zo'n huttentocht kunt maken met 1 of meerdere van je kinderen. Om even echt samen te zijn, los van alles, in een zeer indrukwekkende omgeving dicht bij elkaar zijn en zo'n bijzondere ervaring echt samen te hebben.’


Welke huttentochten zijn geschikt?

Overigens zijn vrijwel alle huttentochten die wij vanuit huttentocht met kinderen aanbieden geschikt voor alleenstaande en alleengaande ouders met kinderen. Op de homepage vind je naast een overzicht van de ebooks ook een overzicht van alle routes met de kenmerken. 

GOED OM TE WETEN:

 • De Ötztaltocht raden we minder aan, omdat deze tocht verschillend triggy passages heeft, waarbij je niet naast je kind kunt lopen. De Virgentaltocht is er ook voor ervaren huttentochtlopers
 • Bij alle huttentochten moet je ALTIJD rekening houden met weersomstandigheden. Als het bijvoorbeel regent of er is mist, dan zijn de omstandigheden lastiger voor een huttentocht. 

>> Lees ook het bog:
Zo kies je een geschikte kindvriendelijke huttentocht in Oostenrijk

Met het openbaar vervoer?

Zie je op tegen de autotrip naar Oostenrijk? We hebben een aantal huttentochten die ook prima bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zoals de Raurisertaltocht, de Kleinarltocht en de Millstätterseetocht. De OV-beschrijvingen staan vermeld in de betreffende ebooks.

Ik hoop dat dit blog helpend voor je is. Wil je als solo-ouder een huttentocht maken met je kind(eren) en heb je na dit blog nog vragen? Laat het gerust weten.

Zonnige groet,
Nel

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.