Een huttentocht maken met je kinderen in Oostenrijk wordt steeds populairder. Sinds we vanaf 2013 ebooks aanbieden met routes voor huttentochten met kinderen in Oostenrijk die we zelf hebben gelopen, zien we dat het aantal Nederlandse en Belgische gezinnen dat een huttentocht loopt enorm toeneemt. En daar worden we heel blij van! Want een huttentocht is een geweldige manier om met je kinderen de bergen te beleven.
Toch vraagt deze manier van wandelen in de Oostenrijkse bergen goede voorbereidingen. En al bij de selectie van de huttentocht kun je in verschillende valkuilen trappen van onwetendheid. Waar moet je op letten? Wat moet je wel en vooral niet doen?
Om je te helpen, heb ik 5 veel gemaakte fouten hij het uitkiezen van een huttentocht voor je op een rijtje gezet.
1. Een te zware huttentocht kiezen
Als je nog nooit met je kinderen een huttentocht in de bergen hebt gelopen, is het lastig in te schatten hoe zo’n tocht verloopt. Want 2 kilometer bergop lopen is andere koek dan 2 kilometer over vlak terrein. Met een volle rugzak de bergen in voelt echt anders dan wanneer je een dagwandeling maakt. En je weet ook niet of je kind(eren) het wel leuk vinden om te bergwandelen.
We hebben goed nieuws: menig kind ontpopt zich in de bergen tot een ware berggeit. Tot verbazig van de ouders. ‘Thuis is hij (of zij natuurlijk) niet vooruit te brandelen als we gaan wandelen.’ Dat snap ik! In de bergen is er veel meer te beleven. 😉
Toch is het risico is aanwezig dat je kinderen bij een te zware huttentocht afhaken en nooit meer een huttentocht willen lopen. Of nog erger ;-): dat ze nooit meer naar de bergen willen!
Mijn huttentocht keuze-tip
Ga bij het kiezen van je eerste of tweede huttentochtroute aan de veilige kant zitten: begin met een niet te zware kindvriendelijke huttentocht. Ook een beetje afhankelijk van de leeftijd en sportiviteit van je kinderen én jezelf. Let daarbij ook op het aantal hoogtemeters en de adviesleeftijden die we vermelden.
De Kleinarltocht die we beschrijven is een zeer geschikte, afwisselende tocht om mee te beginnen. Er zitten pittige stukken tussen, maar héé, dat hoort er ook een beetje bij. Geen pieken zonder dalen. 😉
De Tauplitztocht is ook zeker een optie. Deze is ook zeker mooi en nog weer stuk gemakkelijker. Op deze tocht heb je de mogelijkheid om 2 nachten in dezelfde hut te slapen, zodat je op de tweede dag niet met een zware rugzak hoeft te lopen. Dan is het meer: 2 nachten slapen in een hut en heerlijk wandelen. Ook fijn, toch?
2. Een huttentocht kiezen die ‘op de route’ ligt
Ik krijg regelmatig de vraag of ik een tip heb voor een huttentocht in een bepaald gebied van Oostenrijk. Bijvoorbeeld:
‘Hebben jullie ook een huttentocht die op de route naar Italië ligt?
‘We zoeken een huttentochtroute dichtbij onze andere vakantiebestemming in Oostenrijk.’
‘We willen graag een huttentocht in Tirol maken.’
Ik snap deze wens heel goed. Alleen vinden wij, Hans & Nel, dat het ‘in de buurt’-criterium niet doorslaggevend mag zijn in je keuze voor een huttentochtroute. In Tirol hebben we bijvoorbeeld in 2019 een huttentocht gelopen die niet voor beginnende huttentocht-gezinnen is. Deze ‘huttentocht in Tirol’ is dan ook niet voor iedereen een voor de hand liggende keuze.
Mijn huttentocht keuze-tip
Kies een huttentochtroute waarvan de zwaarte passend is bij de leeftijd van de kinderen en laat het ‘op de route’-principe niet leidend zijn. Ik herhaal het nog meer een keer: kijk onder andere naar het aantal hoogtemeters, de adviesleeftijden en de duur van de etappes. De routes die we via de ebooks aanbieden liggen op in Tirol, Ost-Tirol, Salzburgerland, Steiermark en Karinthië.
Handig: op onze homepage vind je een handig kenmerken-overzicht van alle huttentocht met kinderen-ebooks in 1 oogopslag.
3. Een huttentocht met te lange dagetappes
Over de duur van etappes gesproken: daar krijgen we af en toe een reactie op:
‘We hebben enorm genoten van de geweldige tocht. Het enige is dat de dagetappes voor ons wel iets langer hadden mogen zijn.’
Dat snappen we. Want dat is langer genieten van wandelen in de bergen is leuker. Toch? 🙂
Wat wij ook altijd in ons achterhoofd houden, is dat het weer veranderlijk is. Met een heerlijk zonnetje zou je netto misschien wel 5-6 uur met de kinderen kunnen wandelen. Maar met regen of zelfs een keer sneeuw, kan een tocht van 3-4 uur best lang zijn.
En vergis je niet in die rugzak… Daarom bieden we vanuit huttentocht met kinderen tochten met gemiddeld 2,5-4 NETTO wandeluren per dag. Als je daar pauzemomenten en een iets lager wandeltempo met een grote rugzak bij optelt, blijft het voor iedereen leuk.
Mijn huttentocht keuze-tip
Geniet van de tocht! Neem tijd voor pauzemomenten om te genieten, ravotten, eten, dammetjes bouwen of te zwemmen. Geniet van een langsamer leven. En kies vanuit de hut eventueel nog een uitstapje. Bij de tochten waar dat mogelijk is, benoemen we dat in de ebooks.
Wist je dat we bij het selecteren van huttentochten voor onze ebooks letten op een aantAL criteria? Denk aan:
- de veiligheid
- de afwisseling
- de uitzichten
- de zwaarte
- de duur van de dagetappes
- het aantal dagen
- de berghutten
En als het totaalplaatsje enigzins klopt, krijgt de tocht onze goedkeuring.
4. Te veel dagen achter elkaar willen
‘Bieden jullie ook ebooks aan met huttentochtroutes van 5 of 6 dagen?’
We krijgen ook wel eens vragen of we een huttentocht in Oostenrijk hebben gelopen van 5-6 dagen. Soms zijn dit gezinnen die nog nooit een huttentocht hebben gelopen. Er zijn zeker langere huttentochten, maar wij bieden die niet aan op HuttentochtmetKinderen.com
Waarom niet? Omdat een van onze uitgangspunten is: een huttentocht lopen moet leuk blijven. Gedurende 5 nachten in verschillende hutten slapen, flinke etappes lopen en daarvoor bagage meenemen kan pittig zijn voor kinderen zonder huttentochtervaring. Daarnaast zijn berghutten en almhutten waar je verblijft overall niet luxe. Je deelt sanitair, slaapt niet altijd met alleen je gezin op de kamer en douchen behoort ook niet altijd tot de mogelijkheden. Voor 2-3 nachten blijft deze total package een gave beleving, is onze ervaring.
Mijn huttentocht keuze-tip
Hou het leuk. We raden je aan om met je kinderen huttentochten van 3-4 dagen / 2-3 nachten te maken. In een aantal van de ebooks die we aanbieden bieden we de mogelijkheid voor verlenging van de tocht als die mogelijkheid er is.
Hier vind je een overzicht met complete beschrijvingen van ebooks die wij aanbieden:
5. Op basis van een beperkte beschrijving kiezen
Als wij in 2013 onze eerste huttentocht maken, komen we erachter dat het nog niet zo eenvoudig is om in Oostenrijk een kindvriendelijke én voldoende boeiende tocht uit te stippelen. Laat staan dat je dat in België of in Nederland van achter je computer moet bepalen.
Wat je echt niet wilt is dat je kind tijdens een huttentocht merkt dat jullie niet weten waar jullie naartoe moeten (en jijzelf waarschijnlijk ook niet…) of dat jullie verkeerd lopen. Het valt ons op dat de markeringen niet altijd even duidelijk zijn en dat er nog wel een bordjes op een keuzepunt ontbreken.
Mijn huttentocht keuze-tip
Ga goed voorbereid met je gezin op pad als je een huttentocht gaat lopen. Zorg ervoor dat er geen onduidelijkheid over de route om stress te voorkomen. De ebooks die wij voor je hebben gemaakt kunnen daarbij helpen.
Avontuurlijke én tegelijkertijd veilige huttentochten voor gezinnen toegankelijk maken voor gezinnen. Dat is voor ons dé motiviatie geweest om de routes die wij elk jaar lopen uit te werken in een huttentocht ebook voor gezinnen. Daarin leggen we de route niet alleen de route stap voor stap uit, maar vertellen we je ook waar je op moet letten, wat je mee moet nemen, hebben we een reserveringsinstructie in het Duits voor je uitgewerkt en geven we nog veel meer waardevolle tips. O ja, door alle foto’s die we in het ebook delen kom je al helemaal in de mood. Fijn voor de voorpret.
Mijn allerbelangrijkste tip voor het kiezen van een huttentocht is vooral: hou het leuk!
En geniet van de charme van iedere verschillende huttentocht.
Ik hoop dat dit blog helpend is voor als je een huttentocht met je gezin gaat kiezen.
Laat de voorpret maar beginnen.
Zonnige groet,
Nel