Deze huttentochten in Oostenrijk kun je in de meivakantie maken
3 min. leestijd

Deze huttentochten in Oostenrijk kun je in de meivakantie maken

‘We willen in de meivakantie graag een huttentocht met onze kinderen in Oostenrijk lopen. Kan dat?’

Deze vraag krijgen we een aantal keer per jaar.
Het antwoord is: ja, maar de mogelijkheden zijn beperkt.
En dit blog leggen we graag uit waarom de mogelijkheden voor het maken van een huttentocht in Oostenrijk beperkt zijn en welke tochten mogelijk zijn.

Deze huttentochten kun je in de meivakantie in Oostenrijk lopen

Van alle huttentochtroutes die we in Oostenrijk voor gezinnen aanbieden, zijn dit de mogelijkheden voor het lopen van een huttentocht in Oostenrijk. We weten het: de mogelijkheden zijn beperkt, maar daarover verderop in dit blog meer.

1. Huttentocht Wilder Kaiser
De huttentocht die vanaf 1 mei gelopen met je kinderen kan worden, is de Wilder Kaisertocht. Een aantal hutten op deze route in Tirol ligt niet heel hoog in de bergen, waardoor er niet veel sneeuw meer zal liggen. In het ebook vind je de complete route.

TIP: Deze tocht is erg geschikt om met de nachttrein naartoe te reizen. Als je vroeg boekt, boek je al een treinticket voor 50 euro per persoon enkele reis. In het ebook vertellen we je er alles over.


huttentocht-met-kinderen-maken-mei-meivakantie-in-oostenrijk-tirol-wilder-kaiserMet dank aan de familie De Haan voor bovenstaande foto's!


2. Huttentocht Millstättersee
Vanaf het eerste weekend vanaf mei kun je met je kinderen ook de Millstättersee huttentocht lopen. Deze schitterende tocht ligt in Karinthië, waar het vaak al iets warmer is dan in bijvoorbeeld Salzburgerland en Tirol. De bergen zijn er ook iets minder hoog.

Bovengenoemde tochten kun je uiteraard ook in het Hemelvaartsweekend lopen. Eventueel ook met Pinksteren, maar dat hangt ervan af wanneer Pinksteren valt.

Verder zijn de meeste huttentochten in Oostenrijk voor gezinnen van half juni/begin juli tot en met half/eind september te lopen. Een overzicht van alle huttentochten vind je hier.


Er zijn ook enkele huttentochten in de herfstvakantie te lopen.


huttentocht-met-kinderen-maken-in-oostenrijk-in-de-meivakantie

Waarom je maar enkele huttentochten in de meivakantie kunt lopen

Maar waarom kun je maar zo weinig huttentochten lopen in Oostenrijk begin mei? We snappen die vraag.

Want terwijl in Nederland de bomen inmiddels uit de bloesem zijn en de temperatuur soms tot boven de 20 graden stijgt, is het maken van een huttentocht is in de meivakantie nog geen vanzelfsprekendheid, want:

1. Er ligt op de meeste plekken nog te veel sneeuw in de meivakantie om een huttentocht te maken.
De hutten van onze huttentochten met kinderen in Oostenrijk liggen veelal tussen de 1700 en 2500 meter en daar ligt in april en mei nog te veel sneeuw. Als het bijvoorbeeld in april in de nacht regent terwijl het 5 graden is in het dal, valt die neerslag op 2000 meter in de vorm van sneeuw. Als die sneeuw dan ook nog op een zogenaamde noordhelling valt, waar minder directe zon op staat en waar het dus wat kouder is, kan het wel tot juni blijven liggen._

2. 95% van de overnachtingshutten is nog gesloten.
In verband met de sneeuw zijn in de meivakantie hutten gesloten voor wandelaars, dus je kunt nergens slapen. Tenzij je een iglo bouwt :-). De hutten die open zijn, liggen hoog in de bergen voor (toer)skiërs.

3. Op sommige plekken is er lawinegevaar.
Sommige gebieden  zijn in de winter en het voorjaar afgesloten vanwege lawinegevaar. Je kunt je voorstellen dat er met een beetje pech sneeuw naar beneden kan komen als het veel gesneeuwd heeft. Of door een combinatie van bepaalde weersomstandigheden.

Dus te veel sneeuw, gesloten hutten én lawinegevaar maakt dat huttentochten met kinderen in Oostenrijk – en in andere Alpenlanden – ‘op hoogte’ maar beperkt mogelijk zijn in de meivakantie.

Maar: je kunt erop vertrouwen dat je de door onze getipte tochten in principe kunt lopen. Houd hier en daar nog rekening met wat sneeuw, dus misschien kunnen jullie nog sneeuwballen gooien. :-)._

Leuk om te weten: almhutten volgen het ritme van de koeien

Tijdens verschillende huttentochten overnacht je niet in berghutten, maar in almhutten zijn primair bedoeld voor boeren die hun koeien en ander vee ’s zomers een paar maanden in de bergen laten grazen. De koeien worden dan – veelal – op de alm gemolken. De koeien gaan in heel Oostenrijk in juni de alm op en komen er in september weer af. Dat je op de alm kunt eten en overnachten, is eigenlijk ‘bijzaak’!

>> Lees hier het blog:
Wat is het verschil tussen een berghut en een almhut?


foto huttentochtmetkinderen.com Alpen Oostenrijk


Heb je vragen naar aanleiding van dit blog, laat het gerust weten!


Zonnige berggroet,
Nel


Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.