Een huttentocht maken in de meivakantie? Dit zijn de mogelijkheden
30 september 2021 
4 min. leestijd

Een huttentocht maken in de meivakantie? Dit zijn de mogelijkheden

‘We willen in de meivakantie graag een huttentocht met onze kinderen in Oostenrijk lopen. Kan dat?’

Deze vraag krijgen we een aantal keer per jaar en ja, het kan.
Maar: het antwoord heeft wat uitleg nodig.
Daarom heb ik dit blog voor je geschreven.

Deze huttentochten kun je in de meivakantie in Oostenrijk lopen

Van alle huttentochtroutes die we in Oostenrijk voor gezinnen aanbieden, zijn dit de mogelijkheden voor het lopen van een huttentocht in Oostenrijk:

1. huttentocht Wilder Kaiser
De huttentocht die vanaf 1 mei gelopen kan worden, is de Wilder Kaisertocht. Een aantal hutten op deze route in Tirol ligt niet heel hoog in de bergen, waardoor er niet veel sneeuw meer zal liggen. In het ebook vind je de complete route. TIP: Deze tocht is erg geschikt om met de nachttrein naartoe te reizen. 

2. huttentocht Millstättersee
Vanaf het eerste weekend vanaf mei kun je ook de Millstättersee huttentocht lopen. Deze schitterende tocht ligt in Karinthië, waar het vaak al iets warmer is dan in bijvoorbeeld Salzburgerland en Tirol. De bergen zijn er ook iets minder hoog.

Verder zijn de meeste huttentochten in Oostenrijk voor gezinnen van half juni/begin juli tot en met half/eind september te lopen. Een overzicht van alle huttentochten vind je hier

Er zijn ook enkele huttentochten in de herfstvakantie te lopen.


huttentocht-met-kinderen-maken-in-oostenrijk-in-de-meivakantie

Waarom je maar enkele huttentochten in de meivakantie kunt lopen

Maar waarom kun je maar zo weinig huttentochten lopen in Oostenrijk begin mei? We snappen die vraag. 

Want terwijl in Nederland de bomen inmiddels uit de bloesem zijn en de temperatuur soms tot boven de 20 graden stijgt, is het maken van een huttentocht is in de meivakantie nog geen vanzelfsprekendheid, want:

1. Er ligt op de meeste plekken nog te veel sneeuw in de meivakantie om een huttentocht te maken.
De hutten van onze huttentochten met kinderen in Oostenrijk liggen veelal tussen de 1700 en 2500 meter en daar ligt in april en mei nog te veel sneeuw. Als het bijvoorbeeld in april in de nacht regent terwijl het 5 graden is in het dal, valt die neerslag op 2000 meter in de vorm van sneeuw. Als die sneeuw dan ook nog op een zogenaamde noordhelling valt, waar minder directe zon op staat en waar het dus wat kouder is, kan het wel tot juni blijven liggen._

2. 95% van de overnachtingshutten is nog gesloten.
In verband met de sneeuw zijn in de meivakantie hutten gesloten voor wandelaars, dus je kunt nergens slapen. Tenzij je een iglo bouwt :-). De hutten die open zijn, liggen hoog in de bergen voor (toer)skiërs.

3. Op sommige plekken is er lawinegevaar.
Sommige gebieden  zijn in de winter en het voorjaar afgesloten vanwege lawinegevaar. Je kunt je voorstellen dat er met een beetje pech sneeuw naar beneden kan komen als het veel gesneeuwd heeft. Of door een combinatie van bepaalde weersomstandigheden.

Dus te veel sneeuw, gesloten hutten én lawinegevaar maakt dat huttentochten met kinderen in Oostenrijk – en in andere Alpenlanden – ‘op hoogte’ maar beperkt mogelijk zijn in de meivakantie. 

Maar: je kunt erop vertrouwen dat je de door onze getipte tochten in principe kunt lopen. Houd hier en daar nog rekening met wat sneeuw, dus misschien kunnen jullie nog sneeuwballen gooien. :-)._

Leuk om te weten: almhutten volgen het ritme van de koeien

Tijdens verschillende huttentochten overnacht je niet in berghutten, maar in almhutten zijn primair bedoeld voor boeren die hun koeien en ander vee ’s zomers een paar maanden in de bergen laten grazen. De koeien worden dan – veelal – op de alm gemolken. De koeien gaan in heel Oostenrijk in juni de alm op en komen er in september weer af. Dat je op de alm kunt eten en overnachten, is eigenlijk ‘bijzaak’!

>> Bekijk hier het blog: Wat is het verschil tussen een berghut en een almhut?

foto huttentochtmetkinderen.com Alpen Oostenrijk


Zonnige berggroet,
Nel


Over de schrijver
Reactie plaatsen