Wat is het verschil tussen een berghut en een almhut?
in hutten
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen een berghut en een almhut?

Tijdens de meeste huttentochtroutes die we vanuit Huttentocht met kinderen in de ebooks aanbieden, overnacht je in berghutten. Bij de Kleinarl- en Hochkonigtocht overnacht je daarnaast ook in almhutten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een berghut en een almhut?

Het grootste verschil tussen een berghut en een almhut

Simpelgezegd is het grootste verschil dat een almhut de oorspong een agrarische functie heeft; toerisme is erbij gekomen. En berghutten zijn overnachtingsplaatsen voor bergwandelaars en bergbeklimmers en zijn in de meeste gevallen eigendom van een Alpenvereniging. De toeristische functie heeft bij berghutten altijd centraal gestaan.

Wat is een ‘berghut’

Een berghut is een eenvoudig gastenhuis in de bergen waar bergwandelaars, alpinisten en rotsklimmers kunnen slapen. In de Alpen zijn ongeveer 1300 berghutten in alle soorten en maten.

Het grootste deel van de hutten is redelijk eenvoudig: je kunt er eten, drinken en desgewenst slapen, maar verwacht geen luxe. De meeste hutten zijn eigendom van lokale of nationale bergsportverenigingen. Berghutten hebben een aantal gebruiken die goed zijn om te weten.

In dit blog lees je meer over berghutten: Wat is een berghut?

Wat is een almhut?

Om te weten wat een almhut is, is het interessant om iets meer te weten over het fenomeen ‘almen’. Een alm is een groot stuk alpenweide waar in de zomer dieren – vaak koeien – van de betreffende boer in het dal grazen. Veel boeren hebben een alm in de bergen, niet ver van hun eigen boerderij.

Vaak staan er op die almen hutten, waar de boer in de zomer kan verblijven en de koeien melkt of in de gaten houdt. Lang niet alle almhutten worden tegenwoordig nog de hele zomer bemand.

Een aantal almhutten vervult in de loop van de tijd ook een toeristische functie: je kunt er overdag wat drinken en eten of zelfs slapen.

In een deel van de almhutten worden producten gemaakt van de melk die de koeien geven: naast de melk die je kunt drinken, maken ze er boter, room en kaas van. Van fruit uit de buurt, bijvoorbeeld bosbessen, wordt jam gemaakt. Spek en brood zijn ook typisch almproducten.

Bij de almhutten die nog steeds een agrarische functie hebben, begint het dagelijkse leven vroeg, dus wil je een goeie nacht maken: ga lekker op tijd slapen! Dat advies geef ik overigens ook graag als je berghutten overnacht. 🙂

 

Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten: huttentochtmetkinderen@gmail.com

Zonnige groet,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten. 

 

Wil je meer weten over het almleven? Ik gaf er in september 2019 een kort interview over op Radio 5.

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.