Wat is een lakenzak (en waarom is deze verplicht als je op huttentocht gaat?)
09 januari 2021 
4 min. leestijd

Wat is een lakenzak (en waarom is deze verplicht als je op huttentocht gaat?)

Als je op huttentocht gaat, mag 1 ding nooit ontbreken in je rugzak: een lakenzak. Het is namelijk verplicht om in een lakenzak te slapen als je in berghutten slaapt en je eigen lakenzak mee te nemen. Maar wat is een lakenzak eigenlijk en waarom is het verplicht? We beantwoorden deze vragen en nog 3 andere vragen.

LET OP: AANGEPASTE MAATREGELEN IVM CORONA
In de zomer van 2020 was het verplicht in hutten om een slaapzak mee te nemen in plaats van een lakenzak, omdat hutten geen dekens beschikbaar moochten stellen. Het was de bedoeling dat je een eigen dunne slaapzak [+7 graden is voldoende] en kussenhoes [=Polster-/Kissenbezug] meenam. 

Boek je een huttentocht? Kijk dan op de website van de betreffende hut wat de actuele maatregelen zijn. 

Een lakenzak is simpelgezegd een superdunne slaapzak; een soort hoes waar je in kunt liggen en slapen. Een lakenzak is meestal van katoen, fleece of zijde. Overigens bestaan er ook polyester lakenzakken, maar qua materiaal om in te slapen kan het snel plakkerig aanvoelen.

Wil je een lakenzak aanschaffen? Kijk dan hier hier voor vooebeelden in verschillende prijsklassen. Hier vind je ook voorbeelden van slaapzakken.

Veel mensen verblijven maar 1 of 2 nachten in een berghut of almhut. Omdat hutten hun beperkte ruimte zo effcient mogelijk willen inrichten zijn er heel veel bedden in een hut (soms wel 150 bedden), dus potentieel ook heel veel wasgoed.

>> Lees hier meer over het verschil tussen een berghut en een almhut

Electriciteit bij hooggelegen hutten verloopt vaak via zonne-energie of via een stuwmeer, dus er is beperkte energiecapaciteit. Daarom is het onmogelijk voor de hutten om iedere nieuwe gast van een bed met schoon beddengoed te voorzien. Daarnaast hebben heel veel hutten ook bij mooi weer ook veel daggasten, waar ze ook druk mee zijn.

Vandaar dat ze de bedden aan het begin van de zomer opmaken en gasten vragen in hun eigen lakenzak te slapen. Op deze manier kunnen gasten toch hygiënisch slapen en is er beperkte was voor de hutten. Omdat er veel minder gewassen hoeft te worden, blijven berghutten bijdragen aan het behoud van de waarden.

Je kunt overigens ook een slaapzak meenemen in plaats van een lakenzak, maar een slaapzak neemt over het algemeen meer ruimte en gewicht met zich mee dan lakenzakken.

Voor welke lakenzak je kiest (katoen, fleece, zijden of polyester), hangt van verschillende dingen af:

  • Is de factor ‘gewicht’ belangrijk?
    Zo ja, dan kun je het beste een zijden lakenzak kiezen. Deze weegt minder dan een katoenen lakenzak. Een fleece lakenzak neemt meer ruimte in dan een katoenen of zijden lakenzak.
  • Wat zijn je slaapcomfortwensen?
    Ik slaap zelf het liefst in een fleece lakenzak, omdat ik het zo fijn vind aanvoelen. Zijden vind ik altijd een beetje glibberig voelen (daar hou ik niet van). Wat vind jij het fijnst?
  • Spelen kosten een rol?
    Wellicht spelen kosten een rol bij het aanschaffen van een lakenzak. Gebruik je deze eenmalig, dan kies je mogelijk de goedkoopste optie.  Ga je de lakenzak vaker gebruiken, dan kies je wellicht sneller een duurdere en kies je wellicht meer voor comfort of gewicht.  Een katoenen slaapzak is veelal het goedkoopst; een zijden lakenzak is het duurst.

Hier vind je een overzicht van verschillende soorten lakenzakken in verschillende prijsklassen.

Het idee is dat je eigen lakenzak je eigen bed is. Als je het fijn vindt, kun je nog een eigen kussenhoes meenemen. Zelf neem ik vaak een extra fleecevest mee om over je kussen heen te doen.

Nee, dat valt reuze mee. In de hutten zijn dekens aanwezig die je over je lakenzak heen kunt trekken. En op de meeste dekens staat ook welke kant van de deken je boven en welke kant je beneden doet.

-> GOED OM TE WETEN:
In tijden van Corona zijn er in de hutten in principe geen dekens beschikbaar en moet je een slaapzak meenemen. 

Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten:
huttentochtmetkinderen@gmail.com

Zonnige groet,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten. 

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.