De 3 leukste familiefilms om in huttentochtstemming te komen
19 maart 2017 
in Film
4 min. leestijd

De 3 leukste familiefilms om in huttentochtstemming te komen

Tellen jullie ook af naar de huttentocht in Oostenrijk komende zomer?
Of hebben jullie al een huttentocht gedaan en verlang je terug naar de rust, ruimte, vergezichten en het avontuur en de tijd met elkaar?
We hebben voor jullie de leukste alpenweiden familiefilms geselecteerd om – weer – in de stemming te komen!

1. Heidi

De klassieke film Heidi is voor mij puur jeugdsentiment.

Heidi heeft geen ouders meer, en woont daarom bij haar tante. Maar als de tante niet meer voor het meisje kan zorgen, brengt ze Heidi naar opa die hoog in de bergen woont. Opa is een stugge man, maar raakt toch gehecht aan het meisje. Ondertussen raakt Heidi ook bevriend met Peter die met zijn geiten in de bergen leeft. Ze geniet ontzettend van haar vrijheid en het avontuur. Maar dan staat haar tante opeens weer voor de deur die haar mee wil nemen naar de stad…

In de grote stad raakt ze bevriend met Klara die in een rolstoel zit. Maar Heidi wordt ziek van heimwee. Heimwee naar de bergen. En daarom keert ze terug naar haar opa. Daar komt haar vriendin Klara in de zomer logeren en sterkt zo aan dat ze haar rolstoel niet meer nodig heeft.

Geniet naast de beelden van de bergen ook van de boodschap over de kracht van vriendschap én heimwee.

bron foto: schweizbauer.ch

2. Sepp de Wolvenvriend

Tijdens het kijken van de film Sepp de Wolvenvriend hebben we bijna 2 uur geboeid, lekker tegen elkaar aan zittend, gekeken naar deze vrolijke, maar ook tragische film. De film, die in Zwitserland is opgenomen, is gebaseerd op het boek ‘Schellen Ursli’ dat – na Heidi – al tientallen jaren het meest populaire kinderboek in Zwitserland is.

Wat maakt Sepp de Wolvenvriend een vrolijke film? Wij worden zelf heel blij van de bergen, van almen en het almleven, van de vergezichten en van koeienbellen. Eigenlijk speelt het zomerse leven hoog in de bergen maar een beperkte rol in de film, maar daar krijg je veel mooie winterse plaatjes voor terug. En de koeienbellen? Die blijven een centrale rol spelen in de film. En Sepp maakt ons vrolijk. De vrolijke, dappere en eigenzinnige Sepp kan met dieren communiceren. Hij heeft een geit waar hij kunstjes mee doet, heeft een lief vriendinnetje en hij kan zelfs communiceren met een wolf, die vooral aan het einde van de film heel belangrijk voor hem is.

Het echte, meer tragische verhaal gaat over voor elkaar zorgen in een gemeenschap met tradities. Maar juist de burgemeester van het bergdorp, waar Sepp met zijn ouders woont, heeft dit uitgangspunt niet zo hoog in het vaandel staan…

Sepp de Wolvenvriend vinden wij een echte familiefilm in de schitterende bergen met mooie levenslessen over onrecht en voor elkaar zorgen.

In de film Sepp de Wolvenvriend zie je ook hoe de ouders van Sepp hun kaas op de alm maken. Op de alm van de huttentocht Kleinarlmaken de eigenaren ook zelf kaas.

Bron foto: delftsepost.nl

3. The Sound of Music

“The hills are alive….”
Wie kent het beeld van Maria in de alpenweiden in The Sound of Music niet? En natuurlijk is The Sound of Music meer dan alpenweiden. Maria voelt zich als non niet op haar plek in het klooster en probeert zoveel mogelijk haar hart te volgen en los te komen van wat moet en hoort. Als ze vanuit het klooster opdracht krijgt om gouvernante te worden van een gezin met 7 kinderen zonder moeder, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. De film speelt zich af in de setting van het begin van de Tweede Wereldoorlog en het ‘gezin’ moet aan het einde van de film vluchten. Omdat alle grenzen gesloten zijn, bereiken ze te voet, door de bergen, de grens van Zwitserland.

The Sound of Music cover familiefilm huttentocht kinderen OostenrijkThe Sound of Music was de eerste film die ik als 8-jarige in de bioscoop zag en heeft toen grote indruk op me gemaakt. Pas veel later voelde ik de boodschap: volg je hart en neem de hobbels.

“Climb every moutain, search high and low.
Follow every highway, every path you know.
Climb every mountain, voud every stream.
Follow every rainbow, till you find your dream.”

 

Wat is jouw favoriet?

Zonnige groet,
Nel

Heb je de smaak te pakken van de bergen? Geniet als gezin ook ultiem van de bergen met een huttentocht.

Over de schrijver
Heleen Bongers-Geerts
Door

Heleen Bongers-Geerts

op 20 Mar 2017

Beste Nel, ons gezin, (2 kinderen van 8 en 5 jaar, mijn man en ik) woont dit jaar in Oostenrijk en we hebben ongelofelijk veel lol, leren veel van de natuur, de bergen en elkaar. We moesten even wennen aan het feit dat de kinderen alleen in de ochtend naar school/kindergarten gaan en we dus hele middagen samen te besteden hebben. Die vullen we met huiswerk maken, skien/wandelen/fietsen/zwemmen met heel af en toe een film! Zo te horen lijkt Sepp een beetje op onze zoon, Mats; die zou dit verhaal geweldig vinden en hij is in April jarig. Hopelijk maken we een kansje op deze win mogelijkheid. Hartelijke groet! Heleen Bongers-Geerts

Hans & Nel
Door

Hans & Nel

op 20 Mar 2017

Wat leuk dat jullie dit jaar in Oostenrijk wonen, Heleen. Wat heeft jullie in Oostenrijk gebracht? Blijven jullie nog langer dan dit jaar? Groetjes, Nel

Ingrid Boschloo
Door

Ingrid Boschloo

op 20 Mar 2017

Oh dat zou echt leuk zijn.... Dat we ons even weer met z'n vijven in Oostenrijk wanen, waar we vorig jaar zomer jullie prachtige 4-daagse Hohe Tauern huttentocht liepen.... Een heel mooie gezinservaring! Juist ook toen hebben we alle 5 het voor elkaar zorgen en op elkaar afstemmen als een belangrijk aandachtspunt ervaren.

Hans & Nel
Door

Hans & Nel

op 20 Mar 2017

Wat mooi, Ingrid!

Frieda
Door

Frieda

op 22 Mar 2017

Al zoveel mooie vakantieherinneringen in de Alpen gecreëerd met ons gezin! Een fijne film brengt ons vast weer in die bubbel. Heerlijk! Bovendien maakt onze oudste zoon momenteel zijn eerste werkstuk over... de Alpen. Filmpje ter inspiratie?

Hans & Nel
Door

Hans & Nel

op 22 Mar 2017

Wat leuk Frieda! Als je zoon nog info of foto's nodig heeft: let me know :-) Groetjes, Nel

Gerdien
Door

Gerdien

op 22 Mar 2017

Ha Hans en Nel, dit lijkt me echt te gek voor onze kids. Voor degene die ons niet kennen, wij wonen met onze 8 kinderen in Oostenrijk, ervaren nog elke dag de liefde voor het land. Weten wat het is om op onszelf aangewezen te zijn, maar ook wat het is om heerlijk te genieten van alles om ons heen. Naast ons drukke bestaan kiezen wij er vaak heel bewust voor om tijd met onze kinderen door te brengen. Ze vinden het heerlijk om meegemomen te worden in een spannende film of waargebeurde verhalen. Ik denk dat dit zeker een inspriratie is voor jong en oud en dat het heel goed past bij onze leefstijl. Voor onze kinderen zal deze film zeker feest van herkenning zijn. Lieve groet uit Karinthie, Fam. Quint

Hans & Nel
Door

Hans & Nel

op 22 Mar 2017

Ik weet zeker dat deze film jullie zal aanspreken, Gerdien! Groetjes, Nel PS: Waarom moet ik bij jullie toch altijd denken aan The Sound of Music....? ;-)

Reactie plaatsen