De 3 leukste familiefilms om in huttentochtstemming te komen
3 min. leestijd

De 3 leukste familiefilms om in huttentochtstemming te komen

Tellen jullie ook af naar de huttentocht in Oostenrijk komende zomer?
Of hebben jullie al een huttentocht gedaan en verlang je terug naar de rust, ruimte, vergezichten en het avontuur en de tijd met elkaar?
We hebben voor jullie de leukste alpenweiden familiefilms geselecteerd om – weer – in de stemming te komen!

1. Heidi

De klassieke film Heidi is voor mij puur jeugdsentiment.

Heidi heeft geen ouders meer, en woont daarom bij haar tante. Maar als de tante niet meer voor het meisje kan zorgen, brengt ze Heidi naar opa die hoog in de bergen woont. Opa is een stugge man, maar raakt toch gehecht aan het meisje. Ondertussen raakt Heidi ook bevriend met Peter die met zijn geiten in de bergen leeft. Ze geniet ontzettend van haar vrijheid en het avontuur. Maar dan staat haar tante opeens weer voor de deur die haar mee wil nemen naar de stad…

In de grote stad raakt ze bevriend met Klara die in een rolstoel zit. Maar Heidi wordt ziek van heimwee. Heimwee naar de bergen. En daarom keert ze terug naar haar opa. Daar komt haar vriendin Klara in de zomer logeren en sterkt zo aan dat ze haar rolstoel niet meer nodig heeft.

Geniet naast de beelden van de bergen ook van de boodschap over de kracht van vriendschap én heimwee.

bron foto: schweizbauer.ch

2. Sepp de Wolvenvriend

Tijdens het kijken van de film Sepp de Wolvenvriend hebben we bijna 2 uur geboeid, lekker tegen elkaar aan zittend, gekeken naar deze vrolijke, maar ook tragische film. De film, die in Zwitserland is opgenomen, is gebaseerd op het boek ‘Schellen Ursli’ dat – na Heidi – al tientallen jaren het meest populaire kinderboek in Zwitserland is.

Wat maakt Sepp de Wolvenvriend een vrolijke film? Wij worden zelf heel blij van de bergen, van almen en het almleven, van de vergezichten en van koeienbellen. Eigenlijk speelt het zomerse leven hoog in de bergen maar een beperkte rol in de film, maar daar krijg je veel mooie winterse plaatjes voor terug. En de koeienbellen? Die blijven een centrale rol spelen in de film. En Sepp maakt ons vrolijk. De vrolijke, dappere en eigenzinnige Sepp kan met dieren communiceren. Hij heeft een geit waar hij kunstjes mee doet, heeft een lief vriendinnetje en hij kan zelfs communiceren met een wolf, die vooral aan het einde van de film heel belangrijk voor hem is.

Het echte, meer tragische verhaal gaat over voor elkaar zorgen in een gemeenschap met tradities. Maar juist de burgemeester van het bergdorp, waar Sepp met zijn ouders woont, heeft dit uitgangspunt niet zo hoog in het vaandel staan…

Sepp de Wolvenvriend vinden wij een echte familiefilm in de schitterende bergen met mooie levenslessen over onrecht en voor elkaar zorgen.

In de film Sepp de Wolvenvriend zie je ook hoe de ouders van Sepp hun kaas op de alm maken. Op de alm van de huttentocht Kleinarlmaken de eigenaren ook zelf kaas.

Bron foto: delftsepost.nl

3. The Sound of Music

“The hills are alive….”
Wie kent het beeld van Maria in de alpenweiden in The Sound of Music niet? En natuurlijk is The Sound of Music meer dan alpenweiden. Maria voelt zich als non niet op haar plek in het klooster en probeert zoveel mogelijk haar hart te volgen en los te komen van wat moet en hoort. Als ze vanuit het klooster opdracht krijgt om gouvernante te worden van een gezin met 7 kinderen zonder moeder, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. De film speelt zich af in de setting van het begin van de Tweede Wereldoorlog en het ‘gezin’ moet aan het einde van de film vluchten. Omdat alle grenzen gesloten zijn, bereiken ze te voet, door de bergen, de grens van Zwitserland.

The Sound of Music cover familiefilm huttentocht kinderen OostenrijkThe Sound of Music was de eerste film die ik als 8-jarige in de bioscoop zag en heeft toen grote indruk op me gemaakt. Pas veel later voelde ik de boodschap: volg je hart en neem de hobbels.

“Climb every moutain, search high and low.
Follow every highway, every path you know.
Climb every mountain, voud every stream.
Follow every rainbow, till you find your dream.”

 

Wat is jouw favoriet?

Zonnige groet,
Nel

Heb je de smaak te pakken van de bergen? Geniet als gezin ook ultiem van de bergen met een huttentocht.

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.