Wat is een berghut?

Tijdens alle huttentochten die we maken, slapen we in 90% van de gevallen in een berghut. Maar wat is een berghut eigenlijk?

Eenvoudig gastenhuis voor bergwandelaars en klimmers

Een berghut is een klein of groot gastenhuis in de bergen waar bergwandelaars, alpinisten en rotsklimmers kunnen slapen. Het is vaak primitief, want meestal worden alleen de meest basale benodigdheden verzorgd: warmte en onderdak voor de nacht en, afhankelijk van het type hut, ook voeding. De meeste hutten zijn eigendom van lokale of nationale bergsportverenigingen.

Grote en kleine berghutten

In de Alpen zijn ongeveer 1300 berghutten. Er zijn grote berghutten met meer dan 100 slaapplekken en kleine hutten voor 10 mensen. In ons Rauriserdal hebben is bijvoorbeeld een hut op 2500 meter hoogte voor maximaal 9 personen.

Eten in een berghut

Er zijn bemande hutten, met service van de huttenwaard, en onbemande hutten, zonder bemensing en zonder service. Als de hut bemand is, kun je er normaal gesproken lunchen, avondeten en ontbijten. Het avondeten wordt in de meeste berghutten geserveerd aan tafels waaraan je soms met meerdere groepen zit. Regelmatig kun je een menu van de dag eten [half pension] of á la carte.

Slapen in een berghut

Overnachten doe je meestal op matrassen in een heel groot bed of in stapelbedden met meerdere mensen op een zaal [‘Lager’].  Door deze Lagers kunnen er meer mensen in een hut overnachten. Tegenwoordig worden er steeds meer privekamers in berghutten gemaakt en aangeboden.

Je slaapt onder een deken in je eigen lakenzak [voor de hygiëne]. Een kussen en deken liggen in de berghut hutten voor je klaar, maar je moet zelf een lakenzak meenemen en hierin slapen. Als je op een Lager slaapt, kan het onrustig zijn: gesnurk, kamergenoten die naar toilet moeten, gerommel in rugzakken of mensen die vroeg op pad gaan voor het beklimmen van een topje.

Misschien vind je dit blog ook interessnat: 5 dingen die je moet weten als je in een berghut gaat overnachten.

Geen berghut is hetzelfde 

Berghutten in Oostenrijk en andere landen zijn er dus in alle soorten en maten. Groot en klein, op een berg of  in een dal, bemand en onmand, met allen Lager of ook met familiekamers. En dat is onderdeel van de beleving van een huttentocht: elke moment van dag dat is anders!

Zonnige groet,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten. 

 

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.