De 12 leukste lichtgewicht spelletjes om mee te nemen op huttentocht
3 min. leestijd

De 12 leukste lichtgewicht spelletjes om mee te nemen op huttentocht

Spelletjes mogen niet ontbreken in jullie rugzak als jullie op huttentocht gaan! Maar elke gram telt, dus wat zijn dan leuke én lichtgewicht spelletjes om mee te nemen op huttentocht? We stelden deze vraag op onze Facebookpagina en er kwam een mooie lijst uit. We kennen niet alle spellen, maar nemen graag aan van onze mede-tochtgangers dat het hits zijn! Maar neem ze vooral niet allemaal mee in je rugzak… 😉


lichtgewicht spelletjes huttentochtmetkinderen.com kader1. Uno
Vet op 1: Uno! Een briljant eenvoudig alternatief voor het traditionele kaartenspel ‘pesten’. Het was de eerste jaren ook het favoriete huttentochtspel van onze kinderen. Een compact en makkelijk familiespel om te spelen als jullie in de hut aankomen, op het eten wachten of net voor het slapen gaan.

2. Koehandel
Inmiddels heeft Koehandel het bij ons gewonnen van Uno. Je moet veel mogelijk punten scoren met kwartetten van dieren en speciale waardekaarten. Zowel het aantal als de hoogte van deze kwartetten hebben invloed op de einduitslag van het spel. Deze dierkaarten kunnen bemachtigd worden door aankoop op de veiling of door het handelen met een tegenspeler.

3. Mens erger je niet [reiseditie]
Altijd leuk. De reiseditie is heel makkelijk mee te nemen en doordat je de pionnetjes in gesloten vakjes kunt opbergen raak je ook niet zomaar iets kwijt.

4. Kaarten
Uiteraard kun je altijd een ouderwets tijdloos setje van stok kaarten meenemen, dat goed is voor bijvoorbeeld pesten, klaverjassen, rikken, jokeren…

5. Yatzee
Ook Yatzee neemt weinig ruimte in beslag. Vroeger heb ik – Nel – het eindeloos gespeeld. Onze kinderen kennen het nog niet. Daar gaat snel verandering in komen…

6. Regenwormen
Verzamel zoveel mogelijk regenwormen! Voor kinderen vanaf 8 jaar, maar wij nemen het niet zo nauw met deze leeftijd. Je kunt het met 2-7 mensen spelen en duurt ongeveer 20 minuten. We hebben het in de kast staan, maar we hebben er eigenlijk nooit aan gedacht om het mee te nemen op huttentocht. #pling

7. Saboteur
Met het kaartspel leg je met 3-10 spelers een mijnenstelsel met gangen aan. De spelers krijgen in het geheim een rol toegewezen. De dwergen proberen via de gangen een route naar een kaart met een verborgen edelsteen aan te leggen. De saboteurs proberen dit te verhinderen. Afhankelijk van jouw rol verdien je winstpunten (goudklompjes) met succes of een mislukking. Op Bol.com lees ik bij een recensie dat het spel een beetje op Wie is de mol lijkt. Onze kids zijn gek op Wie is de mol, dus ik denk dat dit een succesnummer wordt!
Speelduur: 30 minuten

lichtgewicht spelletjes huttentochtmetkinderen.com

8. Qwirkle cards
Kaartspel met 6 symbolen in 6 kleuren. Scoor Qwirkles door kaarten te combineren en te ruilen. Vorm series van gelijke symbolen of kleuren en leg kaarten bij eigen of andermans series aan. Je scoort echter pas als je een serie van 6, een Qwirkle, compleet maakt. Om te winnen is er wel tactiek en een vleugje geluk nodig. Gebaseerd op het populaire en veelbekroonde legspel Qwirkle.
Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
Speeluur: 20 minuten

9. Kakkerlakkenpoker
Een blufspel vol ongewenste huisdieren… Mmmm. We sluiten niet uit dat je er af en toe een keer eentje tegenkomt op huttentocht!
Voor 2-6 speler vanaf 8 jaar.
Speelduur: 25 minuten

10. Kolonisten van Catan – kaartspel
Dit kaartspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het populaire bordspel De Kolonisten van Catan. Door de relatief eenvoudige spelregels kunnen kinderen vanaf 8 jaar al meedoen. Wel voor een wat langere huttenavond, want het spel duurt 90 minuten 😉
“Ook in dit kaartspel bouwen de spelers straten, dorpen en steden en zetten ze ridders in. Steden kunnen op verschillende manieren uitgebreid worden. Verder kunnen de spelers met elkaar of met de markt en de gedekte stapel grondstoffen ruilen. Maar pas op: straten en ridders kunnen zomaar verloren gaan aan de andere spelers. Zo zijn ook behaalde overwinningspunten niet altijd zeker. Het bouwen van een kerk of een stadsmuur kan echter bescherming bieden.” 

TIP: Vind je de doosjes van de spelletjes te groot om mee te nemen? Je kunt  de inhoud in een klein zakje doen. Een zakje is wat flexibeler in te pakken dan een doosje.

11. Labyrinth [Doolhof] – kaartspel-versie 
De spelers proberen door het plaatsen van kaarten aan een doolhof twee dezelfde schatten met elkaar te verbinden en zo de meeste kaarten te verzamelen. We hebben zelf de grote versie van het spel, dat je met 2-6 spelers kunt doen vanaf 7 jaar.
Speelduur: 15-30 minuten.

12. Beverbende
We kennen het spel niet, maar als we de recencies mogen geloven is het een geliefd spel.  “In Beverbende gaan tactiek en geheugen hand in hand. Je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde.”
Beverbende kun je vanaf 6 jaar spelen met 2-6 spelers.
Speelduur: 20 minuten

Zoek je nog meer lichtgewicht spelletjes? Veel van deze compacte spellen zijn van 999games. Misschien een kijkje nemen?

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.