De 5 meest gestelde vragen over water drinken tijdens een huttentocht
3 min. leestijd

De 5 meest gestelde vragen over water drinken tijdens een huttentocht

“Hoeveel water per dag moet je drinken tijdens de huttentocht?”
“Hoeveel water is handig om mee te nemen de bergen in als we de huttentocht gaan maken?”
“Kun je tijdens het wandelen in de bergen water uit een beek drinken?”

Dit zijn vragen die we regelmatig krijgen van gezinnen die de huttentochten met hun kinderen in Oostenrijk gaan lopen. En terecht, want met een rugzak in bergachtig terrein zweet je snel veel, waardoor het belangrijk is regelmatig te drinken. Zonder water droog je uit. En dat is ongezond en gevaarlijk.

Daarom speciaal een blog over… water drinken!

Vraag 1: Hoeveel water moet je drinken tijdens een huttentocht?

Volwassenen wordt geadviseerd gemiddeld 2 liter per dag te drinken. Bij kinderen tussen de 6-12 jaar ligt dat op 1,5 liter per dag. Maar als je je inspant, zoals het wandelen tijdens een huttentocht, heb je meer vocht nodig. En zeker als het warm is. Ga uit van minimaal 2,5 liter per volwassene per dag en minimaal 2 liter per kind per dag.

Tip: een halve liter Holunderblutensaft
Loop je langs een almhut of kom je aan bij de berghut waar je overnacht? Bestel dan een halve liter vlierbloesemlimonade (‘Holunderblutensaft’). Het is een heerlijk frisse drank die je dorst lest (én je werkt prima aan je vochthuishouding).

Vraag 2: Hoeveel water is handig om mee te nemen de bergen in als we de huttentocht gaan maken?

Tja, elke liter water moet je omhoog zeulen, dus hoe doe je dat slim? Neem in ieder geval 1 liter per persoon mee. Liefst in een fles waarin het koel blijft. Dan kom je in ieder geval een heel eind. Onderweg kun je je water dan bijvullen.

TIP: neem een camelback mee
Wil je op een gemakkelijker manier meer water meenemen? Neem dan een camelbak mee. Dat is een waterzak die je in je rugzak doe je via ene slangetje kun je het water drinken. De drinkzakken zijn er in verschillende maten.

Vraag 3: Zijn er onderweg altijd mogelijkheden om je waterfles water bij te vullen?

Op de meeste routes die wij beschrijven van huttentocht met kinderen kom je wel bronnen (van die boomstammen waar water uit komt). Als dat niet zo iets, vermelden we dat in het ebook. Het is ook een mogelijkheid om je fles bij te vullen met water uit bergbeekjes, maar of beekjes tegen waar je je water kunt bijvullen.  Als je water uit beekjes drinkt, kijk dan wel even goed of het water drinkbaar is (zie ook volgende vraag).


Vraag 4: Kun je het water uit bergbeekjes drinken?

Het meeste water in bergbeekjes dat helder is en flink doorstroomt, kun je drinken. Waarbij het volgend goed is om te weten:

  • Hoe harder het water stroomt, hoe veiliger het water.
  • Drink nooit stilstaand water, want hierin krijgen bacteriën en ander ongedierte de tijd hebben te groeien en jou potentiëel te besmetten.
  • Dus vang het water wel altijd op een plek waar het water stroomt, dan is het veilig.
  • Is het water niet helder of modderig of stroomt het niet, drinkt het dan liever niet.
  • Hoe warmer het water, hoe beter ongedierte zal kunnen groeien. Hoe kouder het water, hoe minder snel het gaat. Kouder water is dus veiliger.

We adviseren je wel om altijd minimaal 1 liter water bij je te hebben, hoeveel beekjes er ook zijn in jouw gebied.


 Vraag 5: Hoe weet je of je genoeg drinkt tijdens een huttentocht?

Als je de aanbevolen hoeveelheid water drinkt tijdens een huttentocht (zie antwoord vraag 1), dan zou dat voldoende moeten zijn. Maar als je vrijwel niet naar toilet hoeft (of in de natuur plast als er onderweg geen toilet te vinden is in de bergen 😉 of als je urine vrij donker is, dan kun je beter nog wat meer drinken.

Heb je nog vragen over water drinken tijdens jullie bergwandeling en huttentocht? Laat het gerust weten!

Zonnige groet,
Nel

Hier vind je alle kindvriendelijke huttentochten in Oostenrijk die we aanbieden.

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.