Waarom je voorzichtig moet zijn met koeien tijdens je huttentocht
in koeien
1 min. leestijd

Waarom je voorzichtig moet zijn met koeien tijdens je huttentocht

Alpenkoeien geven je het ultieme Alpengevoel, vind je niet? Ze zien er zo fantastisch uit, zowel op de foto en in een Oostenrijkse Alpenwei. Al grazend, met van die enorme bellen om hun nek.

Maar ongevaarlijk zijn de koeien niet. Sinds er enkele ongelukken is gebeurd met koeien in de Alpen en Oostenrijk, gelden er gedragsregels ten opzichte van vee (‘Weidevie’), zoals koeien*.

Ik heb de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet in 7 punten die je moet weten over koeien als je gaat bergwandelen.

Regel 1: Verlaat de wandelpaden niet

Over het algemeen mag je al geen wandelpaden verlaten, maar dit geldt al helemaal voor weilanden waar vee graast.

Regel 2: Hou afstand van vee!

Houd minimaal 20 tot 50 meter afstand van grazend vee (koeien en kalveren). En ga liever ook niet picknicken op een alm waar vee dicht (in de buurt) loopt.

Regel 3: Aai of voer vee niet

Probeer nooit grazend vee te aaien of te voeren. Blijf vooral uit de buurt van kalveren, want de koeien kunnen onrustig worden omdat ze hun kalveren willen beschermen.

Regel 4: Wees en blijf kalm!

Probeer de dieren niet bang te maken of weg te jagen met hectische bewegingen en geschreeuw. Maak ook geen drukke bewegingen

Regel 5: Loop om het vee heen

Als vee je weg verspert, ga er dan met de grootst mogelijke bocht omheen.

Regel 6: Blijf rustig als je oog in oog staat met vee

Als bij de eerste tekenen van onrust bij het vee: blijf rustig, keer het dier niet je rug toe en verlaat de weide snel.

Regel 7: Laat honden en vee elkaar niet ontmoeten

Breng honden en vee niet met elkaar in contact en houd honden altijd aan de lijn.

Misschien goed om te weten: de kans dat er iets gebeurt, is heel klein. Ik heb je niet willen afschrikken, maar je kunt er maar beter goed voorbereid op huttentocht gaan.

Geniet van de tocht en de dieren (op afstand :-))

Zonnige groet,
Nel

*Deze informatie heb ik gehaald uit de 10 gedragsregels met weidevee in Oostenrijk en ik heb ze samengevat tot 7 regels.

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten. 

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.