Slapen in een berghut tijdens een huttentocht: 5 dingen die je moet weten

Slapen in een berghut tijdens een huttentocht: 5 dingen die je moet weten

Van hut naar hut: een huttentocht maken in Oostenrijk wordt steeds populairder, ook onder gezinnen. Dan slaap je vaak in berghutten die op de meest schitterende plekken liggen. Een berghut kent echter andere gebruiken en regels dan een pension, hotel, gasthof of B&B. Ik heb vijf dingen voor je op een rijtje gezet die je moet weten als je in een berghut slaapt tijdens een huttentocht.

1. Huttensloffen nodig

In een berghut moet je je wandel- of bergschoenen uit doen als je er verblijft. Waarom? Bergschoenen kunnen nogal wat viezigheid met zich meebrengen. Als je weet dat veel berghutten zijn van juni t/m september een 24 uursbedrijf zijn met overnachters en dagjesmensen, dan snap je dat het een hoop tijd scheelt als alle bergschoenen een plekje krijgen in het ‘schoenenruim’ bij de voordeur.

Maar je hoeft niet op je sokken te lopen. Er staan bij de berghutten Hütteschuhe voor je klaar in alle soorten, maten, kleuren en – vooral – geuren ;-). Of je kunt je eigen sloffen meenemen, zoals wij vaak doen.

Wist je dat je een boete moet betalen als je met je bergschoenen naar je slaapkamer gaat in een berghut? Want met je bergschoenen de hut betreden is een soort ‘doodzonde’.


2. Lakenzak meenemen

Een eigen lakenzak meenemen is in de meeste berghutten verplicht. Waarom? Omdat mensen en gezinnen vaak maar één nacht in een berghut verblijven en daarna weer verder trekken. In een hut hoog in de bergen met bijvoorbeeld 50 bedden kan onmogelijk dagelijks al het beddengoed gewisseld, gewassen en gedroogd worden. Daarom ligt er een onderlaken op de bedden, zijn er kussens met kussenslopen en dekens beschikbaar. Een lakenzak of lichtgewicht slaapzak moet je dus zelf meenemen. In onze huttentochtshop vind je verschillende lakenzakken.

3. Slapen op in een slaapzaal (‘Lager’)

In veel berghutten slaap je op een soort slaapzaal: het Lager of Matratzenlager. Op die manier kunnen er meer mensen in een hut overnachten. Hoe groot deze ‘zalen’ zijn, verschilt per hut. Dat kan een ruimte zijn voor 8 personen, maar er zijn ook hutten met zalen waar je met wel 30 of 40 personen kan slapen. Steeds meer hutten hebben kleine kamers waar je met je gezin of met z’n tweeën kunt slapen. In de meeste hutten van de tochten die wij via huttentocht met kinderen aanbieden, zijn er ook kamers beschikbaar.

O ja, vergeet je oordoppen niet mee te nemen voor als je op het Lager ligt, voor het geval je een snurker treft. 😉

4. Vroeg opstaan

Ja, het is misschien even wennen, maar slapen in een berghut betekent vaak op tijd opstaan. Dat heeft zijn oorsprong in het feit dat er altijd bergliefhebber zijn die vroeg op pad gaan. Echte bergbeklimmers die bijvoorbeeld een top beklimmen over een gletsjer kunnen dat het beste zo vroeg mogelijk doen. Maar vanuit de hutten die wij via huttentocht met kinderen aanbieden is dat zeer beperkt het geval. De ontbijttijden verschillen per hut, maar een ontbijttijd van tussen 7.00 en 8.00 uur is geen uitzondering.

In veel hutten geldt Hüttenruhe vanaf 22.00 of 23.00 uur. Dat betekent dat iedereen dan stil moet zijn. Zo kan iedereen toch aan voldoende slaapuur komen. Het klinkt een beetje streng, maar iedereen die in een hut verblijft, weet dat.

5. Contant geld meenemen

Vergeet niet om voldoende contant geld mee te nemen als je na je verblijf in een berghut wilt afrekenen. In berghutten zijn in de meeste vallen geen pinautomaten aanwezig.

Zelf genieten we van de eenvoud van berghutten. Als je nog nooit in een berghut geweest bent, is het misschien even wennen. We vinden ze een bijzonder onderdeel van het hele avontuur van een huttentocht lopen. In onze ebooks gaan we verder in op wat je allemaal moet weten over berghutten en wat je allemaal mee moet nemen op een huttentocht.



Veel plezier met de voorbereidingen van de huttentocht als je deze gaat lopen!

Liebe Grüssen,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentocht routes.

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.