3 redenen waarom je in de meivakantie lastig een  huttentocht kunt lopen
10 maart 2017 
5 min. leestijd

3 redenen waarom je in de meivakantie lastig een huttentocht kunt lopen

‘We willen in de meivakantie graag de huttentocht met onze kinderen lopen. Kan dat?’

Tot voor kort was mijn antwoord op deze vraag: nee. 
Maar we hebben goed nieuws! 
Deze tocht kun je, als de weersomstandigheden mee zitten, vanaf begin mei lopen: de Wilder Kaisertocht [vanaf 6 februari beschikbaar; voor gevorderde huttentochtgezinnen] en de de Millstätterseetocht.[vanaf 6 mei]

Het is een vraag die we regelmatig krijgen. En mijn antwoord is: nee. En dat terwijl in Nederland de bomen al bijna uit de bloesem zijn en de temperatuur soms tot boven de 20 graden stijgt… We delen drie redenen met je waarom het lopen van een huttentocht in mei toch echt nog niet kan [in ieder geval de tochten die we via Huttentochtmetkinderen.com aanbieden].

huttentocht met kinderen in Oostenrijk met sneeuw meivakantie Rauriserdal
bron foto: summitpost.org
_

1. Te veel sneeuw voor huttentocht in meivakantie

De hutten van onze huttentochten met kinderen in Oostenrijk liggen veelal tussen de 1700 en 2500 meter en daar ligt in april en mei nog te veel sneeuw. Als het bijvoorbeeld in april in de nacht regent terwijl het 5 graden is in het dal, valt die neerslag op 2000 meter in de vorm van sneeuw. Als die sneeuw dan ook nog op een zogenaamde noordhelling valt, waar minder directe zon op staat en waar het dus wat kouder is, kan het wel tot juni blijven liggen.

Eén van de hutten in de tocht in het Rauriserdal gaat pas begin juli open. Dan zou de sneeuw wel echt weg moeten zijn, zou je zeggen. Nou…. In het voorjaar van 2016 viel er nog veel sneeuw. En de temperaturen lagen niet zo hoog. Daarnaast loopt een deel van de wandeling naar de hut via een pad op een noordhelling omhoog. Je moest begin juni nog best een paar sneeuwvelden doorkruisen op weg naar de hut.

“Maar je kunt dan toch ook door de sneeuw lopen?” Ja, dat kan… Maar dat is niet zonder gevaar en vraagt een andere uitrusting, zeker met kinderen. En er is nog een ander praktisch punt…
_

2. Hutten gesloten

In verband met de sneeuw zijn in de meivakantie hutten gesloten voor wandelaars, dus je kunt nergens slapen. Tenzij je een iglo bouwt :-).

Overigens zijn de hutten niet altijd dicht in het voorjaar. In april en mei wordt er volop getourskied en zijn in ieder geval in het Rauriserdal verschillende hutten in het weekend open. Met speciale ski’s met vellen eronder lopen mensen de berg op, eten of overnachten in het weekend in een hut en skiën, nadat ze de vellen hebben verwijderd, naar beneden. Meer info over toerskiën op ons Berghutblog: Wat is toerskiën eigenlijk?

_
3. Lawinegewaar

Sommige gebieden  zijn in de winter en het voorjaar afgesloten vanwege lawinegevaar. Je kunt je voorstellen dat er met een beetje pech sneeuw naar beneden kan komen als het veel gesneeuwd heeft. Of door een combinatie van bepaalde weersomstandigheden.

Voor 1947 stond onderstaande hut dichter bij het water dan dat de hut nu staat. De hut is met kerst namelijk verwoest door een lawine. Op de foto zie je hoe de hut eruit zag toen de sneeuw weer weg was. De hut is vervolgens op een hogergelegen, minder lawinegevaarlijk stuk, herbouwd.

Huttentochthut in 1947 na een lawine.

Tappenkarseealm na de lawine van 1947

Huttentocht met kinderen Tappenkarseehut Oostenrijk

Iets hoger gelegen herbouwde hut.

Dus te veel sneeuw, gesloten hutten én lawinegewaar maakt dat huttentochten met kinderen in Oostenrijk – en in andere Alpenlanden – ‘op hoogte’ niet mogelijk zijn in de meivakantie.

Leuk om te weten: almhutten volgen het ritme van de koeien

In de Kleinarltocht kun je in twee almhutten overnachten. Almhutten zijn primair bedoeld voor boeren die hun koeien en ander vee ’s zomers een paar maanden in de bergen laten grazen. De koeien worden dan – veelal – op de alm gemolken. De koeien gaan in heel Oostenrijk in juni de alm op en komen er in september weer af. Dat je op de alm kunt eten en overnachten, is eigenlijk ‘bijzaak’!

foto huttentochtmetkinderen.com Alpen Oostenrijk

Zonnige berggroet,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen