Zo vieren koeien in de bergen vakantie
in koeien
2 min. leestijd

Zo vieren koeien in de bergen vakantie

Onlangs word ik (Nel) gebeld door radio 5. Of ik vandaag een interview wil geven over iets specifiek Oostenrijks wat niet in de reisgidsen staat. Ik moet aan twee dingen denken: aan huttentochten met kinderen 😉 en aan de Almabtrieb als onderdeel van de Bauernherbst (ik zal zo uitleggen wat het precies betekent). Gezien de doelgroep van radio 5 (50+) kies ik voor het laatste onderwerp. En ik ontdek iets wat zeker huttentochtgezinnen ook heel leuk zullen vinden!

Bauernherbst

Wat ik zo mooi vind in Oostenrijk, en ook in ons Rauriserdal, is dat het authentieke boerenleven hier centraal staat en dat er veel dankbaarheid wordt geuit voor wat de natuur brengt. Bauernherbst is daarvan een voorbeeld. Bauernherbst duurt van eind augustus tot en met begin november, waarbij er overal in het Salzburgerland feesten zijn van dankbaarheid is voor wat er geoogst is.

Almabtrieb

Een belangrijk onderdeel van deze Bauernherbst is de Almabtrieb. De Almabtrieb is het moment dat de koeien, die jullie tijdens de huttentochten op de alm tegenkomen, vanaf de berg weer naar het dal gebracht worden. Tijdens de Bauernherbstfeesten wordt gevierd dat de koeien na een paar maanden op de alm weer gezond en wel terugkeren in het dal. De koeien lopen tijdens het dorpsfeest versierd in een optocht rond, naast een aantal andere lokale festiviteiten.

Wat is een alm?
We krijgen wel eens de vraag wat een alm eigenlijk is? Veel boeren hebben naast een stuk land in het dal ook land in de bergen: almen. Daar verblijven de koeien in de zomer. Vaak staat er op die almen ook een hut waar de boer af en toe  – of soms de hele zomer – verblijft. Tijdens een van de huttentochten hebben jullie waarschijnlijk wel zo’n alm gezien. 

Koeienvakantie

Ter voorbereiding van het interview bezoek ik vanmorgen nog even onze VVV om zeker te weten of ik juist geïnformeerd ben over het fenomeen Almabtrieb. De dame van de VVV vertelt ons vol enthousiasme en passie over het almleven. Haar ouders hebben zelf ook een alm in ons dal. Een van de vragen die ik haar stel is: “Waarom gaan die koeien eigenlijk naar de alm?”

Ik kan me voorstellen dat ze daar grazen om de weiden te onderhouden. En dat blijkt ook zo te zijn. Maar ze vertelt ons eigenlijk nog een veel leukere reden waarom de koeien op de alm verblijven: “Het is na een hele winter op stal echt een vakantie voor ze!”

Dus als jullie volgend jaar weer koetjes tegenkomen op de alm, bedenk dan maar dat zij net als jullie vakantie vieren!

Zonnige berggroet,
Nel

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.