Wat doe je met de geplande huttentocht bij een slechte weersvoorspelling?

Wat doe je met de geplande huttentocht bij een slechte weersvoorspelling?

Je hoopt tijdens jullie huttentocht natuurlijk op lekker weer, maar helaas heb je er geen invloed op. Net als in Nederland en Vlaanderen kan het in de bergen ook regenen of onweren.

We krijgen regelmatig vragen over wat te doen als de weersvoorspellingen niet goed zijn. Een minder goede weersvoorspelling hoeft gelukkig niet te betekenen dat je meteen de huttentocht moet cancelen. Laat je niet afschrikken door wat regen. En ik (Nel) geef je graag een paar tips over wat je kunt doen als het weer er écht niet goed uit ziet.

1. Hou voorafgaand zelf het weer in de gaten

Misschien zie je op het weerbericht de buien in de verte (over 10 dagen) al ‘hangen’. Ik kan me voorstellen dat je daar niet zo blij van wordt. Gelukkig kan er nog veel veranderen in de voorspelling, is onze ervaring. Dus hou het weer in de gaten, maar verbind er nog niet te veel conclusies aan. En de kans dat het echt de hele dag regent, is niet heel groot.

Voor het bekijken van het weerbericht kun je gebruik maken van Bergfex.atZoek daarbij op de plaats dit het dichtstbij de huttentocht logt. Maar: dit is vrijwel nooit exact de plaats waar jullie de huttentocht lopen, dus houd daar rekening mee. 

huttentocht onweer in de bergen

2. Zorg voor de juiste huttentochtkleding

Of het weer er nu goed of minder goed uitziet in de voorspellingen: neem sowieso altijd de juiste kleding mee. We hebben onze adviezen daarover opgenomen in de paklijst in de ebooks.

“Het gaat er niet om hoeveel kleding je mee hebt, 
maar of je de juiste kleding bij je hebt.”

Zorg in ieder geval voor bergschoenen met een goed profiel voor stevig grip; op je gympies de bergen in gaan raden we af. Neem altijd regenkleding mee (dat kan ook een eenvoudige poncho zijn), En werk met laagjes, zodat je ook warm genoeg kun hebben als het in de ochtend een keer rond het vriespunt is (t-shirt, pully, vest, (winddichte) jas, regenjas/hardshelljas). Het gaat er dus niet om hoeveel kleding je mee hebt, maar of je de juiste kleding bij je hebt.

>> Lees ook het blog:
Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen als je een huttentocht gaat lopen?
(en nog 11 andere vragen over wandelschoenen)



Ingezonden huttentochtfoto van Eline


3. Weet wat je moet doen bij verschillende weertypes

Mocht je weten dat het minder goed weer is tijdens je huttentocht, dan is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Eerder schreef ik dit blog met meer info over regen, kou, mist, sneeuw en onweer tijdens je huttentocht. In het blog verwijs ik ook naar een A4-tje met een samenvatting van het blog die je kunt printen en meenemen. 

Lees ook het blog:
>> Wat te doen tijdens je huttentocht met regen, kou, onweer, mist of sneeuw


huttentocht met kinderen luc (7)Ingezonden huttentochtfoto van Luc


4. Informeer ter plekke naar de weersituatie

Informeer net voor jullie huttentocht ter plaatse naar het weer bij de VVV (‘Tourismusverband’) die aangegeven staat in het ebook en vraag wat zij adviseren. Je kunt ook zelf de hutten bellen om te informeren naar de situatie ter plekke.

En verdiep je zelf in de mogelijkheden: Bekijk hoe de verdeling van het weer over de gehele dag is en op welke dagen dat is. Onderzoek ook hoe lang de dagetappe is en hoe de dagetappe eruit ziet. Als het in de middag gaat regenen of onweren en het is in de ochtend droog, loop de dagroute van in de ochtend en zorg ervoor dat je op tijd in de hut bent. Neem altijd wat lichtgewicht spelletjes of een boek mee. In de hutten zijn vaak ook wel spelletjes aanwezig. De kans dat het drie of vier dagen lang non stop regent, is klein.

Kortom: regen is over het algemeen niet zo’n probleem; je wordt er nat van. En zorg dat je de wandeling slim plant.

Ingezonden huttentochtfoto van Isabel


5. Bedenk een alternatief als de huttentocht echt niet door kan gaan

Het gebeurt niet zo vaak, maar het kan natuurlijk voorkomen dat jullie huttentocht niet door kan gaan. Dat is ontzettend balen! Zo was in de zomer van 2017 als gevolg van veel regen een modderlawine een deel van de Kleinarlroute onbegaanbaar geworden en kon de route een flink aantal dagen niet gelopen worden.

Het belangrijkste is dan dat jullie de nachten die jullie niet in de hutten slapen op een andere plek kunnen doorbrengen. Weet dat er altijd wel iets vrij is in het dorp. Ze kunnen je daar bij de VVV mee helpen of je kunt zelf op internet zoeken op de VVV-site of bijvoorbeeld Booking.com.

Check ook even wat de annuleringsvoorwaarden bij de hutten zijn.

Meertje dat is ontstaan
 door de vele regen bij Kleinarl in 2017

(bron: www.meinbezirk.at)

Gelukkig zijn er door heel veel families al vele huttentochten gelopen in de zon of wat regen (een enkele keer zelfs ook een beetje sneeuw!). Het is een blijft een avontuur in de bergen met je gezin!

En voor dit gezin werd de huttentocht zelfs in de regen en mist onvergetelijk mooi avontuur:


Zonnige groet,
Nel

Hier vind je een overzicht van al onze huttentochten die je met je kinderen in Oostenrijk kunt lopen.

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.