Een huttentocht met je kinderen maken in Oostenrijk zou je heel graag een keer doen. Dat snappen we! Maar hoe regel je een huttentocht, vraag je je misschien af? Wat moet je doen als je een 3 of 4 daagse huttentocht wilt maken? Wat moet je allemaal weten?
In dit blog vol tips en met een stappenplan helpen we jou om op een laagdrempelige manier een huttentocht in Oostenrijk te plannen en maken, inclusief tips voor routes en overnachtingen.
Waar moet je allemaal aan denken
als je voor de eerste keer op huttentocht gaat?
Voor de eerste keer een huttentocht maken met je kinderen
Als je voor de eerste keer een huttentocht gaat maken met je gezin, kunnen we ons voorstellen dat je met een aantal vragen rondloopt. Het zijn vragen die wij zelf ook hadden toen wij, Hans en Nel(leke), jaren geleden voor de eerste keer op huttentocht gingen:
- Wat is een huttentocht precies?
- Hoe regel je een huttentocht?
- Hoe vind je een kindvriendelijke huttentocht route?
- Wat ga je dan precies doen tijdens zo'n bergtocht?
- Hoeveel dagen is een huttentocht?
- Waar overnacht je tijdens een huttentocht?
- Hoe regel je de overnachting in de bergen?
- Waar moet je op letten als je een huttentocht met je kids maakt?
- Wat moet je allemaal meenemen?
WIj maakten onze eerst huttentocht in 2013.
Deze foto is gemaakt tijdens onze huttentocht in 2016
Toen wij met onze kinderen in 2013 voor de eerste keer eene huttentocht in Oostenrijk wilden maken, hebben we vele uren moeten puzzelen om een geschikte route te vinden. Op dat moment waren onze kinderen 6 en 4 jaar. Het is uiteindelijk gelukt en het was een onvergetelijke ervaring.
We gunden meer gezinnen deze ervaring, maar we realiseren ons dat het vanuit Nederland of Vlaanderen al helemáál lastig zou zijn om op deze manier een fantastische tijd met je kids in de bergen te hebben. Want zelfs voor ons als inwoners van Oostenrijk was het lastig (we zijn in 2009 naar Oostenrijk geëmigreerd).
Tijdens onze eerste huttentocht waren onze kids 6 en 4 jaar.
Daarom besloten we, nog tijdens deze eerste huttentocht bij Kleinarl, de routes die wij lopen in de vorm van ebooks aan te gaan bieden aan Nederlandse en Vlaamse gezinnen. Sindsdien hebben duizenden gezinnen al één of meer van de huttentochtroutes van huttentochtmetkinderen.com gelopen. Daar worden we heel blij van!
In het stappenplan dat we in dit blog met je delen, krijg je antwoord op alle bovenstaande vragen die wij zelf ook hadden toen wij voor het eerst een huttentocht gingen lopen.
Wat is een huttentocht precies?
Wat is een huttentocht precies? Laten we die vraag als eerste beantwoorden, want die vraag krijgen we ook nog wel eens. Dat zullen we kort uitleggen.
Een huttentocht is een wandeltocht door de bergen van een 3 of 4 dagen waarbij je onderweg overnacht in berghutten. De route die je loopt, stippel je vooraf uit. En de berghutten waar je slaapt, reserveer je altijd vooraf, zodat je zeker weet dat je een slaapplek hebt. Je kunt ook een langere huttentocht lopen, maar voor gezinnen is een 3-daagse of 4-daagse huttentocht perfect.
Je draagt tijdens een huttentocht je eigen rugzak met spullen die je nodig hebt.
Denk aan kleding, toiletartikelen en voldoende gezonde tussendoortjes voor onderweg. Ontbijten en avondeten doe je in de hutten.
Berghutten zijn eenvoudige overnachtingsplekken.
Er zijn kleine berghutten, waar je bijvoorbeeld met 20 mensen slaapt. Maar er zijn ook grote berghutten die aan 150 mensen onderdak bieden. En om al die mensen een plekje te bieden in een berghut, vind je in berghutten regelmatig kleine of wat grotere slaapzaaltjes, zogenaamde Matratzenlagern of Lager.
Je kunt zelf bepalen hoe lang je een huttentocht maakt.
Maar uit ervaring weten wij dat met kinderen een huttentocht van 3 dagen en 2 nachten of 4 dagen en 3 nachten het meest geschikt is. Dit voelt vaak aan als een ervaring van een week.
Tijdens een huttentocht overnacht je in berghutten
Oké, voldoende basiskennis voor nu. Hier komen ze: de te nemen stappen als jij een huttentocht wilt maken met je gezin.
STAP 1: Bepaal met elkaar of je een huttentocht wilt gaan lopen in Oostenrijk en hoe lang
Het begint natuurlijk bij de beslissing of jullie als gezin een huttentocht willen gaan lopen. Past het bij de vakantiewensen in het gezin? Hebben jullie al een beetje een idee wat jullie vóór en na de huttentocht willen gaan doen? Veel gezinnen combineren het maken van een huttentocht met een vakantie in Italië, Kroatië, Slovenie of blijven in Oostenrijk.
De invulling van de vakantie ervoor of erna wordt regelmatig aangevuld met een iets comfortabeler verblijf in een appartement of een camping. Tijdens een huttentocht van 3 of 4 dagen wandel je namelijk best veel en overnacht je op een iets primitievere manier. Kids zijn dan soms wel even klaar met wandelen. ;-)
Op huttentocht in Oostenrijk slaap je vaak op kleine zalen,
maar een eigen kamer boeken is in diverse hutten ook mogelijk.
In de huttentocht ebooks delen we tips voor overnachtingsadresjes vóór en na de huttentocht. Er zijn ook gezinnen die hun huttentocht combineren met een verblijf (1 week) in onze comfortabele Berghut Appartementen in het Rauriserdal (Salzburgerland).
Vraag & Antwoord: Hoeveel dagen duurt een huttentocht?
Onze ervaring is dat een huttentocht van 3 of 4 dagen perfect is. Het voelt als een beleving van een week en het is precies lang genoeg om met elkaar iets primitiever op pad te zijn. Natuurlijk kan het ook langer, maar die bieden wij niet aan, omdat wij gaan voor veilig en kindvriendelijk.
Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om in een van de hutten een nachtje langer te blijven. Die dag kun je even rustig aan doen of rondom de berghut wandelen. Dat moet je wel vantevoren zo uitdenken, omdat je de berghutten moet reserveren.
STAP 2. Kies een kindvriendelijke en veilige huttentochtroute
Belangrijk is dat jullie als gezin een huttentocht kiezen die voor alle gezinsleden leuk is: kindvriendelijk en toch een beetje avontuurlijk. Maar in de basis wel veilig. Niet dat je hele stukken boven afronden loopt. :-)
En je wilt graag dat je kids aan het einde van de huttentocht enthousiast zijn in plaats van dat ze niet vooruit te branden zijn. Daarom is het belangrijk dat de kids onderweg lekker kunnen ravotten. Neem de tijd:
- dammetjes te bouwen bij een beek
- rustig een boterhammetje te eten op een adembenemende plek
- om marmotten te spotten
- een lekkere duik in een meer te nemen
- om even stil te staan bij een fantastisch uitzicht
Neem tijdens de huttentocht lekker de tijd om
bijvoorbeeld te ravotten bij een beekje
De tweede huttentocht die wij maakten (dat was in 2014), heeft onze ebooks nooit gehaald. Op de laatste dag kwamen langs een passage waar Hans niet langs durfde met zijn hoogtevrees. Je snapt dat we deze route niet kindvriendelijk genoeg bevonden hebben...
Vraag & Antwoord: Een kindvriendelijke en veilige huttentocht in Oostenrijk vinden: hoe doe je dat?
Misschien vraag je je af: maar hoe weet ik dan of een huttentocht kindvriendelijk en veilig is? Dat is lastig te beoordelen, zeker via internet. Het is ook persoonlijk. Eigenlijk moet je een huttentocht zelf gelopen hebben om de echt goed te kunnen beoordelen.
De routes die wij de afgelopen jaren hebben gelopen en waarvan wij een ebook hebben, vinden wij in ieder geval kindvriendelijk en veilig. En ja, er zijn altijd stukken waar je even moet opletten. Dat moet je in het verkeer ook. Waarbij er natuurlijk een verschil is tussen een huttentocht voor beginnende huttentocht gezinnen en routes voor gezinnen die al vaker een huttentocht hebben gelopen.
Kindvriendelijkheid en veiligheid staan voorop
tijdens een huttentocht met je kinderen
Dit zijn de huttentochtroutes die we uitgebreid beschreven hebben in de vorm van ebooks:
Huttentochten van 3 of 4 dagen voor beginners / onervaren huttentocht gezinnen:
- Kindvriendelijke huttentocht Tauplitz (Steiermark)
- Kindvriendelijke huttentocht Kleinarl (Salzburgerland)
Voor gezinnen met sportieve kinderen vanaf 7-8 jaar:
- Kindvriendelijke huttentocht Raurisertal (Salzburgerland)
- Kindvriendelijke huttentocht Hochkönig (Salzburgerland)
- Kindvriendelijke huttentocht Lienzer Dolomieten (Ost-Tirol)
- Kindvriendelijke huttentocht Millstättersee (Karinthië)
- Kindvriendelijke huttentocht Wilder Kaiser (Tirol)
Voor ervaren huttentochtgezinnen met kinderen vanaf 9-10 jaar:
- Kindvriendelijke huttentocht Wilder Kaiser (Tirol) de langere variant
- Kindvriendelijke huttentocht Ötztal (Tirol)
- Kindvriendelijke huttentocht Virgental (Ost-Tirol)
De huttentocht op bovenstaande foto is voor gezinnen
die al vaker een huttentocht hebben gelopen.
Vraag & Antwoord: Hoeveel kilometer loop je per dag tijdens een huttentocht?
Die vraag krijgen we regelmatig. Hoeveel kilometer je tijdens een huttentocht per dag loopt, varieert. En eigenlijk communiceren we de huttentochten niet in kilometers, maar in netto wandelduur (zonder pauzes). Waarom? Omdat de te lopen kilometers in de bergen niet te vergelijken zijn met kilometers in vlakke landen als Nederland en Vlaanderen.
Tijdens een huttentocht loop je niet alleen vlak, je stijgt ook regelmatig. Vaak op de eerste dag van de wandeling. Over een etappe van 7 kilometer kun je bijvoorbeeld wel 2,5 uur doen. De berg op lopen gaat vaak dus een stuk langzamer dan wanneer je in Nederland of Vlaanderen door het bos loopt. Je komt niet vanzelf op de prachtige hoogtes. :-)
In de bergen leg je in een uur minder kilometers af
dan in een Nederlands of Vlaams bos.
Vraag & Antwoord: Kunnen we onze hond meenemen op huttentocht?
Een hond meenemen op huttentocht is mogelijk, maar niet in alle berghutten zijn honden toegestaan. Zoek dit dus vooraf goed uit om teleurstellingen te voor komen. Het kan ook voorkomen dat op dezelfde route in de ene berghut wel een hond mag overnachten en in de andere hut niet.
Neem je hond overigens alleen mee als je ook weet dat deze de afstanden aankan. Tijdens de huttentocht is het ook best wel stijgen en dalen. We merken dat het stijgen best belastend is voor onze Rambo.
Honden zijn niet in alle berghutten welkom,
dus zoek een hondvriendelijke berghut.
In dit blog hebben we de huttentocht op een rij gezet
waar een hond welkom is in de berghutten:
>> 4 Huttentochten die je met je hond en kinderen kunt lopen
STAP 3. Neem samen de huttentocht informatie door
Voordat je van alles gaat regelen voor je huttentocht, neem je eerst de route door om een gevoel te krijgen bij hoe de route in elkaar zit.
- Waar begint en eindigt de huttentocht?
- Als er meerdere varianten zijn: welke variant kiezen jullie?
- Hoe lang zijn de etappes?
- Hoeveel slaapplekken hebben de berghutten?
- En vooral ook: hoe zien de foto's eruit? :-)
Neem hier met het hele gezin de tijd voor en geniet samen van de voorpret! Zo kunnen je kids ook al lekker in de stemming komen.
Sommige gezinnen printen de route (versie zonder foto's)
en nemen deze geplastifeerd mee onderweg.
De ebooks van huttentocht met kinderen staan vol met foto's die we van onze eigen huttentochten hebben gemaakt. Zo krijgen je kids een beetje een idee wat ze gaan zien en wat ze kunnen verwachten. Verder vind je alle informatie die je moet weten om goed voorbereid jullie huttentocht te maken. Inclusief de stap voor stap routes, gegevens van de hutten, reserveringsinstructie (in het Duits) en ov-mogelijkheden om naar het startpunt te reizen.
STAP 4: Bepaal wanneer jullie de huttentocht willen gaan lopen.
Wanneer willen jullie je huttentocht in Oostenrijk gaan lopen? Hoe past het in jullie vakantieplanning? Wat gaan julie nog meer doen? En hoe zit het met de beschikbaarheid van de vakantieplekken vóór en na jullie voorgenomen huttentocht? Dat is soms even een puzzeltje.
Op tijd boeken kan fijn zijn als jullie in de zomervakantie een huttentocht willen maken. Dan is de kans groter dat de hutten op jullie gewenste route nog plaats hebben. De meeste gezinnen lopen hun huttentocht in de periode van 20 juli t/m 13 augustus. Dat is de periode dat in alle Nederlandse en Vlaamse gezinnen vakantie hebben.
Als jullie kinderen eerder of later dan 20 juli t/m 13 augustus vakantie hebben, kan het handig zijn om dán jullie huttentocht te gaan maken. Vlaamse gezinnen hebben het voordeel dat ze altijd van 1 juli t/m 31 augustus vakantie. Dus als Vlaams gezin ben je iets flexibeler in de periode waarin je de huttentocht loopt.
Wanneer willen jullie op huttentocht
(en van dit soort prachtige uitzichten genieten)?
Vraag & Antwoord: Kun je ook in de herfstvakantie of in het voorjaar, zoals in de meivakantie, met Hemelvaart en Pinksteren een huttentocht maken?
Dat kan, alleen zijn de mogelijkheden voor het maken van een huttentocht in de bergen in mei en oktober beperkt. Waarom? Omdat er op de plekken waar de hutten staan (boven de 2000 meter hoogte) dan vaak nog sneeuw ligt. De wandelpaden zijn nog niet goed te zien en de hutten zijn nog niet open.
Er zijn omstandigheden waarin een huttentocht wél in het voorjaar of najaar gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld als de berghutten minder hoog liggen en er minder kans is dat er nog of al sneeuw ligt. Wij hebben huttentochtroutes uitgewerkt in Tirol en Karinthië die je - soms in aangepaste vorm - vanaf 1 mei of tot eind oktober kunt lopen.
Van de huttentochten die wij in Oostenrijk hebben gelopen, kunnen er 1 of 2 gelopen worden in de meivakantie en/of herfstvakantie. Maar houd er rekening mee dat de mogelijkheden beperkt zijn. Want het hangt ook van de weersomstandigheden af.
Omdat er vaak in mei nog sneeuw ligt in de bergen,
is het maken van een huttentocht heel beperkt mogelijk.
In onderstaande blogs lees je welke huttentochten
in mei of in de herfstvakantie gelopen kunnen worden:
>> Deze huttentochten kun je in de meivakantie in Oostenrijk maken
>> Tips voor een huttentocht met je kinderen in Oostenrijk in de herfst
STAP 5. Berghutten reserveren
De volgende stap is: reserveer de overnachtingsplekken voor de huttentocht die jullie met de kids in de bergen gaan lopen. Het reserveren van de berghutten is verplicht, dus je kunt niet op de bonnefooi aankomen. De kans dat berghutten vol zijn in de zomervakantie is groot als je niet tijdig reserveert.
Houd er rekening mee dat kleinere hutten vrij snel vol kunnen zijn. Een hut met bijvoorbeeld 17 plekken is al met 4 gezinnen gevuld. Maar de meeste hutten bieden plek aan meer mensen, denk aan 40-50 overnachtingsplekken.
Zorg ervoor dat je de overnachtingshutten vooraf reserveert,
anders heb je geen garantie op een slaapplek.
Geen idee hoe je deze hutten het beste kunt bereiken? In onze ebooks vind je de per huttentocht de gegevens van de berghutten om ze te kunnen reserveren.
STAP 6. Wat neem je mee op de huttentocht in Oostenrijk?
Een huttentocht is best een speciaal soort vakantie die een bijzondere paklijst vraagt. Want je gaat niet op je sneakers de bergen in en je huis-, tuin- en keukenrugzak met je thuislaten. :-)
Dit zijn de belangrijkste dingen die je mee moet nemen op huttentocht:
- Goede wandelschoenen
- Comfortabele rugzak die groot genoeg is om spullen voor 3-4 dagen in mee te nemen
- Voldoende water
- Lakenzak
- Regenkleding
- Ehbo-set
- Wandelkleding
Daarnaast zijn wandelstokken geen overbodige luxe.
In dit blog lees je meer over wat je zeker mee moet nemen op huttentocht:
>> 7 dingen die je MOET meenemen op huttentocht met je gezin
Neem de juiste spullen mee jullie huttentocht in Oostenrijk:
niet te veel en niet te weinig.
Vind je het fijn om een checklist voor een paklijst voor jullie huttentocht te hebben? In ieder van de huttentocht met kinderen-ebooks vind je een complete paklijst / checklist
STAP 7. Bereid je kinderen voor op geen wifi :-)
Je zult niet de eerste zijn wiens kinderen niet mee willen op huttentocht, omdat er geen wifi is in de hutten. En ja, we snappen dat dat even wennen is. Schrikken en afkicken. ;-) Mocht het een heel groot probleem zijn, dan kun je ze eventueel iets leuks in het vooruitzicht stellen.
Jij en ik weten natuurlijk dat ze het evengoed naar hun zin zullen hebben.
Omdat ze zoveel nieuwe indrukken opdoen.
Omdat ze als berggeiten de hoogte in rennen.
Omdat zij wel in het ijskoude water durven.
Omdat de kans best groot is dat ze in de berghut speelkameraadjes vinden.
Sorry, in de bergen en meeste berghutten is er geen wifi...
En dan valt het extra mee als er in een berghut toch ergens in een klein hoekje mobiel bereik blijkt te zijn. Als je in een hut een hoopje kinderen in een hoekje op elkaar ziet zitten, weet je hoe laat het is. ;-)
STAP 8. Loop jullie wandelschoenen in
Naast het vinden van een geschikte (kindvriendelijke) huttentocht route, is een van de belangrijke voorbereidingen dat je je wandelschoenen inloopt. Want tijdens een huttentocht wil je geen blaren krijgen.
Dus heb je zelf of hebben je partner of je kind(eren) nog geen wandelschoenen? Koop deze minimaal een maand voordat jullie de huttentocht gaan lopen. Wandel er er flinke stukken op. Loop ook regelmatig wat op en neer over de trap, zodat je voeten ook de beweging van het stijgen en dalen voelen.
Vraag & Antwoord: We hebben geen wandelschoenen. Is het belangrijk om speciaal voor de huttentocht wandelschoenen te kopen?'
We adviseren zeker wandelschoenen te dragen tijdens jullie huttentocht. Als je geen wandelschoenen hebt: deze kun je niet al te duur bij bijvoorbeeld Decatlon kopen. Lenen van een familielid, vrienden of buren kan ook, maar het is echt belangijk dat ze goed zitten.
Het is in ieder geval belangrijk dat er reliëfprofiel onder je schoenen zit. Als je stijgt en daalt is dit belangrijk voor je grip. Anders is de kans op vallen groot. Sneakers zijn niet geschikt. De schoenen op bovenstaande foto zijn Salomons. Onze kinderen liepen er als kind heel graag op en ze bieden voldoende grip.. Zelf vind ik het altijd fijn om hoge wandelschoenen te hebben, ter versteviging voor mijn enkels.
>> Lees ook dit blog:
Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen als je een huttentocht gaat lopen?
(en nog 11 andere vragen over wandelschoenen)
Zorg voor geschikte schoenen als je een huttentocht gaat lopen
STAP 9: Bereid je lichamelijk voor op de huttentocht
Wandelen in de bergen is écht wat anders van wandelen in het vlakke Nederland en Vlaanderen. Dus mensen komen zichzelf nog wel eens tegen als ze in de prachtige bergen gaan wandelen. Er zijn namelijk bergen. :-) En op maar weinig plekken, tijdens de huttentochttochtroutes die we aanbieden, word je met de lift omhoog gebracht: je zult met de benenwagen moeten gaan.
Tegelijkertijd: hoe gaaf is het om na een pittig fysieke inspanning boven te komen en beloond te worden met een uitzicht waar je U tegen zegt. En dat heb je zélf gedaan!
Onze ervaring is dat kinderen als een veertje de berg op wandelen (hoe doen ze dat toch...?). En voor jezelf kan het handig zijn om je fysiek een beetje voor te bereiden.
- Pak altijd de trap en niet de lift.
- Maak voorafgaand aan de huttentocht een aantal keer een flinke wandeling met je gezin.
- Wandel een aantal keer met flink gevulde rugzak.
Lees ook dit blog:
8 tips om je lichamelijk voor te bereiden op jullie huttentocht met kinderen in Oostenrijk
STAP 10. Geef je kid(s) een eigen rugzak
Of je kids nu groot of nog wat kleiner zijn: geef je kind een eigen rugzak om te dragen tijdens de huttentocht. Zo draagt ieder gezinslid letterlijk zijn/haar steentje bij aan de huttentocht. En het geeft de kids ook een gevoel van erbij horen: papa en mama hebben een rugzak en ik heb ook een rugzak.
Kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld hun knuffel en drinken in de rugzak dragen. Iets oudere kids kunnen al prima bijvoorbeeld hun eigen toilettas erbij nemen. Zorg ervoor dat de rugzak niet te zwaar wordt, want dan is de kans aanwezig dat ze last krijgen van de rugzak en het lopen ze tegen gaat staan.
Geef je kind(eren) een eigen rugzak tijdens de huttentocht
STAP 11. Neem noodnummers mee de bergen in
Er hoeft niet veel mis te gaan als je je goed voorbereidt op jullie huttentocht in Oostenrijk en alle benodigde spullen mee op huttentocht hebt. Toch kan er altijd wat gebeuren. Een van jullie wordt onverhoopt ziek of je verzwikt een enkel. Of misschien gebeurt er met een wandelaar om je heen iets die je wilt kunnen helpen..
Zorg dat je de juiste telefoonnummers bij je hebt en dat je weet hoe je moet handelen als je een huttentocht gaat lopen. Dan kun je met wat meer zekerheid op pad. Dat is voor het hele gezin prettig.
In de huttentocht met kinderen ebooks besteden we uitgebreid aandacht aan hoe je moet handelen als een van jullie onverhoopt iets overkomt. We hebben ook alle benodigde noodnummers voor je genoteerd.
STAP 10. Houd het weer in de gaten
Als je jullie huttentocht plant, hoop je op mooi weer. Dat zal alleen niet altijd het geval zijn. De zon hoef niet eens persé te schijnen. 'Als het maar droog is', hoor je jezelf zeggen. Maar er het kan anders zijn. Goed om te weten: onze ervaring is dat het best vaak mooi weer is in Oostenrijk.
Hou het weer vanaf 5 dagen voor jullie start de gaten. Het blijven voorspellingen en er kan altijd wat veranderen. De kans dat het 3 dagen achter elkaar non-stop regent, is in ieder geval klein.
Tijdens onze huttentocht in de Lienzer Dolomiten in Oostenrijk
kwamen aan het begin van de middag onweerswoken opzetten.
Wij hebben de luxe dat we het moment waarop we een huttentocht wat meer kunnen uitkiezen. Als je wat langer vooraf de berghutten moet reserveren zul je het moeten doen met het weer op dat moment. Dat hoort bij het avontuur. :-)
Vraag & Antwoord: Wat moeten we doen als er slecht weer is voorspeld tijdens onze huttentocht?
Ja, dat is balen. Denk aan regen, mist, kou, onweer of een hele enkele keer sneeuw (als je een huttentocht boven de 2000 meter hoogte loopt). Wat doe je dan? Zeg je je huttentocht dan af of zijn er andere mogelijkheden?
Onze belangrijkste tip: volg de voorspellingen, informeer bij de plaatselijke VVV en bij de hutten.
Meer tips over hoe om te gaan met slecht weer op komst lees je in dit blog:
>> Wat te doen tijdens je huttentocht met regen, kou, onweer, mist of sneeuw
In 2019 liepen we tijdens de Ötztal huttentocht in Tirol
een tijdje met onze hoofden in de wolken :-)
Vraag & Antwoord: Wat nou als er tijdens de huttentocht onweer komt? Of mist? Wat kunnen we dan het beste doen?
Ja, dat is heel vervelend. Weersomstandigheden als onweer, regen, mist, kou of een enkele keer sneeuw zijn geen ideale omstandigheden. Maar als je je huttentocht een paar maanden voor je zomervakantie plant, weet je nog niet wat voor weer het wordt. Je kunt alleen maar duimen op droog weer.
Ehhh, sneeuw, in de zomer? Ja, ook in de zomer kun je in een sneeuwbui terechtkomen. We maken regelmatig mee dat er in de warme zomer 1 of 2 dagen een koufront met neerslag voorbij komt en dat er boven de 2000 meter een laagje sneeuw valt. Bijna iedere zomer komt dit wel een keertje voor.
Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Als je de juiste kleding bij je hebt, hoef je geen kou te leiden. Een huttentocht in een berghut zal nooit gasten laten vertrekken als het niet veilig is. En voor zover wij weten is er nog geen gezin verdwaald door de sneeuw. Deze sneeuw verdwijnt overigens vaak letterlijk weer als sneeuw voor de zon als het zonnetje weer doorkomt en de temperaturen stijgen.
Deze familie vond het geweldig in de sneeuw!
Een dag later liepen ze weer in de stralende zon.
Wat doe je tijdens regen, mist, sneeuw, onweer of kou? Voor ieder van deze situaties hebben we specifieke tips. Die hebben we uitgewerkt in een blog.
Lees hier het blog over wat te doen bij 5 typen weersomstandigheden:
>> Wat te doen tijdens je huttentocht met regen, kou, onweer, mist of sneeuw
STAP 13: Vertrek lekker vroeg in de ochtend
Een van onze belangrijkste tips tijdens een huttentocht is: vertrek op tijd. Op tijd vertrekken als je een huttentocht gaat lopen met je kinderen is om verschillende redenen situaties prettig of zelfs belangrijk:
- Als het warm is, kun je genieten van de koelte in de ochtend.
- Als er onweer is voorspeld, vindt dat vaak vanaf het middaguur plaats. Als je dan vroeg vertrekt, kun je op tijd in de berghut zijn.
- Als je op tijd vertrekt, kun je nóg meer van de rust om je heen genieten.
- Het ontbijt vindt vaak vroeg plaats, meestal ergens tussen 6.30 en 8.00 uur. Daarna voelt het ook als een logisch momet om te vertrekken.
Rugzak inpakken, waterfles vullen, zonnebrand smeren en go!
Ben je niet zo’n vroege vogel? Als je op huttentocht bent, word je het vanzelf. ;-) Je ontbijt vroeg in de hutten en je gaat ook op tijd weer op pad. Dat heeft er ook mee te maken dat mensen die de hut runnen hun handen vrij willen hebben voor de eerste wandelaars die uit het dal komen lopen en iets willen drinken. Dat kan soms al om 9.00 uur zijn. En sommige hutten, bijvoorbeeld bij de huttentocht in het Ötzal en één van de hutten in het Raurisertal, dienen als hut van waaruit een hogere top beklommen gaat worden. Deze mensen vertrekken vaak vroeg op weg naar de top.
Meestal ben je rond 9.00 uur alweer onderweg
naar de volgende berghut.
Er zijn enkele uitzonderingen om niet vroeg de berghut te verlaten. Een enkele keer onweert het in de ochtend of regent het hard en wordt het weer in de loop van de ochtend beter. Wacht dan even. Vraag ook altijd de huttenwaard om advies.
STAP 14: Houd het leuk voor de kinderen
Boven, op de berg, aankomen bij de hut is voor veel huttentochtgezinnen een hoogtepunt. Maar de weg ernaar toe kan soms best een uitdaging zijn voor kinderen (en soms ook voor jezelf). 'Ik vind het saai.' "Ik heb het warm.' (of: koud, zwaar). Mocht je dat meemaken: het hoort erbij en het gaat voorbij. Wij hebben het ook echt wel eens mee gemaakt dat onze kinderen niet verder wilden.
Soms hebben kids onderweg in de bergen een duwtje in de rug nodig.
Hoe kom je over het dode punt heen dat je kind weer in beweging komt en plezier heeft in de huttentocht? Onze ervaring is dat het vaak helpt om even een pauze in te lassen en even wat te eten (zorg voor voldoende - gezonde - snacks onderweg). En samen een eenvoudig spelletje doen helpt ook absoluut om de aandacht af te leiden van ‘warm, koud, zwaar of saai’.
In dit blog deel ik nog meer tips om je kind weer in beweging te krijgen als het even niet wil:
>> Heeft je kind even geen zin tijdens de huttentocht? Onze 5 tips
Neem voldoende gezonde tussendoortjes mee
voor de pauzemomenten. Het geeft kids nieuw energie.
STAP 15: Ken de gebruiken in berghutten
Berghutten zijn een bijzonder soort overnachtingplek waar huttenregels gelden. Het is handig om dit vooraf te kennen, om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.
Als je gaat overnachten in de Berghut, zul je 9 van de 10 keer een lakenzak mee moeten nemen. Dat is een dunne hoes waar je in ligt. In de berghutten zijn dekens aanwezig. Dit omdat mensen vaak maar 1 nacht in een berghut verblijven en het onmogelijk is om hoog in de bergen dageijks 50 stuks schoon beddengoed te toveren.
Ik neem altijd gaat mijn eigen huttensloffen mee. :-)
En bij binnenkomst in een berghut laat je je bergschoenen achter in het schoenenruim, waar sloffen of slippers je klaarstaan. Dit voorkomt dat iedereen viezigheid mee naar binnen meeneemt. Je kunt natuurlijk ook je eigen sloffen meenemen (dat doe ik zelf altijd).
Dit zijn alvast 2 dingen die belangrijk zijn om te weten.
Meer over de gebruiken in berghutten lees je in dit blog:
>> Slapen in een berghut tijdens een huttentocht: deze 5 dingen moet je weten
Vraag & Antwoord: Wat doe je in een berghut als je daar eerder dan het avondeten aankomt?
De kans is inderdaad groot dat je ruim voor het avondeten in jullie berghut aankomt. Meestal wordt er rond 18.00 uur gegeten. Wat doe je tot die tijd? Wij nemen vaak spelletjes mee, zoals Uno. Of Hans gaat met de kids nog even een 'bergje op'. En daar vermaken we ons prima mee. We gaan meestal op tijd naar bed (aanrader!), dus de tijd vliegt om.
In een berghut doen we graag een paar potjes Uno met elkaar.
Lees hier een blog met tips voor meer spelletjes om mee te nemen:
De 12 leukste lichtgewicht spelletjes om mee te nemen op huttentocht
STAP 16: Respecteer de natuur
Een huttentocht in de bergen maken met je kids doe je met respect voor de natuur. Je neemt je eigen afval neem je mee in je rugzak. Je zal sowieso merken dat er weinig afval te vinden is in de bergen. Grappig hè: het kan.
Daarnaast is het goed om ons te beseffen dat wij op bezoek komen in de bergen. Daarom loop je altijd op de paden die daarvoor bedoeld zijn en houdt je rekening met dieren die in de bergen leven. Het is hun habitat, hun natuurlijke woonplaats. En daar mogen wij een paar dagen van meegenieten. Hoe bijzonder!
‘Respect the nature’ ook hoog in het vaandel staat in de berghutten waar je overnacht. Het zijn de geschreven en ongeschreven regels in een berghut. Je gaat spaarzaam om met water. Het eten dat je op je bord krijgt of zelf opschept, eet je op. Als je je realiseert dat het eten vaak met helikopters wordt gebracht of via veel logistieke stappen in de hut afgeleverd wordt, kun je je voorstellen dat het extra belangrijk is om voedselverspilling tegen te gaan.
Mensen die de berghutten runnen vinden het vreselijk om eten
weg te moeten gooien. Het kost veel moeite
om dit eten in de hutten te krijgen.
STAP 17: Geniet van het onderweg zijn
And last but not least: vergeet tijdens het maken van jullie huttentocht niet te genieten! Van elkaar, van mooie gesprekjes met je kind, van het uitzicht, van de oplettendheid van je kind op wat het om zich heen ziet (ze zien vaak meer dan jij!), van zijn in het moment. Van het nu.
Geniet van jullie huttentocht in de prachtige bergen!
Wist je dat je tijdens het lopen onderweg best wat dieren kunt spotten en horen? Dit gebeurt vaker als je er oog voor hebt en je zintuigen open zet. Denk aan het horen en soms ook zien van marmotten. Ze klinken als vogels. Let maar eens op!
Deze marmot zagen we tijdens de Virgental huttentocht
in 2022 heel dichtbij. Zo bijzonder!
Misschien slaap je niet zo lekker in de hut, valt het best zwaar om best vroeg op te staan, heeft je kind even geen zin of word je bergop geconfronteerd met je eigen conditie. Het hoort er allemaal bij. Onze ervaring is dat je dit soort dingen allemaal vergeet als je met elkaar geniet van de vergezichten in de machtige bergen van Oostenrijk.
En achteraf is het dubbel en dwars genieten van de foto's. Wij kijken zelf regelmatig de foto’s terug die we tijdens onze huttentochten hebben gemaakt. Ze komen ook allemaal voorbij in de huttentocht ebooks.
Zelf een huttentocht in Oostenrijk ervaren?
Het is best lastig om het gevoel van een huttentocht over te brengen. Uiteindelijk is een huttentocht met je kids in de bergen iets wat je zelf moet ervaren en beleven. Maar we hopen je via dit blog in ieder geval een indruk te hebben gegeven:
- Wat is een huttentocht?
- Hoe kies en loop je een huttentocht?
- Do's en dont's als jullie een huttentocht (willen) maken.
We horen van veel gezinnen bijzondere verhalen terug die een van onze huttentochten hebben gemaakt. Een kleine greep uit de vele reacties:
'Adembenemend. Dit smaakt naar meer!'
'Echt even helemaal alleen met je gezin. Zo fijn.’
'Even een paar dagen zonder smartphones en samen spelletjes doen in de hutten’
'Samen genoten van de prachtige bergen. '
'Hoogtepunt van onze vakantie!'
'De kinderen willen volgend jaar weer!'
En dat wensen we jullie ook toe!
We hopen dat dit blog vol tips je helpt bij de voorbereidingen van jouw huttentocht met de kinderen in Oostenrijk. Heb je aanvullende tips of vragen? Laat het ons gerust weten. Dan werken we dit blog blij.
Als je nog vragen hebt: laat het gerust weten!
Zonnige groet,
Hans & Nel
Hier vind je overzicht van de kindvriendelijke huttentochtroutes
die de afgelopen jaren gelopen hebben
en voor je op papier hebben gezet.
De familiekiekjes van elke huttentocht in Oostenrijk
die we met onze kinderen gemaakt hebben.