Waarom berglucht zo gezond is: 3 redenen
1 min. leestijd

Waarom berglucht zo gezond is: 3 redenen

Van berglucht wordt gezegd dat het zo gezond is. Dus we prijzen ons gelukkig dat we in de Oostenrijke bergen wonen, zeker in tijden waarin ziektes op de loer liggen.

Maar wat maakt berglucht zo gezond? Dit zijn in ieder geval 3 redenen:

1. Minder luchtvervuiling

Het feit dat er in de bergen minder bebouwing, minder wegen en minder industrie is, zorgt voor minder luchtvervuiling. Daarnaast is de ruimte gevuld met bossen, weilanden, mossen en heide. Allemaal dingen die voor de aanmaak van zuurstof zorgen. En ook voor de filtering van de lucht! Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Wist je dat….
zuurstof het toverwoord bij berglucht is? Zuurstof voorziet de cellen in ons lijf van energie.

2. Minder vochtige lucht

Door de hoogte is er in de bergen minder lucht, en met name minder vocht. Hoe minder vocht er in de lucht zit, hoe minder vocht er in je longen komt en hoe meer ruimte er is om zuurstof op te nemen.

3. Het maakt je fitter

In je lichaam zijn rode bloedlichaampjes aanwezig. Deze zorgen voor de opname en het vervoer van zuurstof door je lichaam.  In de bergen is minder zuurstof aanwezig en daarvoor gaat je lichaam extra rode bloedlichaampjes maken. De eerste dagen heb je over het algemeen wat minder energie in de bergen, daarna is het weer normaal.

Maar… Als je teruggaat naar ‘de lage landen’, dan heb je eigenlijk teveel rode bloedlichaampjes. Met als voordeel dat je lichaam extra veel zuurstof kan opnemen en je de weken na je bezoek aan de bergen je fitter en energieker voelt.

Blij worden van de bergen

En niet te vergeten: als je blij wordt van de bergen, werkt dat natuurlijk ook door op je gezondheid!

Het maken van een huttentocht is een hele speelse manier om de bergen een paar dagen lang compleet te beleven én in de frisse berglucht te verblijven. Hier krijg je tips om een geschikte huttentocht met je kinderen te maken.

Zonnige berggroet,
Nel

Hier vind je een overzicht van onze ebooks met kidsproof huttentochten. 

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.