Wat kost een huttentocht met je gezin?

'Wat kost dat nou eigenlijk, zo’n huttentocht met kinderen door de bergen?' 

Omdat we deze vraag regelmatig krijgen, dachten we: we maken er een blog van. Want het antwoord op de vraag hoeveel een huttentocht kost, is niet in 1 zin te geven. De kosten van een huttentocht hangen namelijk af van verschillende keuzes die je maakt. En dat zijn best wat keuzes...

In dit blog lopen we een aantal belangrijke factoren langs die invloed hebben op de prijs van een huttentocht. Op deze manier snap je inderdaad dat het antwoord niet éénduidig is.


1. Welke huttentocht kies je?

Elke overnachting in een (berg)hut betekent een avondmaaltijd met drankjes, overnachtingskosten, ontbijt en eventueel een lunchpakketje. De overnachtingen en het eten zijn daarom de grootste kostenposten als jullie een huttentocht gaan maken. Maar we kunnen je vertellen: na een dag wandelen in de bergen is het heerlijk om te worden verzorgd!

Waarbij het goed is om te weten dat iedere hut verschillend is, dus ook de prijzen verschillen. De ene hut is wat eenvoudiger, de ander wat comfortabeler. En dat geldt ook voor het eten. Zo is er een eenvoudige (geweldige!) hut bij een van onze tochten waarbij je voor avondeten, slapen en ontbijt nog geen 50 euro per persoon betaalt. Bij een andere hut betaal je hiervoor 90 euro.

Het is overigens goed om je te realiseren dat het eten bij sommige berghutten per helicopter of een kabelbaan wordt aangevoerd. Dit brengt veel kosten met zich mee.

In onze ebooks met kindvriendelijke huttentochten  in Oosterijk vind je de gegevens van de betreffende berghutten en heb je toegang tot de hutprijzen.



2. Ga je onder begeleiding van een gids op huttentocht of loop je zelfstandig?

Er zijn verschillende organisaties die begeleide huttentochten aanbieden. Je loopt de huttentocht dan met een gids en hoeft zelf de route niet te kennen. Sommige gezinnen vinden dit fijn. Andere gezinnen hebben een iets avontuurlijker instelling en lopen de huttentocht liever zelfstandig met hun gezin. Dit bespaart ook een hoop geld.

De goedkoopte manier om een kindvriendelijke huttentocht in Oostenrijk goed voorbereid en met je gezin te lopen, is via onze ebooks van huttentocht met kinderen. Je loopt niet alleen de mooiste kindvriendelijke routes, maar ontvangt ook nog eens alle info die je moet weten om veilig met elkaar jullie huttentocht te lopen.

Wist je dat we onze ebooks met de huttentochtroutes elk jaar üpdaten? Zo beschik je altijd over de meest actuele info. 



3. Hoeveel dagen ga je op huttentocht? 

Bepalend voor de kosten is ook: hoeveel dagen is jullie huttentocht? Hoe meer dagen je gaat, hoe meer de huttentocht kost.

Als je kijkt naar de kindvriendelijke huttentochten die wij vanuit huttentocht met kinderen aanbieden, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • De meest huttenroutes zijn 2 nachten en 3 dagen
  • Sommige huttentochten duren 3 nachten en 4 dagen.
  • Desgewenst kunnen sommige huttentochten van 3 nachten en 4 dagen uitgebreid worden naar 4 nachten en 5 dagen
  • Vrijwel alle huttentochten kunnen ook deels gelopen worden met 1 overnachting in een berghut.

Dus je kunt zelf bepalen hoe lang je op huttentocht gaat.

Op de website geven we per ebook aan hoeveel nachten we bij deze tocht adviseren. Aan de hand van tips in het ebook kun je de huttentocht zelf korter, en soms langer, maken. 




4. In wat voor een kamer slapen jullie in een berghut?

Als je wilt slapen in berghutten, kun je vaak kiezen tussen tussen verschillende soorten kamers:

  • slapen op een kamer
    Dat kunnen 2, 3, 4 of 5 persoons kamers zijn, soms met een eigen wastafel. Als je met een gezin van 3 personen op een kamer van 5 personen slaapt, kan het wel zijn dat er nog 2 mensen op de kamer bij komen.

  • slapen op een slaapzaal
    Slaapzalen in berghutten worden 'Lager' of 'Matratzenlager' genoemd. Ze kunen flink van grootte verschillen. In sommige Lager vind je 6 bedden, in andere later 16. Ook dat verschilt per hut.

Veel gezinnen hebben het liefste een privékamer. Waarbij je voor privékamers meer betaalt dan voor slaapplaatsen in een Lager. Je hebt in een kamer meer privacy, maar je betaalt dan ook meer. 

Goed om te weten:
Bij sommige hutten kunnen hele kleine kinderen gratis verbljven.

Wij kiezen zelf liefst voor familiekamers als dat kan. Als er geen plek meer is, gaan we voor het Lager.  




5. Wat doen jullie met eten onderweg tijdens de huttentocht?

Als je in een berghut verblijft tijdens jullie huttentocht, gebruik je altijd avondeten, overnachting en ontbijt van een berghut; de lunch is niet bij deze prijs inbegrepen. Dus hoe regelen jullie de lunch?

De lunch kun je op drie manieren regelen:

  • Lunchen in een hut onderweg - Dit is makkelijk, maar meestal de duurste optie (rond de 15 euro per persoon voor het eten). Dit kan in een hut die je onderweg tegenkomt of in je volgende overnachtingshut als je daar bijvoorbeeld rond (late) lunchtijd al aankomt
  • Lunchpakket van de hut - Bij veel hutten kun je vragen naar een lunchpakket. Je betaalt hiervoor vaak rond de €7–€10 per persoon.
  • Zelf lunch meenemen - Dit is goedkoper, maar vergt wat voorbereiding als je dit voor een paar dagen wilt meenemen. Dit maakt je rugzak zwaarder.

Waar kiezen jullie voor?

Wij starten de tocht de eerste dag (en soms de 2e dag) vaak met wat broodjes van thuis. Dan zoeken we een prachtig plekje in de bergen. En we vinden het ook heerlijk om een keer in een hut te lunchen. 


6. Zijn jullie lid van een Alpenvereniging?

Bij veel berghutten (niet bij alle) krijg je korting op een overnachting als je lid bent van een Alpenvereniging. Dat is leuk meegenomen, toch?

Kijk wel even of je het lidmaatschap eruit haalt. Als je tijdens je tocht in 1 Alpenverenigingshut slaapt, haal je het lidmaatschap er niet uit.

Handig om te weten: als je een bergsportlidmaatschap hebt, zit daar vaak ook een bergsportverzekering bij. Meer info hieronder vind je in  onze huttentocht ebooks .




7. Moeten jullie nog spullen aanschaffen voor de huttentocht?

Als jullie een huttentocht gaan lopen, is het belangrijk dat jullie de juiste spullen meenemen. Dat hoef niet meteen de duurste outdoor-uitrusting te zijn, maar er zijn een paar dingen die echt onmisbaar zijn, zoals:

  • Goede wandelschoenen
  • Rugzak
  • Lakenzak
  • Drinkfless of waterzak
  • Regenjas of poncho

Je hoeft echt niet alles nieuw of het beste spul te kopen. Check vooral ook even bij vrienden of buren wat zijn voor je te leen hebben. Wat hebben bekenden nog liggen wat jullie kunnen gebruiken? Je zult er versteld van staan hoeveel mensen outdoorspullen in huis hebben of misschien zelf al eens een huttentocht hebben gelopen.

LET OP: zorg wel voor goede, eigen wandelschoenen (en vergeet ze niet in te lopen). Hier kun je jaren mee doen. In dit blog lees je waardevolle tips over het aanschaffen van wandelschoenen

In onze ebooks vind je een complete paklijst met wat je nodig hebt om jullie huttentocht te lopen.



8. Vervoer naar de bergen

Niet vergeten in de kosten: hoe kom je bij de start van de huttentocht? Bepalend is ook: reis je uitsluitend voor de huttentocht naar Oostenrijk of is de huttentocht onderdeel van jullie langere vakantie?

  • Auto - Dit is veruit het meest gebruikte vervoersmiddel met het gezin. Je hebt flexibel en het is relatief goedkoop (zeker met 4 personen). Bij de meeste huttentochten betaal je parkeergeld of tol voor je auto, maar dat zijn geen schokkende bedragen.
  • Trein - Treinen is een milieuvriendelijke en ontspannen manier van reizen, maar met een heel gezin best prijzig. Tenzij je heel vroeg boekt. Je moet nog van station naar startpunt van de huttentocht zien te komen. Ga je met je zoon of dochter op huttentocht, dan is treinen ideaal.
  • Vliegtuig - Vliegen is snel, maar meestal de duurste optie en met huttentochtpullen niet heel handig. Ook niet onbelangrijk: vliegen is niet mileuvriendelijk.
  • Bus - Eventueel maak je de gehele reis met de bus, maar dat is niet ideaal. Waarschijnlijk gebruik je de bus aansluitend op een treinrit.

Heb je Interesse om met het openbaar vervoer te reizen naar jullie huttentocht?  In dit blog  delen we tips over welke huttentocht vanuit Nederland en Vlaanderen goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.



Tips om de kosten van je huttentocht laag te houden

Een paar handige tips om kosten te besparen op je huttentocht:

  1. Loop jullie huttentochtroute zelfstandig in plaats van met een gids.  De beste manier om dat te doen, want veiligheid staat voorop,  is aan de hand van een compleet uitgewerkte route, inclusief info wat je allemaal moet weten om een huttentocht veilig te kunnen lopen.
  2. Neem zoveel mogelijk lunch zelf mee. Dat bespaart kosten in de hutten.
  3. Bespaar geld op drankjes in de hutten. Als je net voor etentijds aankomt, bespaar je niet alleen kosten in de berghutten, maar geniet je ook nog eens optimaal van jullie gezinstijd in de bergen.
  4. Maak een korte huttentocht. Een 3-daagse huttentocht is goedkoper dan een 4-daagse huttentocht en geeft evenzoveel beleving.
  5. Leen spullen zoals een lakenzak, rugzak of regenspullen.


Heb je nog aanvulende tips? Geef ze gerust aan ons door!


Zonnige groet,
Nel


Hier vind je een overzicht  van al onze huttentochten die je met je kinderen in Oostenrijk kunt lopen.