Met kleine kinderen op huttentocht? De 3 leukste routes in Oostenrijk

Met kleine kinderen op huttentocht? De 3 leukste routes in Oostenrijk

Je hebt kleine kinderen, zeg tussen de 3-5 jaar, en zou graag een huttentocht in Oostenrijk met ze willen lopen. Omdat je dat zelf vroeger ook huttentochten liep. Omdat je je kinderen zo jong mogelijk met het gezonde bergvirus wilt besmetten. Of omdat je gewoon van de bergen houdt.

Maar: Hoe vind ik een geschikte huttentocht om met kleine kinderen te lopen? 

Mijn eerste huttentocht

Wij lopen met het gezin onze eerste huttentocht als onze jongste nog net 4 jaar is. Het vraagt hier en daar engelengeduld, want na iedere 10 stappen ziet hij een heerlijk besje, mooi beestje of bijzonder steentje.

'Hij laat ons genieten van de kleine dingen onderweg.'

Maar we hebben de tijd. Hij laat ons genieten van de kleine dingen onderweg. Het gaat niet per sé om het doel, maar om de reis. Genieten van de natuur en tijd met elkaar.Huttentocht maken met kleine kinderen

Er volgen na onze eerste huttentocht nog veel meer huttentochten, waarvan ook enkele geschikt zijn om met kleine kinderen te lopen. Ik heb 3 huttentochten op een rijtje gezet die je met je kleine kinderen kunt lopen. En je hoeft ze niet eens zelf uit te stippelen, want dat hebben wij als voor je gedaan.

Een leuk bijkomend voordeel: in alle 3 de genoemde tochten loop je een rondje, zodat je niet met het openbaar vervoer terug naar de auto hoeft.


GOED OM TE WETEN:
Het aantal wandeluren dat ik noem, is het aantal NETTO wandeluren,  zonder pauzes, zonder het meetillen van een zwaardere rugzak meegeteld en een lager tempo met kleine kinderen niet gerekend. Omdat je vroeg berghutten verlaat, heb je overdag zeker 8 uur tijd om onderweg te zijn.1. Huttentocht met kleine kinderen: Kleinarl

Die eerste huttentochtroute die we lopen in 2013 is de Kleinarlroute in Salzburgerland, Oostenrijk. Er gaat een nieuwe wereld voor ons open en besluiten deze wereld ook toegankelijk te maken voor andere gezinnen.

Korte beschrijving
Elke dag heeft wel een klim in het verschiet, maar dat klauteren maakt het juist leuk. Dan geniet je extra van het uitzicht op de top! En er kan onderweg ook gezwommen worden. Jullie overnachten in een berghut én in een almhut met dieren in de wei. Een leuke combinatie met van twee heel verschillende belevingen.

Wat is duur van de tocht?
De tocht is 3 dagen en 2 nachten, met netto dagetappes van 2-3,5 uur per dag.

>> Hier vind je het huttentocht met kinderen-ebook 'Kleinarl'2. Huttentocht met kleine kinderen: Tauplitz

Deze huttentocht in Steiermark [Oostenrijk] maken we in 2018. Ik denk dat het de tocht is met de minste hoogtemeters, dus het meest geschikt voor gezinnen met kleine kinderen die hun eerste huttentocht willen maken.

Korte beschrijving
Zonder al te veel moeite op hoogte lopen en genieten van vergezichten en verschillende meertjes: dat is het kenmerk van deze huttentocht. Het hoogtepunt van deze huttentocht met kinderen is de 2 dag. Op de eerste en laatste dag maak je niet veel wandeluren en is het terrein aardig vlak. Lekker in- en uitlopen dus! Je kunt er zelfs voor kiezen om 2 nachten in dezelfde hut te slapen, zodat je de 2e dag zonder bagage kunt lopen.

Wat is duur van de tocht?
De tocht is 3 dagen en 2 nachten, met netto dagetappes van 1-3/3,5 uur per dag, waarbij de 2e dag eventueel uit te breiden is naar 5 uur.

>> Hier vind je het huttentocht met kinderen-ebook 'Tauplitz'3. Huttentocht met kleine kinderen: Millstättersee

In 2020 maken wij de huttentochttocht met onze kinderen in Karinthïe: Millstättersee. We hebben nog geen tocht in dit gebied en zijn zelf ook nog nooit in Karinthië geweest, dus we combineren het met een korte vakantie aan de Millstättersee.

Korte beschrijving
Wij maken op dat moment een tocht van dagelijks netto een aantal uur, maar deze tocht is ook eenvoudig af korter te maken, zodat-ie geschikt is voor een gezin met wat jongere kinderen. Waarbij de eerste en de laatste dag netto maximaal 1 uur lopen is en de 2e dag, vol vergezichten, netto zo'n 3-3,5 uur. Ook op deze tocht kun je er voor kiezen om niet in twee verschillende hutten te slapen, maar in 1 en dezelfde hut, zodat je de 2e dag 'licht' op pad kunt.

Wat is duur van de tocht?
De tocht is 3 dagen en 2 nachten, met netto dagetappes van 1-3/3,5 uur per dag, met de langste etappe op de 2e dag.

>> Hier vind je het huttentocht met kinderen-ebook 'Millstättersee'


En, welke huttentocht spreekt je het meeste aan om met je kleine kinderen te maken?


Veel voorpret gewenst!


Zonnige groet,
Nel


Hier vind je een overzicht van al onze huttentocht met kinderen

Over de schrijver
Hans & Nel wonen sinds 2009 met hun twee kinderen in Oostenrijk (zie www.bergbeleving.com). Ze lopen sinds 2013 elk jaar een huttentocht met hun kinderen in Oostenrijk en stellen deze kindvriendelijke huttentochtroutes beschikbaar aan gezinnen. Sindsdien hebben ze duizenden Nederlandse en Vlaamse gezinnen dit adembenamende avontuur in de bergen laten ervaren op een laagdrempelige manier.