The making of…. een huttentocht met kinderen-ebook
Misschien heb je je wel eens afgevraagd: Hoe komt zo’n huttentocht met kinderen ebook eigenlijk tot stand? Hoe doen Hans & Nel dat? Hoe kiezen ze een tocht? Wat komt er allemaal bij kijken? In dit blog geef ik – Nel – je een kijkje in de huttentochtkeuken…
Ik kom eigenlijk op het idee om dit blog te maken als iemand me mailt: “Jullie hebben nieuwste huttentocht ebook al een tijdje geleden aangekondigd. Ik ben een beetje ongeduldig. Wanneer komt-ie echt?” Ik snap het ongeduld. Het 4e ebook heeft wat langer op zich laten wachten dan gepland. Het is een schitterende tocht die we vorig jaar in het Hochköniggebied liepen, in Salzburgerland, Oostenrijk. Maar we hadden met deze tocht een paar ‘hobbels’ te overwinnen om ‘m ‘huttentocht met kids’-proof te maken…
1. De huttentocht selecteren
Sinds 2013 lopen we elke zomer een huttentocht met ons gezin en we ervaren elke keer weer hoe lastig het is om een geschikte gezinshuttentocht te selecteren. We hebben namelijk nogal wat wensen…
- De dagetappes moeten niet te lang zijn, maar ook niet té kort; ze zijn in het meest ideale geval passend verdeeld over de wandeldagen, maar met het zwaartepunt middelste dag.
- De route moet niet te moeilijk zijn, en liefst zonder hoogtevreesgevoelige stukken.
- De routes binnen 1 tocht zijn bij grote voorkeur gevarieerd
- De hutten moeten voldoende kamers beschikbaar hebben.
- En het allerliefst lopen we een rondje.
Het valt niet mee om al deze wensen in 1 tocht te combineren. Soms lukt het niet om aan 1 of 2 van deze criteria te voldoen.
2. Tocht boeken en lopen
De Hochkönigtocht hebben we al een tijdje op onze wenslijst staan, maar we weten niet zo goed hoe we deze tocht konden ‘positioneren’. Het is geen moeilijke tocht, maar per dag wandel je zo’n 4 uur.
Eind mei 2017 trekken we de stoute schoenen aan. Onze kids zijn dan 8 en 10. Het belooft een schitterend zonnig hemelvaartsweekend te worden en we hebben een vrij volle zomervakantie in het vooruitzicht met Proefhotelweken en een vakantie van 3 weken naar Scandinavië. Zouden we wel de gelegenheid hebben om een tocht te maken? Dus we grijpen eind mei onze kans.
Onze jongens beginnen wel steeds meer te piepen als er een tocht in de planning staat. Dat snappen we ook wel. We zijn namelijk niet alleen de tocht aan het lopen, zoals de meeste gezinnen ‘met de route in de hand’ doen. Ondertussen maken we aantekeningen van de route en van leuke wetenswaardigheden. Daarnaast maken we honderden foto’s. Deze foto’s vragen ook variatie, dus ik heb onderweg een klein checklistje mee met het soort foto’s om te maken onderweg. Later overdoen is toch niet zo makkelijk. Verder vertellen we aan de pachters/eigenaren van de hut natuurlijk even wat onze plannen zijn en stellen we flink wat vragen. Allemaal informatie voor in het ebook.
We vragen onze kids een paar keer per dag te ‘poseren’ voor de foto’s. Dat poseren vinden onze kinderen best wel vaak saai. Héééél saai. Soms niet, als het niet lang duurt. Tegenwoordig mogen ze als beloning een leuke activiteit uitzoeken die we in de zomervakantie doen. 😉 Zo zijn we vorige zomer in Legoland geweest en hebben ze afgelopen zomer in Nederland een indoor skydyvingcursus gehad.
Verder is één van de hutten die we willen boeken nog net niet open voor overnachtingen, maar we kunnen op een andere plek terecht, een stuk verderop. We lezen ergens dat deze hut ook een paar kamers verhuurt. Bij aankomst blijken ze geen overnachtingen meer te bieden, maar ze hebben speciaal voor ons een paar kamers personeelskamers klaargemaakt. Superlief!
3. Huttentochtcheck
Het is elk jaar weer afwachten of de route geschikt is. Wij lopen 1 tocht per zomer, dus als een tocht het echt niet is, moeten we theoretisch weer een jaar wachten. Als we de huttentocht hebben gelopen, stellen we onszelf de grote vraag: “Vinden we deze tocht geschikt om aan te bieden via ons website?”
In 2014 hebben we een gave tocht geselecteerd, op papier. Helaas bleek op de derde dag van de route een flink hoogtevreesgevoelig stuk te zitten. Los van het feit dat Hans hoogtevrees heeft, voelde het niet goed om deze tocht op te nemen in ons ebook assortiment. Flink balen, want er zitten gave elementen in de tocht.
Bij deze Hochkönigtocht hadden we ook een paar van die twijfelpunten die we wilden dubbelchecken.
#CHECKPOINT1
We zijn zelf op een plek gestart met de wandeling waarvan we dachten dat dat een geschikte plek was, maar er bleek een veel betere startplek te zijn. Maar die moesten we nog wel op een later moment even checken op geschiktheid én zorgen voor een goede beschrijving voor in het ebook.
#CHECKPOINT2
Bij deze Hochkönigtocht maken we ons op de eerste dag een beetje ‘zorgen’. Tijdens deze tocht treffen we op een gegeven moment onze op dat moment 10-jarige op de grond aan, . terwijl hij de woorden uitspreekt: “Ik haat huttentochten!” Poehhh, het stuk asfalt lijkt in de hitte voor hem wel uren te duren. Dit stuk roept twijfel op bij ons. Maar de rest van de route is prima, met paradijselijke verrassingen. Okee, de eerste dag is het pittigst. Maar de aankomst bij de almhut maakt de laatste pittige klim helemaal goed. #wonderful
#CHECKPOINT3
Op de 2e dag [in de definitieve route op de 3e dag] komen we bij een vrij wilde beek. De enige oversteekmogelijkheid die we zien, is een boomstam waar je net niet helemaal lekker overheen gaat met een grote rugzak. Onze oudste die een dag eerder nog op het asfalt ligt en huttentochten ‘haat’, heeft de moed om er wèl overheen te lopen. Hij moet, aangekomen aan de overkant, nog wat kapriolen uithalen om bij het wandelpad te komen. En dat pad bereik je via een anderhalve meter hoge gruiswand waar je amper omhoog komt. Mmm…
Ik kan alleen maar denken: “Hoe gaan we dit omschrijven in het ebook?” En: “Moeten we dit wel willen voor ‘onze’ gezinnen?” Het voelt niet comfortabel. Dit is zo’n moment waarop we ons realiseren dat we de huttentocht van dit jaar misschien wel niet kunnen gaan aanbieden…
Maar ondertussen moeten we wel verder. Hans en ik trekken onze schoenen en sokken uit en lopen door de ijskoude beek naar de overkant; Hans met onze jongste op zijn rug. Dit voelt toch íéts prettiger dan met z’n allen met bepakking over die relatief smalle boomstam. Oeps, ik laat één van mijn twee nieuwe wandelsokken vallen. Meteen wordt-ie meegesleurd. Onze oudste probeert de sok verderop nog te redden. Helaas. Weer een ‘weesje’ erbij in mijn sokkenmand.
Deze beek is wel echt een checkpoint en hopelijk geen breekpunt. Navraag leert ons dat er wel een brug was, maar dat deze met slecht weer stukgegaan is. De grote graag is of er een nieuwe brug voor in de plaats komt. Later horen we dat er een alternatieve route is. Maar die moeten we nog wel even lopen… Jammer, want het is wel een gave plek.
#CHECKPOINT4
Zoals ik al vertelde, hadden we de Hochkönigtocht al een tijdje op onze wenslijst staan, maar we wisten niet zo goed hoe we deze tocht konden ‘positioneren’. Het is geen moeilijke tocht, maar per dag wandel je zo’n 4 uur. Dus een checkpoint is ook: voor elke leeftijd is deze tocht geschikt?
#CHECKPOINT5
De hutten blijken tot eind oktober open te zijn!. Ik spring een gast in de lucht. Zou dat kunnen betekenen dat deze tocht ook in de Nederlandse herfstvakantie te maken is? Dit moeten we nog even checken.
Vijf punten die verder onderzoek vragen dus. We besluiten de tocht uit te werken en bovenstaande vraagtekens in de zomer van 2018 stuk voor stuk onder de loep te nemen.
4. Tocht beschrijven
Tijdens de tocht maak ik altijd stakato aantekeningen, die ik liefst zo snel mogelijk na de tocht uitwerk; dan zit alles nog vers in mijn gebeugen.
Maar daarnaast komt er nog zoveel meer bij kijken.
- Info over de hutten toevoegen
- Kindvriendelijke overnachtingsadresjes voor en na de tocht opzoeken en selecteren.
- Eventuele alternatieve routes en verlengingsmogelijkheden uitzoeken. Wij beschrijven in het ebook uitgebreid de tocht die wij hebben gemaakt. Maar er zijn altijd mensen die ‘m graag net wat langer of korter maken, ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.
- Daarnaast nemen we altijd een globaal plattegrondje van de tocht op.
- Deze keer heeft de tocht een ander start- en eindpunt en hoe dat werkt, moeten we ook goed beschrijven.
- We maken een selectie van de mooiste foto’s, die we in het ebook verwerken.
- En het ebook krijg een mooie cover natuurlijk. Daar betrekken we altijd graag onze volgers bij.
De informatie over wat je moet weten als je een huttentocht gaat lopen, een reserveringsinstructie en paklijst kunnen we kopiëren en plakken. Dat scheelt 😉
5. Finetunen
De laatste loodjes wegen het zwaartst, zeggen ze wel eens. Nou, dat was bij deze tocht zeker het geval. We wilden een aantal dingen dus nog even zeker weten.
We vragen fitte bekenden Martin en Hinke die afgelopen zomer nog in ons dal wonen om voor ons de 3-daagse tocht in 1 dag na te lopen en de beschrijving te checken. Daarnaast laat ik hen de ‘asfalttest’ doen: Hoe erg vinden jullie dit stuk#checkpoint2: hoe erg vinden jullie dit stuk? Ik heb ze bij het startpunt afgezet, zodat ik meteen de juiste beschrijving van het startpunt hadden #checkpoint1.
Ze blijken superenthousiast over de route. Heel fijn. Het enige is dat de route waar we de beek door moesten, afgesloten is. Mmmm, wat gaat het alternatief zijn? #checkpoint3
Dus vraag ik Hans die graag trailrunt de alternatieve route een keertje te lopen en te beschrijven. Je moet weten dat Hans wat meer van de grote lijnen is en ik van de details. Dus hij komt terug met een beschrijving als: “De komende 1,5 kilometer volg je het pad.” Zou deze beschrijving door de ‘testlezersronde’ komen…?
6. Huttentocht testen ‘op het droge’
Ik zet de punten op de i en zet op onze Facebookpagina de vraag uit wie van onze trouwe huttentochtlopers het ebook wil ‘testlezen’, in ruil voor een exemplaar als deze klaar is. Dezelfde avond nog heb ik genoeg testers, zo leuk. Veel families die een of meer van onze huttentocht hebben gelopen, zijn zo betrokken! Echt gaaf om te merken. Zo gaan onze tochten ook voor ons nog meer leven. De mening van de testers is dat deze tocht prima geschikt is voor kinderen van 7/8 jaar. #checkpoint4
Er komen enthousiaste reactie en goede feedbackpunten terug. En helaas, de ‘1,5 kilometer’-beschrijving doorstaat de test niet… 😉 #checkpoint3 Dus ik besluit om een deel van de tocht zelf nog te lopen en vraag Britt van de Mandlwandlodge mee. De huttentocht loopt vrijwel door hun ‘achtertuin’, dus ik heb hun sfeervolle appartementen natuurlijk ook opgenomen als adresjes voor en na de tocht. Zelf heeft ze bepaalde stukken van de wandeling ook nog niet gezien.
Het wordt een heerlijke en gezellige tocht op een geweldig zonnige dag. Met een kleine domper. Blijkt één van de hutten wel tot eind oktober open te zijn voor dagjesmensen, maar niet meer om te slapen; die mogelijkheid stopt altijd eind september. Jammerrrrrr! #checkpoint5 Geen herfsttocht dus, maar wel een schitterende huttentocht van eind mei tot en met eind september. En één of twee etappes zijn ook heel goed te bewandelen in de herfstvakantie, zonder overnachting. En het ommetje als alternatief voor de beek waar geen brug meer over komt, breng ik gedetailleerd in kaart. #checkpoint3
Dus check, check, dubbelcheckpoint en vink:
- Startpunt geselecteerd en beschreven. #vink
- Asfaltstuk: niet als storend bevonden. #vink
- Wilde beek zonder brug: er komt geen nieuwe brug; alternatieve route [= ommetje] beschreven #vink
- Positionering: voor gezinnen met kinderen vanaf 7/8 jaar #vink
- Huttentocht in de herfstvakantie: helaas niet mogelijk #vink #jammer
7. Lancering nieuwste huttentocht met kinderen
Als het ebook dan in orde is, maak ik de informatie- en bestelpagina op de website. Voor de lancering van dit ebook heb ik de website vernieuwd, dus dat vroeg ook nog even wat tijd.
Dan vertellen we natuurlijk ook op de Facebookpagina dat er een nieuwe tocht is. En binnenkort ontvangen onze huttentochtvolgers een korte huttentochtupdate met het ‘goede nieuws’ in hun mailbox. Want we weten dat er gezinnen zijn die met smart op de Hochkönigtocht wachten.
De andere 3 ebooks die we aanbieden [ Kleinarl, Rauriserdal en Lienzer Dolomieten] hebben ook een update-ronde gehad, dus de voorpret voor de huttentochtgezinnen die in 2019 een tocht in Oostenrijk lopen kan beginnen. We hopen ook met deze tocht weer heel veel gezinnen blij te maken!
Zonnige berggroet, ook namens Hans,
Nel
PS; 1: volg je huttentocht met kinderen als op Facebook?
PS 2: we kunnen je verklappen dat we de 5e tocht afgelopen zomer hebben gelopen: een laagdrempelige topper! Deze staat in het voorjaar op de planning om uit te werken.
Coming up in 2019