arrow_drop_up arrow_drop_down
UPDATE: Een huttentocht maken in Oostenrijk in tijden van Corona COVID-19: hoe dan?
18 mei 2021 
in Corona

UPDATE: Een huttentocht maken in Oostenrijk in tijden van Corona COVID-19: hoe dan?

UPDATE 18 mei 2021

LET OP: de onderstaande beschreven info geldt vanaf 19 mei en tot nader bericht en is gericht op het lopen van een huttentocht in Oostenrijk. Het kan zijn dat de maatregelen in juni, juli of augustus anders zijn, liefst eenvoudiger. 🙂 Dus blijf deze pagina volgen. We hopen dat de situatie alleen maar positiever is en er minder maatregelen zijn.

Verder zijn we zelf ook nog dingen aan het uitzoeken, dus de info kan nog onduidelijkheden bevatten. De hut die jij geboekt hebt, is als het goed is op de hoogte van de lokale situatie en mogelijkheden, dus neem met vragen contact op met je geboekte of te boeken hut.

Jaaaa, het gaat de goede kant op met Covid-19! In de zin dat in de meeste Europese landen het aantal besmettingen omlaag gaat.

Ook in Oostenrijk dalen de besmettingen en op het moment van schrijven zijn er ongeveer 500 besmettingen per dag. Op de Oostenrijkse krantenwebsite van Der Standard kun je het dagelijkse aantal besmettingen in een handig schema zien [even naar beneden scrollen]. Vanaf 19 mei worden versoepelingen ingezet.


Versoepelingen vanaf woensdag 19 mei
Vanaf 19 mei mogen de horeca, overnachtingsaccommodaties, vrijetijds- en cultuurinstellingen weer open. In Oostenrijk gelden de 3 G’s. Je hebt toegang als je bent:

 • Getest [bewijs van actuele test nodig]
 • Gevaccineerd [bewijs van vaccinatie nodig [pas, kaart, print], waarbij je de eerste vaccinatie tenminste 3 weken eerder hebt gehad]
 • Genezen [bewijs/schriftelijke verklaring dat je niet langer dan 6 maanden geleven Corona hebt gehad]

Ben je Vlaming?
Vlamingen mogen vanaf woensdag 19 mei weer naar Oostenrijk reizen zonder quarantaine-verplichting als ze voldoen aan de 3 G’s.

Ben je Nederlander?
Nederlanders die gevaccineerd of genezen zijn, kunnen vanaf 19 mei op vakantie in Oostenrijk. Ben als Nederlander je niet gevaccineerd of genezen, dan moet je je vooraf laten testen [check: klopt dit?] en geldt nog steeds een quarantaine-verplichting [check: in Oostenrijk én Nederland bij terugkomst?], waarbij je je na 5 dagen kunt testen. Indien negatief, kun je weer alles doen.

 

Wat betekenen de versoepingen per 19 mei voor jouw huttentocht?
LET OP: het kan zijn dat de maatregelen in juni, juli of augustus anders zijn, dus blijf deze pagina volgen.

Hieronder heb ik de mogelijkheden en maatregelen voor je op een rijtje gezet.

 1. Bezoek berghutten en almhutten alleen als je gezond bent en met een geldig testbewijs.
 2. Neem je eigen FFP2-masker mee [medisch mondmasker, te koop in elke Oostenrijkse supermarkt vanaf 59 cent]. Andere mondmaskers zijn in Oostenrijk niet toegestaan.*
 3. Reserveer je slaapplek [zoals we altijd al adviseren], want zonder reservering kun je niet in een hut overnachten.
 4. Overnachten in een berghut is alleen met eigen [dunne] slaapzak en kusselsloop mogelijk.
 5. Neem bij meerdaagse tocht zelftests mee.
 6. Personen van 1 gastengroep met overnachting hoeven met elkaar geen afstand te houden aan tafel.**
 7. Was je handen regelmatig tijdens je verblijf in de hut.

*Aan tafel hoef je je FFP2-maker niet op.
**Binnen in de hut mogen maximaal 4 personen + 6 minderjaren uit verschillende huishoudens een hut bezoeken.

Opgelet! Dit is de actuele situatie. Het kan prima zijn dat over enkele dagen het aantal besmettingen in Nederland voldoende is gedaald en een negatieve test ook voor Nederlanders geldig is voor de reis naar Oostenrijk. 


Verschillende soorten testen en geldigheid
Welke testen zijn er en hoe lang zijn ze geldig?

 • Negatieve PCR-test (geldigheid: 3 dagen)
 • Negatieve Antigeentest van een teststraat of apotheek (geldigheid: 2 dagen)
 • Zelftest die geldig is voor een eenmalig bezoek.

[check: waar kun je welke test doen in Oostenrijk?]


Moet je voor elk huttenbezoek een nieuwe test hebben?
Als je een PCR-test laat doen is deze 72 uur geldig, ook als je in 2 verschillende hutten slaapt binnen die 72 uur.
Als je in het dorp waar je de huttentocht start een zelftest doet, dan kun je deze alleen gebruiken bij de 1e overnachtingshut en moet je je bij de volgende hut laten testen.

[check: Wat kost een PCR-test en Antigeentest in Oosenrijk?]

 

 

UPDATE 10 januari 2021

Zekerheid kan er nog niet gegeven worden over het vieren van zomervakanties. Maar we kijken er hoopvol tegenaan!

Houd er rekening mee dat hutten ook komende zomer vragen een slaapzak mee te nemen ipv een lakenzak.

Ivm Corona volstaat het meenemen van een lakenzak om te slapen NIET, omdat hutten op dit moment geen dekens beschikbaar mogen stellen. Het is de bedoeling dat je een eigen dunne slaapzak [+7 graden is voldoende] en kussenhoes [=Polster-/Kissenbezug] meeneemt. Kijk of vraag dit altijd even na op de website van de hutten waar jij overnacht.

 

 

UPDATE 14 september 2020
Huttentochten nog altijd mogelijk ondanks aankondiging ‘tweede golf’ in Oostenrijk

Allereerst: we hebben veel enthousiaste reacties ontvangen van gezinnen die afgelopen zomer een huttentocht hebben gelopen. Ze hebben genoten van de vrijheid en de heerlijke bergen!

Bondkanselier Kurz van Oostenrijk kondigt vanaf vandaag weer mondkapjesplicht af in alle winkels om een tweede Coronagolf in te dammen.

Misschien ben je van plan om in de herfstvakantie de [nieuwste] huttentocht bij de Millstätter See te lopen en vraag je je af of je je zorgen moet maken? Wij denken van niet. De meeste besmettingen zijn in de regio Wenen. Hoog in de bergen, tesamen met de maatregelen die er genomen zijn in de overnachtingshutten, is de kans op besmetting zeer klein.

 

 

UPDATE 23 juli:
Mondkapjesplicht in Oostenrijk weer uitgebreid.

LET OP: Mondkapjes zijn vanaf vrijdag 24 juli in Oostenrijk weer verplicht in de supermarkten, banken en in postkantoren. Daarnaast blijft de mondmaskerplicht hier gelden:

 • In apotheken, medische praktijken en ziekenhuizen.
 • In het openbaar verkeer, Bergbanen en taxi’s.
 • Als er geen meter afstand gehouden kan worden.

Neem ook een mondkapje mee in je rugzak als je op huttentocht gaat. En just for sure:

Ivm Corona volstaat het meenemen van een lakenzak om te slapen NIET, omdat hutten op dit moment geen dekens beschikbaar mogen stellen. Het is de bedoeling dat je een eigen dunne slaapzak [+7 graden is voldoende] en kussenhoes [=Polster-/Kissenbezug] meeneemt. Kijk of vraag dit altijd even na op de website van de hutten waar jij overnacht.

Verder kunnen we vanuit ervaring spreken dat er geen paniek is in Oostenrijk: je kunt met gezond verstand én gezonde afstand heerlijk vakantie vieren en een huttentocht lopen!

PS: In Duitsland zijn mondkapjes ook verplicht bij tankstation en bijbehorende toiletten.

 

 

UPDATE 28 juni:
Check de website van je geboekte hut

Vanaf 1 juli hebben de Vlamingen vakantie en vanaf 4 juli Nederlanders [regio Noord] en dan gaan er weer vele huttentocht met kinderen-gezinnen op pad!

Het belangrijkste wat je moet weten voor je overnachting in berghutten lees je hieronder. En check ook even de website van de hutten waar je verblijft voor eventuele aanvullende info. Het kan zijn dat hutten nog aanvullende voorwaarden stellen. Zo vraagt een van de hutten bij de Ötztaltocht om naast een slaapzak en kussenslaap ook een onderlaken mee te nemen.

Goed om te weten:
Jouw boeking en het contact erover loopt via de hutten. Natuurlijk hopen we dat alle hutten hun verantwoordelijkheid daarin nemen en jou informeren over maatregelen die in de betreffende hut worden genomen ivm Corona. Als extra service stellen we iedereen die interesse heeft in huttentochten op de hoogte van de situatie. We kunnen helaas geen individuele vragen hierin beantwoorden.

 

 

UPDATE 17 juni:
Mondmaskers zijn niet meer nodig

Sinds maandag 15 juni:

 • zijn mondmaskers in hutten niet meer nodig [neem wel altijd een mondmasker mee in je rugzak voor situaties waarin de 1 meter afstand niet mogelijk is].
 • mogen er meer dan 4 personen aan een tafel zitten, die niet tot 1 huishouden gehoren.

 

UPDATE dinsdag 16 juni:
De grenzen zijn open; code geel

Wat fijn! De grenzen zijn open: er kan sinds exact 3 maanden weer vrij gereisd worden tussen Nederland/Vlaanderen en Oostenrijk. Dus jouw vakantie in Oostenrijk kan doorgaan. 🙂 Wel met veiligheidsrisico’s [code geel].

Overnachten met enkele aanpassingen
Je kunt overnachten in berghutten, met enkele aanpassingen. Wellicht heb je er al bericht over ontvangen van de hutten waar je geboekt hebt. Goed om te weten: een slaapzak en kussenslaap is verplich [de hutten kunnen geen dekens beschikbaar stellen]. Voor meer info: zie de updat van 28 en 24 mei.

 

 

UPDATE donderdag 28 mei: 
Vijf dingen die je moet weten als je komende zomer [2020] in een berghut overnacht en een huttentocht maakt met je gezin (ivm Covid-19)

Er is inmiddels wat meer bekend over de voorwaarden om in berghutten te overnachten komende zomer, waarvan het meenemen van de slaapzak nieuw is ten opzichte van eerdere updates:

 1. Niet gezond? Geen berghut bezoeken – Bezoek een berghut alleen als jij en je gezinsleden gezond zijn.
 2. Eigen mond-neusbescherming mee – Neem je eigen mond-neusbescherming mee.
 3. Reservering verplicht – Je kunt alleen in een berghut overnachten als je gereseveerd hebt (maar dat doen alle huttentocht met kinderen-gezinnen so wie so)
 4. Eigen slaapzak en kussensloop meenemen – Je kunt alleen in een eigen slaapzak overnachten in een berghut en kussensloop (een lakenzak is waarschijnlijk niet toereikend – te koud). Dekens die normaal gesproken beschikbaar zijn on berghutten, kunnen niet gebruikt worden.
 5. 1,5 meter afstand in Lager als er geen passende afscheidingen zijn – Als in Lager (slaapruimtes waar je ook met anderen dan je gezinsleden slaapt) geen passende afscheidingen mogelijk zijn tussen de matrassen, moet een afstand van minstens 1,5 meter gehouden worden tussen mensen die niet in hetzelfde huishouden leven.

Deze regels zijn vastgesteld door de Alpenverenigingen. Als het goed ontvang je van de berghutten waar je gereserveerd hebt ook informatie of heb je dat al ontvangen.

>> In onze huttentochtshop hebben we enkele slaapzakken voor je geselecteerd.

De grens met Oostenrijk en Duitsland gaat 15 juni open. Nu Nederland nog…

 

 

UPDATE Zondag 24 mei:
Berghutten morgen vanaf 29 mei open

Vanaf 29 mei kunnen alle berghutten weer open.

Overnachtingen
Overnachtingen in een Lager (slaapruimtes waar je ook met anderen dan je gezinsleden slaapt) zijn mogelijk als je minimaal 1,5 meter afstand houdt van mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen of als er passende beschermingsmaatregelen om ruimtes te scheiden genomen zijn, zodat infectierisico geminimaliseerd kan worden (dit kan voor iedere hut verschillend zijn). Heb je een kamer geboekt waarin je uitsluitend met je eigen gezin verblijft, dan geeft het normaal gesproken geen problemen.

Daggasten of verblijf in een berghut
Rondom eten en verblijf overdag in berghutten is dit belangrijk om te weten:

 • Bezoek alleen een berghut als je gezond bent.
 • In de basis gelden dezelfde regels als in het dal: regelmatig handen wassen en afstand houden (in Oostenrijk: minimaal 1 meter).
 • Buiten je eigen gezin om geldt een minimale afstand van 1 meter: aan tafel, bij opstaan, gaan zitten, op de wandelpaden, op het toilet en als je aan het wachten bent.
 • Het is de bedoeling dat je je houdt aan gemarkeerde looppaden en zitjes en aan de instructies die huttenteamleden geven.
 • Mond-neusbescherming draag je in de hutten als je niet aan tafel zit.
 • Het kan zijn dat er bij hutten minder zitplaatsen zijn dan normaal; dit lan leiden tot wachttijden bij de hut (geniet ondertussen lekker van het uitzicht om je heen!).

Heb je vragen?
Aangezien individuele berghutten op dit moment bezig zijn met het nemen van Coronamaatregelen (zie punt 4 verderop in het blog), kan het handig zijn om even te wachten met het stellen van je vragen richting de hutten. We verwachten dat ze vanaf begin juni meer weten. Wij weten ook niet meer dan dat we hier met je delen. Het kan zijn dat een hut waar je geboekt hebt al informatie aan je heeft verstrekt.

 

 

UPDATE Donderdag 21 mei:
‘Nederlanders vanaf 15 juni welkom in Oostenrijk’

Bundeskanzler van Oostenrijk Sebastian Kurz: ‘Nederlanders zijn vanaf 15 juni welkom.’

Note: tenzij Corona weer oplaait en afhankelijk van eventuele in te voeren verboden vanuit Nederland (maar er is nog geen hard verbod geweest).

 


Zondag 17 mei 2020

Misschien heb je voor komende zomer een huttentocht met je kinderen in de planning, waar je je ontzettend op verheugt!

Maar opeens is Corona daar…
Er ontstaan situaties waar vrijwel niemand ervaring mee heeft.

Wat het voor je zomervakantie in Oostenrijk én huttentochten betekent, is nog lastig te zeggen.
Maar we kunnen ons voorstellen dat je rondloopt met vragen over je huttentocht in relatie tot Corona.

Officieel is het aan de hutten waar je hebt geboekt (of nog wilt boeken) om je te informeren.
Dat zullen ze zeker doen (wij weten niet wanneer; dat is aan de hutten zelf).
Wij zijn, als Hans en Nel van Huttentocht met kinderen, geen formele partij in het boekingsproces.
Dus wij kunnen je geen specifieke informatie over jouw hutten geven.

Toch willen we je in hoofdlijnen meegeven wat wij lezen over de situatie in Oostenrijk en de situatie rondom de hutten.
En wellicht geeft het iets meer inzicht dan wat je nu weet.

Dit is wat we nu weten over huttentochten lopen in Oostenrijk in verband met Corona, samengevat in 5 punten:

1. Oostenrijk staat er goed voor rondom Corona (gezien de omstandigheden )

Ondanks dat er in delen van Oostenrijk flink wat Coronagevallen zijn geweest, staat Oostenrijk er (in vergelijking met veel andere Europese landen) goed voor. Wat we lezen is dat er in Oostenrijk relatief weinig mensen zijn overleden aan Corona; mensen die ziek worden, worden snel beter in vergelijking met mensen in Nederland.

Zoals je misschien weet, zijn dat in Oostenrijk dratische maatregelen genomen: vanaf 16 maart zijn alle skigebieden, overnachtingsaccommodaties, gastronomie en winkels dicht gegaan (behalve supermarkten en postkantoor). Zelf zijn we gedurende een aantal weken alleen de deur uit geweest voor supermarktbezoek (met mondkapje :-)) en voor het uitlaten van onze hond.

Vanaf half april zijn alle winkels weer open, vanaf 15 mei de restaurants en vanaf 29 mei de hotels e.d. en zwembaden.

Boodschappen doen in Oostenrijk met een mondkapje

2. Alle gastenbedrijven in Oostenrijk met overnachtingsplekken mogen vanaf 29 mei weer open

Alle accommodaties waar overnacht kan worden, mogen vanaf 29 mei weer open in Oostenrijk. Dat geldt ook voor berghutten. Voor dagjesgasten zijn de hutten sinds vrijdag 15 mei weer open. Overigens zullen veel hogergelegen hutten op 29 mei nog niet open gaan, omdat ze normaal gesproken pas half juni of eind juli opengaan in verband met de sneeuw. #justtoknow

Zelf hadden we in de planning om begin mei een nieuwe huttentocht te gaan lopen; een tocht die zowel in de meivakantie als in de herfstvakantie te maken is. Alleen hebben we die tocht even moeten uitstellen…

3. Er mag in de bergen gewandeld worden (met in achtneming van een aantal uitgangspunten)

Voor huttentochtgezinnen zijn de volgende regels in deze Coronaperiode belangrijk tijdens het bergwandelen volgens de Alpenverenigingen:

 • Volg de aangegeven route (beperk daarmee de risico’s tot ongelukken en beperkt daarmee dat hulpdiensten moeten uitrukken)
 • Een mondkapje per persoon en desinfectiemiddel moeten in je rugzak zitten
 • Hou 2 meter afstand van niet-gezinsleden (als dit niet mogelijk is, gebruik je een mondkapje).
 • Niet vermeld, maar absoluut raadzaam: ga alleen op pad als je volledig gezond bent.

NIEUW
Wist je dat we inmiddels op de website een huttentochtshop hebben
waarin we de meest belangrijke en fijn geprijsde huttentocht benodigdheden aanbieden?

 

4. Maatregelen om gasten veilig te laten overnachten, zijn nog in ontwikkeling

Er is vanuit de Alpenverenigingen een voorstel met maatregelen verstuurd naar het Ministerie in Oostenrijk om overnachtingen in berghutten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zij wachten op een reactie. Er is dus nog geen uitsluitsel over de maatregelen. ‘Auch wir können leider im Moment nur “Kaffeesundlesen”.’ (=koffiedik kijken :-)) Duidelijk is wel dat er is nagedacht over passende maatregelen om het verblijven in een berghut zo veilig mogelijk te maken.

5. De grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk gaan vanaf 15 juni open

Ja, en dan die grenzen nog… Dat ziet er ook goed uit: de grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk gaan vanaf 15 juni open. Wat Nederland en Duitsland zeggen over de grenzen tussen Nederland en Duitsland is nog niet duidelijk. Waarbij waarschijnlijk het dringede advies blijft om niet op reis te gaan bij ziekteverschijnselen.

Er is overigens nooit een negatief reisadvies geweest tussen de genoemde landen. Geadviseerd werd en wordt om alleen om noodzakelijke redenen te reizen.

 

Dit is wat we op dit moment weten op basis van de berichten die we horen en lezen.

Wellicht vraag je je misschien af wat Corona voor de rest van je eventuele vakantie in Oostenrijk betekent?
We kunnen niets over jouw specifieke geval zetten. Alle campings, hotels, pensions, vakantiewoningen, B&B en berghutten in Oostenrijk mogen in ieder geval vanaf 29 mei dus weer open. De vraag is alleen wel hoe het met de grenzen gaat. We hebben zelf ook nog een gastenbedrijf in Oostenrijk: het Proefhotel (voorheen: de Berghut). Hoe gaan we daarmee om?

Het Proefhotel wordt tussen 25 juli en 22 augustus gerund door Rianne, Michiel en hun 3 kids voor actieve Nederlandssprekende gezinnen. Op dit moment gaan we ervan uit dat het Proefhotel kan doorgaan. Uiteraard met de nodige aanpassingen, om het verblijf zo veilig mogelijk te laten verlopen. En als gasten door Coronamaatregelen, opgelegd (verbod) door de regering, niet naar het Proefhotel kunnen komen, dan krijgen ze hun geld terug.


Heb je vragen?
Aangezien veel individuele berghutten op dit moment waarschijnlijk nog geen duidelijkheid kunnen geven over de Coronamaatregelen (zie punt 4), kan het handig zijn om even te wachten met het stellen van je vragen richting de hutten. Wij weten ook niet meer dan dat we hier met je delen.

 

We hopen je hiermee wat ‘duidelijkheid’ te geven over de stand van zaken, binnen de onzekere omstandigheden van Corona.

We hopen natuurlijk ook dat je als bergliefhebber komende zomer ontzettend kunt genieten van de bergen én de gezonde berglucht.

Wellicht heb je nog geen huttentocht geboekt en gaat het toch weer kriebelen? Hier vind je een overzicht van de ebooks met uitgewerkt kindvriendelijke huttentocht routes.

Laten we tot die tijd zorgvuldig omgaan met de situatie en met elkaar, zodat die bergvakantie ook daadwerkelijk mogelijk gaat blijven en versoepeling van de maatregelen moet worden teruggedraaid.

Alle goeds voor nu!

Warme groet, ook namens Hans
Nel

 

PS: om je te laten genieten van hoe de bergen er nu uitzien, delen ik hieronder even wat beelden met je.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen